Pe 18 octombrie, în 1881, este inaugurată linia ferată Buzău – Mărășești, prima linie de cale ferată construită de inginerii români. Inaugurarea oficială s-a făcut în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, a primului-ministru, Ion Brătianu, a membrilor guvernului, a conducătorilor Direcției Generale CFR și a unui numeros public.
Cu o lungime de 90 km, linia ferată a fost proiectată şi executată în numai doi ani, respectiv în perioada 1879-1881. Coordonator a fost inginerul Dimitrie Frunză, care absolvise, în 1856, Şcoala de Poduri şi Şosele din Paris şi fusese în serviciul întreprinderii Gouilloux, la construcţia liniei Ploieşti-Predeal.
Pe lângă inginerul Frunză, la construcția căii ferate Buzău-Mărăşeşti au participat și alţi 22 de tineri ingineri români. Astfel, s-a marcat începutul realizării de căi ferate în România, fără concesionari străini.
Construcția liniei a costat 8.548.675,4 lei aur, respectiv 93.214 lei aur/km, față de 306.000 lei aur/km cât reprezenta costul liniilor executate de concesionarii străini.
18 octombrie – evenimente și personalități
1839 – S-a născut savantul chimist roman Nicolae Teclu, a inventat tipul de arzator “becul Teclu” A fost membru al Academiei Române.
Nicolae Teclu a inventat, în 1900, becul de laborator, cu reglare a curentului de aer şi gaz, bec de gaz cu regulator, care-i poartă numele. Invenţia a fost brevetată în Austria şi realizată de firma vieneză W.J. Rohrbeck’s Nachtolger şi, la Leipzig, de către firma Franz Hugershoff. „Becul Teclu” este folosit şi astăzi în toate laboratoarele din lume şi este asemănător cu becul Bunsen, dar reglarea admisiei se face cu un obturator conic şi, în felul acesta, se obţine un amestec mai bun al aerului cu gazul şi o temperatură mai înaltă.
1851 – Romanul “Moby Dick” de Herman Melville apare la Richard Bentley în Londra.
1860 – Al doilea Război al opiului dintre Imperiul Britanic si China se termină odata cu ratificarea Tratatului de la Tientsin, un tratat inegal, care defavoriza China.
1867 – SUA au preluat regiunea Alaska, pe care a cumpărat-o de la Rusia, pentru 7,2 milioane dolari. Aceasta zi este sărbătorită anual în Statele Unite ca Ziua Alaskai.
1871 – A murit Charles Babbage, matematician și inginer mecanic englez. A fost cel dintâi care a imaginat o maşină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi. Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii.
1878 – Rusia a luat în stapânire totală tinutul istoric Basarabia, numit si Bugeac.
1881 -Inaugurarea liniei ferate Buzău – Mărășești, prima linie de cale ferată construită de inginerii români.
1883 – S-a semnat, la Viena, într-un cadru strict secret, Tratatul de alianţă româno-austro-ungar, România aderand astfel la Tripla Alianță.
Aderarea la Tripla Alianță semnifică îndepărtarea din orbita imperiilor oriental-asiatice și consolidarea legăturilor României cu aria de civilizație central și vest-europeană. Dezvoltarea relațiilor economice și mai ales culturale ale României cu Germania și Austrio-Ungaria (Transilvania si Bucovina) au influențat pozitiv societatea românească și mai ales pe cei din mediile intelectuale.
1909 – Hugues d’Eywo filmează, la București, demonstrațiile aviatorului francez Louis Bleriot. Este cea mai veche actualitate imortalizată pe peliculă cu subiect românesc, din care s-au păstrat din păcate doar câteva fragmente.
1915 – În timpul primului Război Mondial începe a treia bătălie de la Isonzo între Italia și Imperiul Austro-Ungar.
1918 – În România se constituie Societatea Simfonică „George Enescu” din Iaşi.
1931 – A încetat din viaţă inventatorul american Thomas Edison. A inventat fonograful, becul cu incandescenţă, kinetoscopul, şi a pus în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.
1941 – Se declanșează operațiunea militară antisovietică germano-română, pentru cucerirea Peninsulei Crimeea.
1944 – Începe atacul Uniunii Sovietice asupra trupelor naziste din Cehoslovacia, la operațiuni participând și Armata Romană.
1967 – Stația interplanetară automată sovietica “Venus-4″, lansată la 12 iunie 1967, s-a dezintegrat inainte de a fi atins suprafața Planetei Venus. A fost prima sondă care a efectuat analiza a mediului unei alte planete.
1967 – Filmul de desene animate The Jungle Book („Cartea junglei”), produs de studiourile Walt Disney, este prezentat în premiera în cinematografele americane.
1968 – Poliția efectuează o percheziție în apartamentul lui John Lennon ( ex Beatles) și al soției sale Yoko Ono, găsind 168 grame de marijuana. Mai târziu cei doi au pledat vinovat și au plătit o amenda de 150£.
1980 – A murit Teodor Mazilu, scriitor, unul din cei mai originali autori de comedie ai teatrului românesc postbelic.
2006 – Alpinistul român Ticu Lăcătuşu reuşeşte să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri) din masivul himalayan Tsartse. Vârful a fost botezat Europa.
2019 – Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină.
2019 – Atentat într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 62 de morţi şi 33 de răniţi.Cel puţin 62 de oameni veniţi la rugăciunea de vineri şi-au pierdut viaţa într-un atentat asupra unei moschei din estul Afganistanului, relatează AFP.