Fenomenul căutătorilor de comori a luat amploare în România, iar județul Prahova nu face excepție. În luna martie 2025, în Prahova, sunt peste 700 de detectoare de metale înregistrate legal.
Persoanele care au această pasiune și fac descoperiri arheologice sunt recompensate cu bani, însă riscă și sancțiuni dacă nu predau bunurile găsite într-un termen de 72 de ore.
Citește și Comori descoperite în Prahova cu detectoare de metale [FOTO]
Am solicitat informații Poliției Prahova cu privire la câți căutători de comori sunt înregistrați în județ și am aflat că, în perioada 2020 – 2025 au fost autorizate 713 persoane fizice/juridice pentru deținerea detectoarelor de metale.
În aceeași perioadă au fost radiate la cerere 23 de detectoare de metale autorizate, iar alte cinci detectoare de metale au fost indisponibilizate în vederea confiscării, pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 27 alin. 1 și 2 din O.G. nr. 43/2000.
Acest lucru s-a întâmplat pentru că, nu doar folosirea detectoarelor de metale trebuie autorizată, ci și comercializarea lor.
Pentru deținerea detectoarelor de metale fără autorizație emisă în condițiile legii, au fost sancționate contravențional trei persoane.
Încălcarea acestei reglementări se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 75.000 lei și confiscarea detectoarelor.
Ce trebuie să faci în momentul unei descoperiri arheologice
Persoanele care fac descoperiri arheologice întâmplătoare sunt obligate să predea bunurile în condițiile legii, în termen de 72 ore, primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea (art. 49 din Legea nr. 182/2000), sau către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii (art. 10 din O.G. nr. 43/2000). (muzeelor)
Totodată, în același termen, persoana care a făcut descoperirea, proprietarul ori titularul dreptului de administrare a terenului în cauză, anunță primarul unității administrative despre descoperire, în caz contrar, aceste persoane pot fi sancționate contravențional, iar bunurile descoperite întâmplător vor fi confiscate conform prevederilor O.G. nr. 43/2000.
Persoanele fizice și juridice care dețin și/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obțină în prealabil autorizația inspectoratului de poliție al județului respectiv, a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, sediul, şi să se înregistreze la aceste autorități.
Procedura obținerii autorizației pentru detectoarele de metale (ordin reglementare MAI 251/2004)
Autorizare persoană fizică pentru deținerea detectoarelor de metale
Cererea persoanei fizice pentru obținerea autorizației de deținere a detectoarelor de metale este prevăzută la art. 2 lit. a din O.M.A.I. 251/31.05.2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deținerea și comercializarea detectoarelor de metale.
Cererea se soluționează de către unitatea de poliție pe raza căreia domiciliază sau își are reședința solicitantul, în termen de 10 zile de la depunerea documentației complete, respectiv:
- cerere-tip, completată;
- cartea de identitate;
- actul cu care se dovedește că solicitantul este proprietarul detectorului de metale;
- chitanța emisă de unitățile C.E.C., din care să reiasă că a fost achitată suma de 10 lei reprezentând taxa pentru autorizație;
Pașii procedurali
- Cererea însoțită de documentele aferente se depun la sediu de către solicitanți
- Cererea este înregistrată
- În cazul respingerii cererii, solicitantul este informat prin adresă de motivele care au stat la baza respingerii
- În cazul aprobării, se emite autorizația de către conducătorul unității și solicitantul este contactat telefonic în vederea ridicării autorizației