vacante agentii

Piaţa turismului ar putea avea mai multe restricţii după ce sute de români s-au trezit și fără vacanțe, și cu banii luați. Sunt mai multe propuneri, printre care și crearea unui cont în care să fie plătite vacanțele şi din care agenţiile să poată retrage doar comisionul, nu şi costul pachetelor turistice care trebuie plătite mai departe hotelierilor.

 

Asigurarea obligatorie pe care agenţiile de turism trebuie să o aibă pentru a primi licența de funcționare are un plafon de despăgubire de maximum 50.000 de dolari, o valoare ce poate acoperi daunele doar pentru câteva familii.

„Considerăm că o ridicare a plafoanelor va duce la o scădere a cazurilor de insolvenţă şi faliment în piaţă. Noi intenţionăm să le ridicăm la 100.000 de euro pentru agenţia de tip detailist şi la 250.000 de euro pentru agenţia tour operatoare”, spune George Boruna, directorul de control al Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Despăgubirile pot fi și în acest caz prea mici, dacă vorbim de o agenție mare, ce vinde zilnic pachete de zeci de mii de euro.

„Agenţiile de turism sunt interesate să îşi achiziţioneze poliţe de asigurare corespunzătoare, dar nu există apetit din partea asigurătorilor să preia riscuri”, spune Laurenţiu Iacab, director adjunct al unui broker de asigurări.

Asta pentru că turismul este considerat de asigurători un domeniu cu multe elemente de incertitudine. Autoritățile iau în calcul și o altă variantă, un fond de garantare asemănător celui bancar.

„Presupune colectarea de la agenţiile de turism a unei sume, iar acea sumă să fie pregătită să acopere situaţiile nefericite de insolvenţă, faliment. Dacă reuşim să asigurăm o agenţie la 500.000 de euro, am făcut un mare pas înainte”, spune Alin Burcea, preşedintele ANAT.

 

sursa: digi24