După ce în spațiu public au apărut mai multe articole de presă privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România, Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere Ministerului Apărării Naționale.
Comunicatul MApN:
Semnalăm o informație apărută recent în unele publicații și distribuită în mediul online, care acreditează ideea că în România s-ar putea reintroduce serviciului militar obligatoriu. Informația nu are nicio legătură cu realitatea.
Materialele de presă speculează o informație oficială, apărută într-un document cu prioritățile legislative ale Guvernului României pentru anul 2023. Documentul a postat pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului și poate fi consultat la această adresă.
În facsimil regăsiți pagina referitoare la proiectul legislativ care va fi inițiat de MApN, în care am marcat paragraful care a servit ca sursă a speculațiilor aminintite.În facsimil regăsiți pagina referitoare la proiectul legislativ care va fi inițiat de MApN, în care am marcat paragraful care a servit ca sursă a speculațiilor aminintite.
De ce această speculație nu are niciun fundament real?
Pe scurt, pentru că Ministerul Apărării Naționale nu a luat în considerare, sub nicio formă, reintroducerea executării serviciului militar obligatoriu.
Iată argumentele:
Executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, așa cum prevede Legea 395/2005.
Revenirea la serviciul militar obligatoriu și, prin consecință, desfășurarea proceselor de recrutare pentru cetățenii încorporabili, se face în condițiile aceleași legi, care prevede la art. 3, că „pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii.”
Procesul de recrutare-încorporare a cetățenilor care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi încorporați va avea loc doar în situația în care în România va fi decretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu.
Acest proces este pregătit însă, ca în multe alte țări, din timp de pace. Detaliile cu privire la activitățile pe care autoritățile competente din România sunt obligate să le desfășoare pe timp de pace pot fi consultate în textul Legii nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, Secţiunea a 4-a – Serviciul militar în termen pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război (art. 22-36).
Paragraful din textul care anunță proiectul de lege care va fi inițiat de MApN pentru modificarea Legii 446/2006 (vezi facsimil) face referire la intenția de modificare a art. 27 alin.(2) din legea menționată mai sus, prin care se urmărește asigurarea clarității si previzibilității normei privind conduita instituțiilor cu responsabilități în domeniul apărării și securității naționale în ceea ce priveste activitățile desfășurate pe timp de pace pentru planificarea recrutării-încorporării.
Planul anual de recrutare-încorporare care ar urma să fie introdus prin proiectul de modificare legislativă este propus ca un instrument de planificare a procesului de recrutare-încorporare, proces care se va desfășura efectiv, potrivit nevoilor de apărare a țării, numai în situația decretării stării de război, de mobilizare sau de asediu, atunci când serviciul militar va redeveni obligatoriu.
Nu este pentru prima dată când astfel de informații publice sunt reinterpretate și speculate în contextul situației generate de războiul din Ucraina. Recomandăm cetățenilor să trateze aceste așa-zise știri cu circumspecție și să consulte sursele oficiale de informare. Situații similare au mai fost semnalate de Direcția informare și relații publice a MApN în această platformă, în postările de aici, aici, aici, aici și aici.