- Publicitate -

Stocul de lapte praf pentru nou-născuți a fost epuizat în Prahova. Explicația DSP

Mai mulți părinți din Prahova au reclamat faptul că stocul de lapte praf care se acordă gratuit nou-născuților a fost epuizat. DSP Prahova susține că situația, existentă la nivelul întregului județ, este cauzată de faptul că, „la acest moment nu există buget pentru o nouă achiziție”. În Prahova, necesarul de lapte praf este de 800 – 900 de cutii/lună.

În timp ce la nivel național subiectul la ordinea zilei îl reprezintă numărul de cazuri Covid-19, implicit restricțiile pentru noua perioadă de stare de urgență, mai mulți părinți susțin că de câteva luni fac eforturi financiare deosebite să ofere copiilor nou-născuți laptele praf absolut necesar.

Asta pentru că, spun părinții, stocul de lapte praf care se acordă gratuit a fost epuizat în Prahova.

„În Prahova, se pare că o lună se dă lapte praf gratuit pentru bebelușii ale căror mame au contraindicație la alăptat, iar alta ba”, ne-a scris un părinte la redacție, povestind că în luna ianuarie nu a reușit să ia lapte praf gratuit pentru copil. A luat de abia în februarie, iar în martie s-a trezit din nou în situația de a nu primi lapte praf gratuit, pe motiv că stocul a fost epuizat la centrul din Mihai Bravu.

O situație asemănătoare s-a înregistrat și în Vălenii de Munte, în luna ianuarie, când părinții au aflat cu surprindere că nu au cum să asigure laptele praf pentru nou-născuți.

„Nu poți să nu oferi pentru copiii nou-născuți măcar laptele. Este strigător la cer, mai ales în cazul familiilor cu situații financiare deosebite. Nou-născutul nu poate să mănânce altceva… Îi trebuie lapte praf”, s-a plâns o mămică dintr-o localitate situată în apropiere de Vălenii de Munte.

„Este o situație cu totul disperată. Nu am mai reușit să luăm lapte praf pentru copil. Situația este cu atât mai gravă cu cât nici nu ne permitem să dăm bani pe laptele praf care ar fi trebuit să fie acordat gratuit. Statul ar fi trebuit să facă un efort să ne asigure acest lapte praf pentru că este incalificabil să nu poți tu, ca stat, să oferi unui nou-născut nici măcar laptele praf pentru nou-născuți. Suntem în situația să mergem tot timpul să întrebăm dacă este sau nu lapte praf. Este inuman ce se întâmplă”, s-a plâns un alt părinte din Ploiești.

Observatorulph.ro a solicitat Direcției de Sănătate Publică Prahova un punct de vedere cu privire la această situație. Reprezentanții DSP Prahova recunosc că stocul de lapte praf a fost epuizat, iar achiziția acestui produs poate fi realizată doar după aprobarea bugetului cu această destinație.

DSP Prahova, fără buget pentru lapte praf

„La acest moment nu există buget pentru o nouă achiziție. În momentul în care vom avea alocat buget, vom demara achiziția, care se realizează în limita bugetului aprobat cu această destinație”, a precizat Ioana Loghin, directorul DSP Prahova.

Problema este că nici achiziționarea laptelui praf în limita a 1/12, conform legii, nu poate reprezenta o variantă în condițiile în care prețul laptelui praf, dar și cererea a crescut comparativ cu anul trecut. Prin urmare, singura variantă rămâne achiziția de lapte praf în baza bugetului aprobat în 2021.

Criză de durată…

Bugetul național a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial, însă fiecare minister va trebui să stabilească fila de buget pentru instituțiile din subordine.

Situația se regăsește și la nivelul Ministerului Sănătății care va trebui să transmită fila de buget către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, existând posibilitatea ca, numai după parcurgerea acestei etape, să poată avea loc noi achiziții.

Acest lucru ar mai putea dura cel puțin trei săptămâni, iar apoi trebuie luat în calcul și timpul necesar pentru derularea licitațiilor.

În Prahova, necesarul de lapte praf este de 800 – 900 de cutii (fiecare cutie cu o greutate de 400 gr)/lună.

Cantitatea de lapte praf necesar lunar poate însă să difere de la o lună la alta.

Citește și: Criză de lapte praf pentru nou-născuți în Prahova. Explicația DSP

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Un român și un italian au furat trufe de pe un fond cinegetic din Prahova. Au folosit câini special antrenați – FOTO

Un român și un italian au fost depistați, joi, în zona montană cu..."diamantele Pământului", pe fondul cinegetic "25 Feleacu". Cele două persoane au recoltat,...

Al cincilea incendiu de vegetație, astăzi, în Prahova. Flăcările s-au extins și la un depozit cu materiale textile

Incendiul a avut loc în comuna Drajna, sat Drajna de Jos. S-a intervenit pentru lichidarea flăcărilor cu o autospecială de stins incendii, tip ASAS,...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Mizerie și foame. Condiții oribile oferite de Armata Română soldaților francezi aflați în misiune la Cincu

700 de militari francezi se află în misiune, în România, la unitatea militară de la Cincu. Aceștia au fost șocați de condițiile oribile de...

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță este noul rector la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești

Conf.univ.dr.ing. Alin Diniță a fost ales, vineri, de către Comunitatea Academică, rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești. Turul 2 al alegerilor pentru funcția de rector...

Petrolul Ploiești joacă în această seară cu UTA Arad

Reveniți pe traiectoria potrivită după ce au adunat șase puncte din ultimele două etape, „lupii” așteaptă cu mare încredere duelul cu UTA Arad, vizând...

Ce a declarat hoțul prins la Ploiești, după ce a furat un sac cu bani al Poștei Române. ”M-am distrat cu prietenii”

Aproape zece mii de euro. Atât a reușit să cheltuiască în mai puțin de două zile tânărul de 20 de ani care a furat...

A fost identificat stăpânul taurului care a provocat accidentul de pe DN 1, la Potigrafu. Cum a fost sancționat

Un accident rutier grav s-a produs, vineri seara, pe DN1, la Potigrafu. Un taur a ajuns pe drumul național, fiind lovit de un autocar...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -