protest pensionari casa de pensii ploiesti

Astăzi, în jurul orei 13:00, un grup de aproximativ 30 de pensionari s-a adunat în fața unui birou de mediere de pe strada Văleni. Oamenii susțineau că au venit pentru a primi lămuriri în legătură cu formalitățile pe care le-au făcut pentru acordarea măririi de pensiei.

 

Cei mai mulți dintre cei prezenți sunt foști angajați ai companiei S.C. UPetrom 1 Mai – Ploiesti. Aceștia susțin că în urmă cu câteva luni au demarat acțiuni de mediere către societatea unde lucraseră pentru a obține o grupă superioară de muncă. Oamenii se plâng de faptul că în ciuda zecilor de ani de muncă, cei mai mulți în mediul toxic, nu le-au fost recunoscute meritele. În acestă situație sunt 1500 de foști angajați care își revendică efortul depus la locul de muncă. Cei mai mulți au dat în judecată societatea angajatoare pentru a obține grupa a II-a de de muncă, apoi au revenit cu o acțiune de mediere pentru obținerea grupei I. Deși până acum câteva luni Casa de Pensii Prahova accepta recalcularea pensiei în baza unei medieri, acum acest lucru nu se mai practică, susțin pensionarii. Mulți dintre ei sunt nemulțumiți de faptul că la a doua intentare le-a fost retras ceea ce câștigaseră în instanță inițial și au fost nevoiți să dea diferența de bani înapoi.

Obsevatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere pe marginea acestui subiect reprezentanților Casei Județene de Pensii Prahova. Aceștia susțin că ceea ce invocă pensionarii este ilegal deoarece grupa nu se acordă în baza unei medieri ci exclusiv în baza unui ordin judecătoresc.

Se pare că cea mai mare problemă este deficiența de comunicare dintre pensionari și reprezentanții Casei de Pensii. Oamenii se plâng că nu le este explicată exact situația în care se află și că trebuie să recurgă la mai multe acțiuni pentru a primi lămuriri.

 

Pensionarii au ajuns la sediul biroului de mediere în urma unui zvon fals. Aceștia aflaseră de vizita unor reprezentați ai Ministerului Muncii însă, la biroul respectiv de mediere a fost doar o comisie de disciplină care nu avea nicio legătură cu cazul pensionarilor veniți la fața locului.

Oamenii au promis că vor protesta în fața Casei de Pensii Pahova peste două săptămâni. De asemenea, susțin că au trimis mai multe solicitări la Casa Națională de Pensii și la Ministerul Muncii pentru ca acordarea gradului de muncă și recalcularea pensiei în urma medierii să intre în legalitate.

Cazul foștilor angajați ai UPetrom- 1 Mai Ploiești se pare că nu este unul singular. O cititoare a Observatorulph.ro ne-a povestit pe adresa redacției o situație similară. "Sunt pensionata pe caz de boala (tumora maligna a colului uterin, operata in 2007), pensia sosindu-mi pe card pe data de 14 a fiecarei luni. In urma unei comisii anuale de evaluare medicala, am fost trecuta de la gradul 2 la gradul 3, gradul 1 fiind rezervat pentru cazuri de handicap foarte grav.

 

Odata cu trecerea la gradul 3, am aflat ca pensia trebuie recalculata (micsorata) pentru a corespunde noii incadrari. Din pacate, pe data de 14 martie nu am primit nici pensia si nici o notificare in acest sens. M-am prezentat la Casa Județeană de Pensii unde am aflat cu stupoare ca in astfel de cazuri continuitatea poate fi intrerupta din cauza comunicarii greoaie intre institutiile statului. Deranjant este faptul ca cei de la Casa de Pensii presupun, cu de la dansii putere, ca eu imi permit foarte usor sa sar peste o luna de pensie, ca nu am nevoie de medicamente, ca nu trebuie sa platesc nicio factura, eventual nici nu trebuie sa mananc in acea luna. (...) Vedeam logic, ca in caz de intarziere in comunicarea lor, sa primesc aceeasi pensie pana acum, urmand a se regla creditul la iteratia ulterioara emiterii deciziei. Nici o alta informatie legata de valoarea recalculata a pensiei mele nu mi-a fost furnizata si nici o data estimativa a rezolvarii problemei. Mi s-a confirmat însă că dosarul cu decizia de la comisia de evaluare a fost primit.

Nu vorbim de o suma mare, pensia mea este de 500 lei si probabil va deveni de 400 lei. Nu m-ar fi deranjat nici sa duc eu personal documentele de la o institutie la alta, daca dansii sunt prinsi cu alte treburi. Ma simt insa jignita in calitate de cetatean platitor de taxe, sa ma vad nevoita sa apelez la copii sau la alte persoane, pentru a-mi asigura venitul necesar, care trebuia in mod normal asigurat de sistemul de pensii.

Este adevarat, voi primi si suma din urma, imi pot acoperi micul imprumut, pentru ca sunt un caz fericit. Ma gandesc totusi la persoanele pentru care acea mica pensie este singura sursa de venit, dramuita pana la ultimul banut, luna de luna, si cum niste oameni care sunt acolo sa ne ajute (ca sa nu zic "serveasca") ne lasa prada neglijentelor si practicilor nedemne de un oras care afirma ca isi respecta cetatenii.”, susține cititoarea noastră.