Legislația privind asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor a fost modificată, iar începând cu data de 10 noiembrie devine obligatorie în cazul înregistrării locuințelor în cartea funciară. Noile modificări legislative prevăd inclusiv amenzi pentru persoanele fizice și juridice care nu dețin asigurare obligatorie pentru locuință.
Se scumpesc polițele
Noile modificări legislative prevăd obligativitatea asigurării locuinței, chiar dacă există o asigurare facultativă pentru locuință.
Conform Legii nr. 115 din 10 mai 2023, societățile de asigurare nu mai pot încheia asigurări facultative pentru acea locuință care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD.
Prin excepție, societățile de asigurare pot încheia asigurări facultative pentru dezastre naturale pentru acea locuință pentru care contractul de asigurare se încheie în coasigurare cu PAID.
Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate vor crește, totodată, de la 100 la 130 de lei, pentru locuințele de tip A (construcții din materiale moderne), în care suma asigurată este de 100.000 de lei, și va fi de 50 lei, pentru locuințele de tip B (construcții realizate din materiale care nu au un grad mare de rezistență), pentru care suma asigurată este de 50.000 de lei.
Asigurarea obligatorie la înscrierea locuinței în cartea funciară
Modificările prevăzute în Legea nr. 115 din 10 mai 2023, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor vin la pachet cu o serie de obligații pentru proprietarii de locuințe.
Prima modificare vizează faptul că „pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuinţe în cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinţei” (art 10, alin 1 din Legea 115/10 mai 2023).
În plus, aceeași lege prevede, la art. 10, alin 2, că „înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinţei în cartea funciară este condiţionată de existenţa unui contract de asigurare obligatorie a locuinţei în vigoare la data solicitării”.
Ce amendă riști dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință
Noile modificări prevăd, totodată, conform art. 3, că „persoanele fizice și juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, toate construcțiile cu destinația de locuință, înregistrate cu această destinație în evidențele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și pentru care s-a păstrat în fapt destinația de locuință”.
Prin asigurările obligatorii, încheiate în baza unui contract de asigurare a locuinței împotriva dezastrelor naturale (PAD), asigurătorul (PAID – Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parțială în caz de dezastre.
În cazul construcțiilor cu destinația de locuință aflate în coproprietate sau care au părți de uz comun se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte, indiferent dacă aceasta mai este utilizată sau nu în acest scop. În acest caz, prima de asigurare se plătește pentru fiecare locuință în parte.
Fac excepție locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic. Aceste locuințe nu se asigură pentru dezastre naturale prin contracte PAD, până la data recepției efectuate la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor.
Conform noilor modificări, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Situația primelor de asigurare în Prahova
Potrivit datelor publicate pe site-ul paidromania/harta-pad/, în Prahova, la data de 30 septembrie, erau în vigoare 75.957 de polițe, iar gradul de cuprindere era de 22,89%, conform bazei de date PID și INS.
Cu alte cuvinte, cei care chiar ar avea nevoie de protectie, oamenii care locuiesc in cladiri cu risc ridicat, nu o vor putea obtine pentru ca? Sunt date legile pentru a proteja cetatenii sau pentru a profita de pe urma noastra?