- Publicitate -

De ce rețeaua de gaze introdusă pe Valea Slănicului nu este racordată încă la sistemul național

Data:

În luna martie a anului trecut, Consiliul Județean Prahova a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru introducerea rețelei de gaze în mai multe localități de pe Valea Slănicului.

- Publicitate -

Investiția, în valoare de peste 35 de milioane de euro, este finanțată în mare parte din fonduri europene și constă în introducerea rețelei de gaze în comunele Cocorăștii Mislii, Vâlcănești, Cosminele, Dumbrăvești, Vărbilău, Aluniş, Bertea, Ştefeşti, precum și în orașul Slănic. Beneficiari ai acestei investiții vor fi peste 8000 de gospodării şi instituţii publice din zona ”uitată” până acum de conducerile anterioare ale CJ Prahova.

Deși termenul de finalizare a lucrărilor a fost unul extrem de scurt pentru cei peste 330 de km de conducte de gaze, respectiv 9 luni, constructorul a reușit să respecte contractul. Astfel, în prezent mai sunt executate doar lucrări de reparații ale drumurilor afectate de șantierul deschis în toate cele 9 localități de pe Valea Slănicului, precum și lucrări de montare a unor module tehnice.

În aceeași perioadă în care au început lucrările, Consiliul Județean Prahova a solicitat Transgaz să realizeze conectarea noii rețele de gaze de pe Valea Slănicului la sistemul național de transport. Pentru că operatorul unde acționar majoritar este Ministerul Economiei a răspuns că această lucrare va fi cuprinsă abia în planul de investiții 2026-2027, Consiliul Județean Prahova și-a asumat să organizeze o licitație pentru conectarea rețelei de gaze la magistrală, lucrarea urmând să fie finanțată din resurse proprii, respectiv din contractarea unui credit.

- Publicitate -

Din motive necunoscute, abia în luna noiembrie a anului trecut, Transgaz a transmis documentația și soluția tehnică pentru racordarea rețelei de gaze deja introdusă în localitățile de pe Valea Slănicului. Imediat, Consiliul Județean Prahova a realizat studiul de fezabilitate și a organizat în luna ianuarie 2024 o licitație pentru desemnarea constructorului.

Dacă în 2022 și 2023 consilierii județeni au votat aproape în unanimitate proiectele de hotărâre care vizau introducerea rețelei de gaze pe Valea Slănicului, în 2024, an electoral, consilierii PSD s-au opus aprobării bugetului care cuprindea și racordarea la sistemul național și a altor proiecte privind investiția respectivă.

”În luna martie a acestui an, Transgaz ne-a notificat că a schimbat soluția tehnică, astfel încât am fost nevoiți să anulăm licitația și să organizăm o altă procedură pentru că se schimbase și traseul conductei care alimenta noua rețea. La începutul lunii aprilie am demarat o nouă licitație, termenul limită  pentru depunerea ofertelor fiind sfârșitul acestei luni” ne-au declarat reprezentanții Consiliului Județean Prahova.

După finalizarea licitației și desemnafrea constructorului, termenul limită pentru realizarea conectării rețelei deja introdusă pe Valea Slănicului la sistemul național de gaze este de numai șase luni.

- Publicitate -

”Din păcate, nu a depins de noi să finalizăm în același timp atât introducerea rețelei de gaze, cât și racordarea la sistemul național. Dacă nu mai intervin alte probleme neimpuitabile nouă, până la sfârșitul anului locuitorii din cele opt comune și orașul Slănic vor avea acces la această utilitate pe care și-o doresc de foarte mulți ani” au precizat reprezentanții instituției.

Cum ți se pare subiectul?

9 COMENTARII

  1. Și reparațiile la drum când se finalizează? Drumul arată ca după război, pe unele porțiuni partea carosabilă este mult îngustată și se circulă greu dar se pare că nimănui nu îi pasă. Să intre voturile în urne!

    • Nu mă la unii dintre voi e rău și cu și fără .Daca baga de ce baga ,că sparge soseaua ,daca nu baga voi nu aveți și alții au .Când o sa sel inventeze doamne curentul ,apa și gazele wireless .Nu mai poți să te duci cu mașina la magazinul din sat, este? 30 de ani a fost bine fara gaze ,acum nu mai poți aștepta să astupe ăștia gropile de la rețea ?Nasol nu?

  2. Introducerea gazului pe Valea Slănicului a fost folosita de Sterian Ioan -Nea Nelu- Transgaz, pentru susținerea acestuia de către factorii locali la Premierul Orban.
    Cînd a picat guvernul Orban, proiectul nu a mai fost prioritar. Mai sunt proiecte electorale și de conjunctura puse la păstrare, vezi conducta Ghergheasa-Focsani, proiectul lui Grinda.
    In schimb s-a făcut urgent o conductă Vernești -Buzau ,pentru că premierul este din…Buzău.

  3. Pe strada prabusita, tangent la trotuarul prabusit, se vede o reparatie longitudinala, cu bitum mai inchis la culoare.
    Care este cauza accestei reparatii ?
    Nu cumva introducerea conductei de gaz ?
    De asemenea, paralel cu strda prabusita, prin spatele curtilor aflate vis-a-vis de partea prabusita, curge un riulet.
    Unde este subtraversarea care permite riuletului sa ajunga la riul Slanic ?
    Precizez ca am pus intrebarile de mai sus in calitate de admirator al localitatii, dar traitor in Bucuresti .
    NU CUMVA SUBTRAVERSAREA ESTE CHIAR PE SUB ZONA PRABUSUTA ?!
    Sugerez locuitorilor afectati sa intrebe INSISTENT CE ESTE SUB CAROSABILUL SURPAT; O SUBTRAVERSARE SAU O CONDUCTA/CANAL ETC . ?

  4. Despre conductele de gaz pe Vale Slanicului.
    Lucrarea a fost facuta de firma Aviprod Buc., o firma de mare anvergura si cu mukta experienta in materie e gaze. De altfel a si dovedit ca a realizat ce s-a angajat in 10 luni. Mai departe nu este treaba lor.

    S-au realizat cei 300 Km de conducte , pe cimp!!!, intre localitati !!! Este foarte bine, si este un prim pas. De aici pina cind cetateanul o sa aiba gaz la aragaz/centrala mai urmeaza :
    – conectarea conductelor la sistemul national de transport (TRANSGAZ) pt. alimentarea cu gaz ; au declarat ca au in planul de investitii 2027 asa ceva ; trebuie realizati niste Km de legatura (??? nu stiu citi) .
    – licitatie pt. concesionarea sistemului de DISTRIBUTIE, exp. Disgrigaz, in localiatile mentionate ; cine intretine sistemul de conducte ? cine aduce gazul si cine factureaza ???? intervine si un FURNIZOR. , exp. Engie, cf . legii romanesti;
    – aceste lucruri pot fi realizate in aprox. 1 an de aici in colo. ;
    – perfect, avem conducta pe strada cu gaz pe ea, avem distribuitor (Distrigaz) care sa se ingrijeasca de ea din punct de vedere tehnic , avem furnizor (Engie) care este obligat sa ne aduca gaz ; inca o data cf. legii !! transgaz nu poate face aceste lucruri.
    – trebuie facute bransamentele individuale ; adica din strada 3 m lateral pina la gard, cel mai simplu ; costa intre 6000-8000 ron, bani care trebuie platiti de consumatorul individual care cere, nu mai plateste „statul” ; plus centrala, acum numai in condensatie, min. 6000 ron, plus retea si calorifere in casa , min. 1500 ron. Deci o bransare inseamna min. 2000 RON . Citi isi permit suma asta ? Din experienta numai 3% . Restul ramin pe lemne. Asta este istoria cu gazele. Electorala. Dar repet, faptul ca s-au dus conductele magistrale de la Ploiesti/Boldesti la Slanic este un fapt foarte pozitiv si conditia sine qua non pt. a avea gaze in localitatile respective.
    Imi pare rau sa va dau asemenea veste, dar e mai bine sa stiti adevarul. Cineva care are banii necesari pt. investitie estimez ca poate avea gaz la aragaz in urmatorii…………. 1-2 ani.

    RĂSPUNDEȚI
    Gabriel TanaseGabriel Tanase30 aprilie 2024 La 3:37
    Comentariul tău este în așteptare
    Rectifc, scuze, o bransare min. 20.000 RON , i.e. 200 MRON vechi.

    RĂSPUNDEȚI
    Gabriel TanaseGabriel Tanase30 aprilie 2024 La 3:47
    Comentariul tău este în așteptare
    Pe oamenii „pricopsiti” ii incurajez sa se duca la distribuitor sa faca contract imediat de bransare, dar asta dupa ce va fi facuta licitatia, dupa ce va fi un distribuitor desemnat (e.g. Distrigaz) si dupa ce va fi un furnizor desemnat (e.g. Engie). Inca o data, imi pare rau pentru vestile proaste, dar asa functioneaza legea 123 / 2017 (??), amendata cu legea 128/ 2021 (??/)

    RĂSPUNDEȚI
    Gabriel TanaseGabriel Tanase30 aprilie 2024 La 3:59
    Comentariul tău este în așteptare
    Pt. gaze :
    Distribuitor = cel care are conductele de distributie (!!! in interiorul localitatilor), si care se ingrijeste ca gazul sa curga pe conducta, si care are grija ca , virgula , face intretinerea lor astfel incit sa functioneze in siguranta ;
    TRANSGAZ = operatorul national de gaze ; vehiculeaza gaze din intern/extern prin conductele magistrale intre localitatile Romaniei, si le preda la distribuitor ;
    Furnizor = cel care cumpara gazul din intern/extern, il are in proprietate, il introduce in sistemul national (transgaz) si al distribuitorului ; si factureaza clientul , plus plateste tarif de transport (transgaz) si distributie (distrigaz), costuri incluse in pretul final la tine!!!!! oamenii cu laptop-ul.

    • Bransamentele sunt deja facute. Au fost prinse in proiect. Sunt montate chiar si firidele.

      Comentariile dumneavoastra privind posibilitatile financiare ale beneficiarilor sunt indreptatite atunci cand vorbim despre proiectare si realizare IUGN. Multi dintre beneficiari au vazut un aragaz doar la vecinii mai instariti – acum au bransament de gaze la poarta.
      Nu vreau sa blamez/supar/jignesc pe nimeni dar in zona sunt multi oameni amarati care cand vor vedea cat costa sa fierbi un ceai (nu mai vorbim de incalzire pe timp de iarna) isi vor inchide singuri robinetul de contor – mai ales ca varianta LEMNE FURATE nu-i eliminata.
      Din pacate nici primarii si cei ce s-au ocupat de primirea cererilor habar n-au avut de ceea ce inseamna gazul metan. Ca sa-si adune numarul de cereri necesar studiului de fezabilitate au aprobat executarea bransamentelor si unde trebuia si unde nu trebuia. Dupa punerea in functiune ma tem ca vom avea parte de o serie de probleme – intoxicari, incedii, etc. Oamenii astia erau obisnuiti sa faca focul in soba dupa care ieseau sa se ingrijeasca de gospodarie. Oamenii astia nu stiu ce inseamna sa-ti dea oala-n foc, sa se stinga flacara la aragaz dupa care sa aprinzi lumina. Sunt sigur ca majoritatea nu se afla in situatia asta insa….cunosc zona.
      O serie de bransamente au fost executate consumand un buget care putea fi consumat pentru alimentarea cu gaze a unor gospodarii ceva mai eligibile.
      Eu sper sa vad acest proiect finalizat si sper ca utilizarea sa se faca in conditii de siguranta si fara evenimente neplacute.

      • Salut Cătălin !
        Mulți oameni folosesc butelia, care este o bombă mult mai periculoasă decât centrală sau aragazul, acolo se vor pune senzori de oprire automată a alimentării cu gaze, direct din rețea.

    • Salut Gabriel !

      Pașii pe care i-ai enumerat sunt normali, anormală este situația cu conducerea Consiliului Județean care va trebui să urmeze acești pași !? Ca să avem cât mai repede gaze la poartă și în gospodării.
      Despre investiția fiecăruia nu cred că este atât de greu de suportat, oamenii au alte concepții și chiar alte venituri, deci se vor branșa destui.
      Să avem gaze la poartă !

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Am ajuns paralizat la SJU și am plecat pe picioarele mele”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Caffe Milano: Povestea înghețatei italienești din Ploiești

În centrul Ploieștiului, de zece ani de zile, funcționează...

Cofetăria Le Bonbon din Ploiești și povestea tortului viral

În Ploiești, pe Bulevardul Petrolului, se află laboratorul Cofetăriei...

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...
- Publicitate -

Exclusiv

Scrisoarea mamei unui elev care dă BAC-ul: ”Schimbați ceva!”

Observatorul Prahovean publică scrisoarea deschisă a unei cititoare pentru...

Sisteme fotovoltaice performante cu garanția ARTSANI

În doar câteva luni de la înființare, ARTSANI Energy...

Câte culturi au fost calamitate de grindină în 2024

Sistemul Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este un...

Cum arată acum podul de la Blejoi închis pentru reparații

A trecut o săptămână de la închiderea circulației rutiere...

Bucegi 12, blocul din Ploiești cu buncăr și recepție de cinci stele

Blocul Bucegi 12 este o poveste despre cum ar...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Cai Lipițani și delicii rare la Muzeul Posada

Atmosferă de sărbătoare astăzi la Muzeul Cinegetic Posada, unde...

Bereasca, plin de gropi: „Nu ai, ca șofer, ce să ocolești”

„Relația” șoferilor cu gropile, sau, mai bine zis, craterele...

Se scumpesc biletele la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești

Un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică la...

Coșul cu alimente, proiectul Asociației din Blejoi, continuă

„Coșul lunar cu alimente pentru 10 familii” este proiectul...
- Publicitate -

Emisiuni

Șahul ca lecție de viață: povestea care inspiră

Constantin Țurlea, antrenor și organizator de concursuri de șah,...

Cine sunt prahovenii plătiți pentru ședințe și comisii

Jurnaliștii Marius Nica și Claudiu Vasilescu au dezbătut în...

Viticultorii și fermierii: Pro și contra Sistem Antigrindină

Miercuri, 4 iunie 2025, în cadrul unei ediții speciale...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce să plătim tot noi, fraierii, jaful PSD-PNL?

După ce au aruncat țara în abisul deficitului bugetar,...

Leonardo Badea, BNR: contează evitarea dezechilibrelor!

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR, publică în Observatorul Prahovean un...

Să moară Iliescu? Dilema celor care poate iartă, dar nu uită

Ion Iliescu, fostul președinte al României, este un personaj...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Scrisoarea mamei unui elev care dă BAC-ul: ”Schimbați ceva!”

Observatorul Prahovean publică scrisoarea deschisă a unei cititoare pentru...

Sisteme fotovoltaice performante cu garanția ARTSANI

În doar câteva luni de la înființare, ARTSANI Energy...

Câte culturi au fost calamitate de grindină în 2024

Sistemul Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este un...

Cum arată acum podul de la Blejoi închis pentru reparații

A trecut o săptămână de la închiderea circulației rutiere...
- Publicitate -

Dezamăgire la Ploiești. Orient Express nu a oprit în Gara de Vest

Cel mai cunoscut tren din lume, Orient Express, trebuia...

Cum susțin fermierii că Sistemul Antigrindină aduce secetă

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este...

Peste 50% din testele antidrog din Prahova sunt fals pozitive

Continuă calvarul șoferilor nevinovați, testați antidrog de Poliția Rutieră....