Un botoşănean, condamnat de mai multe ori pentru înşelăciune şi încarcerat în penitenciarele din Iaşi şi Botoşani, a dat în judecată statul român, cerând daune de 150.000 de lei, după ce s-ar fi îmbolnăvit în spatele gratiilor.

 

Pentru dovedirea acestor aspecte, Iulian-Cristian B.(n.r. – care a primit în noiembrie 2015 o nouă condamnare la opt ani de puşcărie pentru înşelăciune, după ce a ţepuit o firmă din Bucureşti cu peste 50.000 de lei) a depus la dosar documente medicale şi a cerut audierea colegilor de celulă, acuzând condiţiile precare din cele două închisori, precum şi lipsa normelor de igienă.

Procesul a fost deschis în aprilie 2014 la Judecătoria Botoşani, magistraţii urmând să dea o primă sentinţă pe 4 februarie. Între timp, botoşăneanul a plătit şi o taxă judiciară de timbru de 1.494 de lei, iar magistraţii au audiat mai mulţi deţinuţi şi au solicitat mai multe documente, printre care şi fişele medicale ale deţinutului.

 

Până în prezent, România a fost condamnată de patru ori de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza condiţiilor de detenţie din Penitenciarul Botoşani. Cea mai recentă sentinţă fost în favoarea lui Gheorghe B., condamnat la cinci ani de închisoare pentru fraudă. În 2014, CEDO a admis plângerea sa, însă instanţa nu a acordat nicio despăgubire. Primul proces a fost câştigat de Gheorghe F., în vârstă de 68 de ani, care începând din martie 2003 şi până în februarie 2005 a executat o pedeapsă în Penitenciarul Botoşani, timp în care a stat printre fumători.

CEDO a condamnat statul român să-i plătească depăgubiri în valoare de 10.000 de euro. Şi comisarul şef de poliţie Mircea S., condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a obţinut despăgubiri de 10.000 de euro, după ce a acuzat fumul de ţigară din celule, dar şi faptul că a fost obligat, în mod repetat, să apară în public în cătuşe. Un alt deţinut, Gheorghe B., a obţinut daune morale de 4.900 de euro, după ce a reclamat suprapopularea celulelor, lipsa apei potabile şi condiţiile precare de igienă.

Sursa: libertatea.ro