Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din cartea ”Medicina Longevității – Medicina pentru toți, care a apărut sub semnătura medicului Alin Scarlat. Al patrulea episod este dedicat inflamației în procesul de îmbătrânire.
Îmbătrânirea este unul dintre cele mai complexe fenomene biologice. Un sistem fiziologic care prezintă schimbări marcate în timpul îmbătrânirii este sistemul imunitar, care este este cel mai important sistem fiziologic protector al organismului.
Din păcate, odată cu îmbătrânirea, sistemul imunitar se confruntă cu un declin, lăsând adulții în vârstă mai susceptibili la infecții și boli. Cele mai importante modificări ale sistemului imunitar ce apar odată cu îmbătrânirea sunt „imunosenescența” (procesul de îmbătrânire al sistemului imunitar) și „îmbătrânirea inflamatorie”.
Fenomenul denumit în mod tradițional „imunosenescență” poate fi considerat o imunomodelare/adaptare ca urmare a agresiunilor cronice și a timpului.
Se pare că imunosenescența împreună cu îmbătrânirea inflamatorie stau la originea majorității bolilor persoanelor în vârstă, cum ar fi infecțiile, cancerul, tulburările autoimune, bolile inflamatorii cronice etc.
Stilurile alimentare care susțin o bună sănătate generală, cum ar fi dieta mediteraneană (bazată pe multe legume, fructe, pește și alte alimente cu nținut de coomega-3 și cantități moderate de ulei de măsline), dar și dieta MIND, par să reducă inflamația și să mențină ascuțimea memoriei și a gândirii pentru mai mult timp. O nouă abordare interesantă legată de posibila prevenire a imunosenescenței este restricția calorică RC.
Starea nutrițională este crucială pentru starea de sănătate a adulților în vârstă.
De asemenea, Imunosenescența este influențată de activitatea fizică. Având în vedere că îmbătrânirea are ca rezultat modificări dăunătoare ale imunității s-a constatat că exercițiul fizic poate influența aceste modificări, fiind un stimul puternic al funcției imunitare.
Cum ți se pare subiectul?