Tot mai mulți locatari de la bloc își doresc să monteze camere de supraveghere în imobilele unde locuiesc. Motivele sunt diverse: de la scandaluri în fața blocului până la aruncarea ilegală a deșeurilor. Cu toate acestea, deși camerele de supraveghere şi-au dovedit utilitatea în ultimii ani, fiind instrumente folositoare pentru prevenirea și depistarea infracțiunilor și contravenților, nu pot fi montate oricum, de către oricine.
În primul rând, atunci când este instalată o cameră de supraveghere trebuie să se țină cont că aceasta nu încalcă dreptul oricui la viață privată, drept garantat prin lege.
Camerele de supraveghere se pot monta la bloc pentru următoarele motive:
Protejarea clădirilor, instalațiilor și/sau a persoanelor;
Siguranța spațiilor publice;
Identificarea, protecția și eliminarea infracțiunilor;
Dovezi în instanță.
În ceea ce privește montarea acestora în blocurile de locuințe, există condiții clare de instalare. Astfel, aceste camere pot fi montate doar cu consimțământul tuturor locatarilor și al administratorului imobilului respectiv. De asemenea, trebuie să existe un motiv exact care să justifice instalarea.
Este interzisă montarea camerelor de supraveghere în situațiile în care contribuie la recunoașterea celor care sună la interfon sau sonerie, filmează spațiile comune sau capturează imagini cu priveliștea de la balcon.
Unde se pot monta camerele de supraveghere la bloc
Camere de supraveghere la bloc pot fi instalate la intrarea în bloc, în lift și la intrarea în acesta, în casieria de la asociație.
Decizia de folosire aparatelor de înregistrare video poate fi luată doar după informarea și obținerea acordului locatarilor.
Imaginile surprinse pot fi folosite doar în scopul declarat, însă locatarii pot cere intervenția autorităților în cazurile în care constată că filmările au determinat creșterea tarifelor de întreținere sau au fost utilizate pentru a monitoriza vecinii.
Filmările se pot păstra cel mult 30 de zile. Perioada poate fi prelungită, în situații excepționale.