La 1 iulie a intrat în vigoare Legea 9/2023 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale, administrației publice locale și al instituțiilor publice. Aceasta interzice primăriilor să mai ceară cetățenilor copii ale unor documente. Urbanismul Primăriei Ploiești este însă mai presus de lege și solicită copii ale unor documente pe care le-a emis sau le-a mai solicitat de câteva ori! De ce fac asta? De ce își bat joc de cetățenii plătitori de taxe și impozite? Așteptăm răspunsul conducerii Municipalității…
Potrivit Articolului 5 din Legea 9/2023, ”se interzice instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”.
La Ploiești, această lege nu se aplică! Astfel, cetățenii care solicită Primăriei Ploiești diverse avize/autorizații sunt obligați să depună la dosar o serie de copii ale unor documente emise chiar de instituție sau pe care le-a mai cerut ca să elibereze diverse documente.
De exemplu, cererea pentru ”regularizarea taxei autorizației de construire”, necesară pentru recepția unei locuințe, trebuie însoțită de copii ale următoarelor documente:
comunicare începere execuției lucrărilor, autorizația de construire, devizul depus la documentația pentru autorizația de construire, memoriu de arhitectură, care a stat la baza documentației pentru autorizația de construire, piesele desenate care au stat la baza documentației pentru autorizația de construire, dovada de luare în evidență a proiectului de arhitectură
Este limpede că aceste copii solicitate din Primăria Ploiești sunt ale unor documente care au mai fost depuse de cetățeni atunci când au obținut autorizația de construire, pe care culmea, primăria o mai cere odată în copie!
Probabil din prostie comoditate, funcționarii de la Urbanism insistă să încalce legea și cer alt și alte copii!
Astfel, până reușește să intabuleze construcția, ploieșteanul trebuie să mai depună alte două rânduri de copii, ale acelorași documente, atât la recepția lucrării, cât și pentru eliberarea certificatului de edificare.
Observatorul Prahovean a mai semnalat o situație identică în luna iulie, după intrarea în vigoare a Legii 9/2023, tot la Urbanism, pentru obținerea autorizației de construire.
Atunci, conducerea Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Ploiești susținea că nu au fost eliminate copiile respective pentru că ar fi trebuit modificată și Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
”Până nu sunt corelate cele două legi nu avem ce face. Dacă specificau pentru certificatele de urbanism și autorizțaiile de construire ar fi trebuit să vina cu solicitare de modificare a Legii 50 pe anexe și în metodologia de aplicare a acesteia. Așteptăm noul cod al Urbanismului și Construcțiilor” au transmis reprezentanții direcției.
Cum ți se pare subiectul?