O vorbă românească spune că dacă te internezi într-un spital cu o boală ieși cu zece. Din păcate, în multe cazuri, aceasta se adeverește, presa dezvăluind de-a lungul anilor numeroase cazuri de pacienți care au murit infectați cu bacterii ucigașe chiar în spitalele în care erau tratați de diverse afecțiuni.
Autoritățile sanitare preferă să ascundă cazurile de infecții nosocomiale, care nu sunt raportate de spitale, mai ales că majoritatea funcționează fără medic epidemiolog. Situația a devenit și mai gravă anul trecut, când a izbucnit epidemia de coronavirus.
La sfârșitul lunii decembrie, Observatorulph.ro a solicitat DSP Prahova situația raportărilor de către spitalele din județ a infecțiilor nosocomiale prin următoarea adresă formulată în baza Legii 455 privind liberul acces la informații publice:
Prin prezenta va solicitam sa ne transmiteti urmatoarele informatii referitoare la infectiile nosocomiale din unitatile medicale cu paturi din Prahova (de stat și private) in perioada 1 ianuarie-21 decembrie:
1 Ce spitale au raportat infecții nosocomiale si cate cazuri de pacienti infestati?
2 Cate cazuri de infecţii nosocomiale au fost depistate la pacienții diagnosticați cu Covid-19?
3 Cate controale a derulat DSP Prahova privind infecțiile nosocomiale, la ce spitale si cu ce rezultate? Acolo unde este cazul, va rugam sa mentionati valoarea sanctiunii si masurile dispuse.
Din răspunsul DSP Prahova, transmis în ultima zi a anului trecut, reiese faptul că în cele mai multe spitale din județ bacteriile ucigașe nu există, fiind menționate doar câteva ”accidente” înregistrate în 2020.
Astfel, cu excepția spitalului județean de urgență din Ploiești, unde au fost raportate 345 de cazuri de infecții nosocomiale, un număr foarte mic în comparație cu zecile de mii de pacienți tratați anul trecut, celelalte spitale au transmis la DSP Prahova doar câteva astfel de cazuri.
De exemplu, la Spitalul Municipal Ploiești au fost înregistrați 11 pacienți care au contactat bacterii pe perioada internării, iar la Pediatrie Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina câte 12 (vezi lista completă la finalul articolului).
În cele mai multe spitale, cum sunt cele din Breaza, Bușteni, Vălenii de Munte sau Sinaia au fost raportate doar câteva cazuri pe parcursul întregului an 2020!
FOTO Document
Ce sunt infecțiile nosocomiale
Infectiile nosocomiale sunt acele infectii care nu sunt prezente sau care nu se afla in perioada de incubatie in momentul in care pacientul s-a internat în spital si se adauga bolii pentru care pacientul s-a internat. Cel mai adesea, infecțiile nosocomiale se manifesta clinic pe parcursul internarii curente, dar este posibil sa se manifeste si după externare. Pentru ca o infectie sa fie considerata nosocomiala ea trebuie sa apara in 48 de ore sau mai mult de la internarea in spital sau in maximum 30 de zile de la externare.
Infectiile nosocomiale reprezinta o sursa importanta de morbiditate, suferinta si costuri ridicate pentru sistemul de sanatate si pentru pacient. Ele sunt deosebit de costisitoare pentru sistemul medical, deoarece costurile de spitalizare cresc simtitor in urma aparitiei si tratarii acestora.
Cum ar trebui tratat un bolnav infectat în spital
Potrivit ghidului pacientului publicat de Institutul Marius Nasta, pacientul infectat/colonizat cu CPE ar trebui să fie internat într-o rezervă cu toaletă proprie, să respecte o bună igienă a mâinilor şi să beneficieze de îngrijirea personalului medical special dedicat. De asemenea, mediul înconjurător va fi bine curăţat, iar personalul medical şi vizitatorii vor proceda şi ei la o bună igienă a mâinilor.
Din păcate, multe dintre infecțiile nosocomiale nu sunt descoperite și, implicit nu sunt raportate oficial, astfel încât pacienții mor, de multe ori după externarea din spitale, din această cauză…