- Publicitate -

Viața la bloc: ”Vecinii mei și-au luat câine, dar simt că ne-am luat împreună”. Ce e de făcut?

Continuăm seria articolelor dedicate vieții la bloc, cu o sesizare venită de la un cititor. Știm că situația nu este singulară, așa că vom încerca să o mediatizăm ca pe un apel la bun simț și înțelegere față de ceilalți, nu neapărat ca pe un motiv de aplicare de sancțiuni.

- Publicitate -

Este minunat să iubești animalele, să le crești și să le îngrijești. Suflete nevinovate, care au nevoie de atenție, care îți întorc înmiit dragostea pe care le-o oferi. Se spune că oamenii care își asumă îngrijirea animalelor sunt oameni cu suflet bun. Așa se spune și parcă îi văd cu alți ochi pe frații Cămătaru, chit că asta ar fi ultima mea preocupare în viață.

Să îți iei un animal de companie presupune asumarea unor responsabilități. Pornind de la curățenie, trecând apoi la timpul pe care trebuie să îl aloci și nu în ultimul rând să te raportezi față de cei alături de care conviețuiești, cu sau fără voia lor. Cu alte cuvinte, ca să nu o mai lungesc, gândește-te că e posibil să îi deranjezi, fără ca ei să aibă vreo obligație să suporte asta.

Sunt rase de câini pe care parcă Dumnezeu le-a setat să fie coloane sonore pentru sistemul Ro-Alert. Animăluțele nu au nicio vină, dar nici vecinii proprietarilor lor nu au. Sunt acei căței la care, deși ești convins că nu au baterii, parcă ești tentat să le cauți prin ei, doar-doar îi poți trece pe modul silențios prin decuplarea lor. Cum procedăm în astfel de situații?

Mai întâi de toate, redăm sesizarea unui cititor:

”Buna ziua! Revin la dvs. cu o rugăminte (n.r.-omul chiar are o problemă serioasă și caută soluția pe care încă nu a găsit-o în legislație). Locuiesc în blocul 8, scara F, de pe strada Erou Moldoveanu Marian, Ploiești.

Vecinul de deasupra și-a cumpărat câine. Acesta rămâne acasă singur, în fiecare zi, iar la ora 8 câinele ne dă deșteptarea. Lucrez 10 ore pe zi, în fiecare zi. Tot ce îți dorești este să te trezească un câine… al altcuiva.

Pe mine nu m-a întrebat nimeni când și-au luat câine, dar simt că ne-am luat împreună. Am încercat să discutam cu ei, dar spun că la ei în casă fac ce vor. Cei de la Poliția Locală au zis că nu pot face nimic. Cei de la națională mi-au transmis că atât timp cât nu-i lătrat de om nu pot face nimic.

- Publicitate -

Varianta cealaltă ar fi să ne strângem de gât prin bloc. Poate așa vor interveni. Vă rog mult să ne ajutați! Dacă mai aveți nevoie de informații vă stau la dispoziție.”

Ne-am interesat pentru cititorul nostru și avem o veste rea dar și una bună

Adresându-ne IPJ Prahova, am aflat ”că proprietarul animăluțului nu poate fi sancționat foarte ușor. Dacă se constată motive temeinice, proprietarul poate fi sancționat.”

Este evident că legea nu îi ajută foarte mult pe polițiști, cum este și în cazul șoferilor indisciplinați, filmați de terți.

- Publicitate -

Dacă lătra proprietarul, da, ar fi fost ușor de amendat. Dar cum proprietarul nu poate fi nici suspectat, nici pândit cu mijloace specifice pentru a fi dovedit ca lătrător amator sau profesionist, rezultă că nici sancționat nu poate fi. Cumva, e nedrept să nu poți sancționa ușor un om care prin acțiunile sale îi deranjează pe ceilalți.

Nici câinele nu poate fi setat cumva să respecte orele de liniște, în caz că îl apucă lătratul chiar în acel interval.

Totuși, petentului i se recomandă să depună o sesizare, urmând ca polițiștii să stea de vorbă cu proprietarul emițătorului de sunete care perturbă liniștea locatarilor.

- Publicitate -

Având în vedere aceste aspecte și neputând să îi oferim omului un răspuns care să îi dea speranțe că problema are o soluție legală, ne-am gândit cumva să îi dăm și o veste bună. Aceasta este că cineva, cu ani buni în urmă, s-a gândit să inventeze motorul electric. Acesta poate fi întâlnit pe bormașini, flexuri, râșnițe și alte dispozitive care nu sunt prevăzute și cu amortizor de zgomot. Utilizarea lor poate produce efecte psihice ”relaxante”, oarecum similare lătratului câinelui vecinului petentului nostru. În fond, cel deranjat ”poate face ce vrea în casa lui”, citându-i astfel pe proprietarii patrupedului decibelic.

Celor care să gândesc că ar consuma curent prin utilizarea dispozitivelor electrice în scop aplicarea reciprocității în relațiile condominiale, le reamintim că și trompeta poate o sursă de poluare fonică, mai ales utilizată de un neinițiat.

Știm, nu este normal, nu așa se procedează, dar soluția propusă poate fi un bun început de negociere cu cei care nu înțeleg că într-o comunitate civilizată, viața în condominiu, după modelul legilor democrației, presupune că poți face orice vrei, atât timp cât nu-i deranjezi pe ceilalți. În caz contrar, observând vidul legislativ care nu-i poate asigura liniștea binemeritată petentului nostru, vecinul va trebui să accepte reciprocitatea principiilor după care a decis să se ghideze în viață.

- Publicitate -

Puteți trata acest text ca pe un pamflet, la fel de bine cum puteți să vă gândiți serios și la ceilalți, atunci când luați decizii egoiste. Suntem convinși că pe calea dialogului vă puteți înțelege, nerecomandând nici violența și nici lătratul între vecini.

*Pentru a evita valurile de reacții ale iubitorilor de animale, precizez că și eu am în dotare un câine și o pisică, cărora le-am promis că dacă nu latră sau miaună încât să îmi deranjeze vecinii de peste gard, îi învăț să cânte la tobe. 

Sondaj Observatorul Prahovean

6 COMENTARII

  1. Asta se aplica si la copii 🙂 Am multi vecini care si-au tras copii dar am senzatia ca am contribuit si eu. Pe cei care produc sunete deranjante la bloc, cine ii pune la punct?

  2. Din capul locului trebuie sa spun cel care a scris articolul nu cunoaste legea. Conform unei hotarari a consiliului local nu poti sa tii caine la bloc fara acordul vecinilor si al asociatiei.Va rog sa vedeti si cazul de la Timisoara cu o hotarare judecatoreasca privind animalele de la bloc. Ar fi bine sa explicati oamenilor realitatea si nu datul cu parerea.

  3. Mai exista o solutie,sa mearga la asociatia de proprietari sa le comunice prezenta uni nou locatar care trebuie sa fie bagat la intretinere deorece beneficiaza de toate drepturile ca orice locatar din condominiu.Are caine ok. dar sa plateasca.

  4. Avem și noi în cta la bl.bn 11 o familie Mancaș care are o pisica iar copilul lor aleargă prin casa deranjand vecinii. Degeaba vorbești cu ei.sunt de o crasa nesimțire. I-am reclamat și la politie circa 4 dar nesimțirea a continuat
    .ar trebui ca as.de locatari sa intervină și să plătească taxa la întreținere .

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Un cățel a fost salvat de pompieri prin masaj cardiac și administrare de oxigen – VIDEO

Deși nu s-a întâmplat în Prahova, acțiunea departamentului pompierilor constănțeni de ieri merită amintită. „Pentru salvatori, fiecare viață salvată contează!Astăzi, pompierii constănțeni au intervenit la...

Ares, ciobănescul german pierdut de Revelion, a fost găsit

În noaptea de Revelion, Ares, un ciobănesc german, a fost pierdut. Stăpâna a scris ieri și ne-a rugat să o ajutăm să-l găsească. Vezi AICIAstăzi...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Consilierii locali au votat fără să știe scumpirea căldurii la Ploiești. Care ar trebui să fie noul tarif subvenționat al gigacaloriei [DOCUMENTE]

Consilierii locali au fost convocați vinerea trecută într-o ședință extraordinară în urma căreia au votat atribuirea serviciului de energie termică operatorului Termo Ploiești, după...

Poți conduce o mașină cu transmisie manuală dacă ai obținut permisul pe una cu cutie automată? Ce prevede Codul Rutier

Tot mai multe școli de șoferi din Prahova au introdus pe ”traseu” mașini cu cutie de viteze automată pentru că sunt mai ușor de...

Două mașini au luat foc în incinta unei spălătorii auto din Băicoi [FOTO]

Două autoturisme, un Seat Leon și un BMW Seria 1, au luat foc luni seara în incinta unei spălătorii auto din Băicoi. Potrivit ISU Prahova,...

Feruccio Tower, blocul cu dotări smart, trei niveluri de parcări subterane, Centru Spa și piscină la etajul 11. Apartamente noi premium, în centrul Ploieștiului.

O nouă construcție cu apartamente și birouri premium se pregătește să remodeleze Ploieștiul, transformând zona Parcul Mihai Viteazul – Palatul de Justiție în downtown-ul...

Bărbatul care a ajuns la spital în urma incendiului de la Aluniș și-ar fi dat foc singur la casă

Apar noi informații cu privire la incendiul violent de la Aluniș, în urma căruia două case, un autoturism și o fâneață au ars. Surse apropiate...
Emisiuni
- Publicitate -

UPDATE-Incendiu violent la Aluniș. Ard două case, un fânăr și un autoturism [VIDEO]

Un incendiu violent a izbucnit luni după amiază pe strada Principală din localitatea prahoveană Aluniș. Două case, un fânar și un autoturism au fost...

Florian Pop, noul Director General al Rompetrol Rafinare

Consiliul de Administrație al Rompetrol Rafinare a decis numirea lui Florian Pop în poziția de Director General al companiei - operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari...

De mai bine de jumătate de an trotuarul de pe strada Găgeni este spart și nereparat

Trotuarul de pe strada Găgeni reprezintă un pericol pentru integritatea corporală a celor care trec pe acolo. După îngroparea cablurilor de energie electrică, aceste...

Un tânăr ploieștean a călătorit gratuit cu trenul prin Europa prin programul DiscoverEU. ”Aș repeta oricând această experiență!”

La 19 ani, ploieșteanul David Bicu a descoperit avantajele programului DiscoverEU prin care tinerii pot călători gratuit cu trenul în diverse țări din Europa....

Record negativ în weekend pe DN1, în Prahova. Drogat la volan, depistat de radar cu 139 km/h

Weekendul care tocmai s-a încheiat nu a fost lipsit de șoferi teribiliști și inconștienți pe DN1, în Prahova. Un bărbat de 32 de ani...
Emisiuni