Mai mulți angajați ai Termo Ploiești au protestat ieri, atât la sediul CET Brazi, cât și în fața Primăriei Ploiești cerând plata drepturilor salariale și garanția menținerii locurilor de muncă.
Sub protecția anonimatului, unul dintre angajații operatorului de termoficare al Ploieștiului, a povestit cu ce probleme se confruntă.
”La acțiunea de protest nu a fost vorba despre noi, angajații, ci despre asigurarea apei cale și căldurii în oraș, despre criza gazelor. Avem nevoie de răspunsuri la întrebări, de soluții la probleme. Am încercat să înțelegem ce se dorește cu acest sistem” susține angajatul Termo Ploiești.
Citește și Protestul angajaților Termo s-a mutat în fața Primăriei Ploiești UPDATE
Acesta a fost mâhnit să citească mesajele unor ploieșteni, care îi criticau pe angajați pentru livrarea apei calde și căldurii sub parametri normali.
”Cu ce suntem noi de vină că nu sunt suficiente gaze? Noi am încercat să optimizăm sistemul cât mai mult astfel încât să asigurăm tuturor un anumit confort cu puținul agent termic pe care îl poate furniza la această oră CET-ul. Cei care ne critică habar nu au cum se lucrează în termoficare, la câte riscuri ne supunem zilnic.
Intervenim în scări de bloc cu subsoluri insalubre, peste 70% dintre ele sunt pline de purici și gândaci, sunt țevi de care ne este frică să ne apropiem să nu se spargă și să ne opărim și cu toate astea facem eforturi mari să aducem în locuințe căldură și apă caldă”, ne-a transmis angajatul operatorului de termoficare.
Acesta susține că angajații sunt nevoiți să stea numeroase ore peste program și să vină din concedii pentru a remedia problemele apărute ca urmare a avariilor.
”Suntem depășiți numeric de unele situații, iar unii cred că luam mulți bani. Probabil că lor li se pare mult 2000 de lei net, cât ia un muncitor care se expune la asemenea riscuri. Nu este deloc simplu ceea ce facem cu toate că suntem puțini pentru acest sistem. Directori nu mai avem, AGA aproape nu mai există, iar noi nu mai avem cui să ne adresăm” spune angajatul Termo Ploiești.
În ceea ce privește scandalul primelor de Crăciun, acesta susține că fiecare muncitor trebuie să primească 160 de lei net, conform contractului colectiv de muncă.
”Poate sunt bani puțin pentru alții, dar pentru noi contau enorm, mai ales că se puteau cumpăra o parte cele necesare pentru Crăciun” a completat salariatul operatorului de termoficare.
Acesta a ținut să dea replica și celor care i-au acuzat că în lunile când nu s-a livrat apă caldă au încasat degeaba salariile.
”Unii spuneau că în acele 3 luni fără apă caldă s-a stat degeaba. Este total greșit! În acele trei luni s-a muncit la punctele termice pentru remedierea tuturor problemelor și pentru pregătirea lor pentru iarnă. Probabil că dacă nu am fi muncit atunci acum situația era și mai gravă”.