Cercetările arheologice efectuate în zona Lotul 1 Nord al Autostrăzii București (A0) au scos la lumină obiecte vechi de 7.000 de ani. Anunțul a fost făcut de Irinel Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, pe pagina de Facebook.
Obiectele care au fost scoase la lumină pe durata cercetărilor arheologice efectuate pe Lotul 1 Nord al Autostrăzii București (A0) datează de 7000 de ani, respectiv 5000 I.Hr.
„Am fost într-o vizită pe șantierul 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟭 𝗡𝗼𝗿𝗱 al 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶 A0, unde antreprenorul a început lucrările de cercetare arheologică, lucrări care se desfășoară în paralel cu etapa de proiectare”, a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Cercetare arheologică pe traseul Autostrăzii A0
Cercetarea arheologică în teren vizează 12 situri, respectiv patru situri prevăzute în documentația Studiului de Fezabilitate, cât și a celor opt situri suplimentare, găsite pe teren.
„Activitatea de cercetare arheologică se desfășoară pentru primele 2 situri din zonele Bâcu (Giurgiu) și Zurbaua (Ilfov), cu 7 arheologi, 6 utilaje, 8 camioane și 60 muncitori, iar în perioada următoare este prevăzută începerea activității si pe siturile nr. 3 și 4 din Buftea (Ilfov).
Pe situl 1 (Bâcu) a fost descoperită o locuire din perioada secolelor VI-VII p. Chr., iar pe situl 2 (Zurbaua) au fost descoperite vestigii din Neolitic, Epoca Bronzului, Hallstatt, La Tene, secolele VI-VII p. Chr.”, a precizat Irinel Ionel Scrioșteanu, care susține că cercetările arheologice nu vor impacta negativ din punct de vedere al graficului de lucrări.
Potrivit reprezentantului Ministerului Transporturilor au fost executate lucrările de deminare ale terenului pe întregul traseu, cu excepția celor două zone de pădure, între km 7+000 – km 9+000 și km 13+400 – km 14+400, unde este nevoie de emiterea avizelor necesare pentru scoaterea din fondul forestier.
Mai mult, a anunțat secretarul de stat, constructorul va depune săptămâna viitoare documentația tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire necesară începerii execuției lucrărilor înainte de termenul prevăzut în graficul contractual.
„Activitatea de cercetare arheologică pentru situl 1 (Bâcu) este coordonată de domnul arheolog Florentin Munteanu, iar pentru situl 2 (Zurbaua) de domnul Silviu Ene, arheolog la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, cărora le mulțumim! La sfârșitul cercetării arheologice vom reveni cu detalii despre descoperirile din teren”, a precizat Scrioșteanu.
Două pasaje prevăzute în contract
Contractul prevede executarea și a două pasaje supraterane, respectiv Pasaj peste CF101 București – Pitești DN7, cu o lungime de 733 m, și Pasaj peste râul Colentina, CF 300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea, cu o lungime de 650 m
Valoarea contractului este de 815,07 milioane lei, fără TVA, finanțare din fonduri europene nerambursabile, iar termenul de finalizare al lucrărilor este de 34 luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 22 luni pentru etapa de execuție a lucrărilor.
Lotul 1 Nord al Autostrăzii Bucureștiului se află între A1 și DN1, de la Dragomirești la Corbeanca, și are o lungime de 17,5 km.