Pentru ploieștenii care s-au săturat de așa-zisele mărțișoare „made in China”, există în parcarea dintre Palatul Culturii și Parcul Toma Socolescu, Târgul „Expoziție de Mărțișoare”, aflat deja la ediția a VIII-a, semn că ploieștenii chiar apreciază frumosul și, mai ales, munca.
Târgul de aici este mic, intim, și nu are nicio legătură cu tarabele din zona pietonală a orașului, unde vânzătorii te „ademenesc”, într-un mod uneori agresiv, să le cumperi tinichelele „made in China”.
Expoziția de Mărțișoare de la Palatul Culturii este organizată de Centrul Județean de Cultură Prahova și reunește artizani prahoveni, care vin an de an să-și expună creațiile pentru cine mai apreciază încă lucrul manual.
În afară de ambalaje, care sunt de serie, micile minuni care ies din mâinile meșterilor și artiștilor plastici sunt de-a dreptul minunate.
„Mda, sunt scumpe acolo, mai lasă-mă! Am de luat pentru o clasă întreagă de fete!”, am auzit săptămâna aceasta. Pentru a ne convinge cât sunt de „scumpe”, am mers să vedem și noi despre ce este vorba exact. Și am fost surprinși!!
Prețurile mărțișoarelor tip broșă pleacă de la 1 leu!! Da, există mărțișoare de 1 leu, lucrate manual cu pânză de sac, frumoase și gingașe, numai bune de oferit colegelor la școală.

Dar și la 3-5 lei se găsesc mărțișoare frumoase, croșetate sau lucrate în pâslă: cireșe, flori, pălării și câte și mai câte.
Tot de aici pot fi achiziționate și cadouri de 8 Martie sub forma unor pachete-cadou din lavandă sau creme și săpunuri naturale. Nu sunt scumpe, nu sunt mai scumpe decât ce se găsește în magazine și, cu siguranță, sunt mai naturale.
Pentru 1 sau 8 Martie o broșă sau o pereche de cercei dar nu numai
La Expoziția de Mărțișoare am fost încântată de tot ce am văzut dar mi-au atras atenția câteva produse care erau… mai pe gustul meu. În plus, fiecare obiect, chiar și cele pe care, să zicem, nu le-aș purta, are în spate o muncă incredibilă. Majoritatea necesită migală și răbdare și, în ziua de astăzi, nu mai sunt mulți care să depună atâta efort pentru a realiza lucruri cu adevărat deosebite.
Mi-au plăcut mult, de exemplu, clamele tricotate de la Atelierul Zânelor, unul dintre expozanți. 10-15 lei o clamă, dar este de super efect. De asemenea, tot acolo am văzut bentițe și coliere lucrate cu pâslă sau seturi de bijuterii realizate manual, brodate sau croșetate.

Cerceii din lemn pictat de la altă tarabă erau și aceia de efect, sau plăcuțele cu mesaje motivaționale. Mai modern, am văzut și cercei imprimați 3D. Sunt frumoși, de efect, dar, în opinia mea (deși am acasă vreo două perechi), nu au ce căuta la un asemenea târg.
Bentițe sau brățări croșetate în culorile mărțișorului iar pot fi o idee de cadou deosebit, ca și broșele pirogravate. Atâtea obiecte și podoabe am văzut încât nici nu știu despre care să povestesc mai întâi.
Seturile de bijuterii din mărgele cusute, pe care le-am văzut și la Târgul de la Câmpina, sunt iarăși adevărate opere de artă și migală. Câtă muncă și atenție la detalii este nevoie ca să coși mii de mărgele într-un colier sau o brățară. Oare mai este cineva care apreciază asta?
Apogeul artei mărțișorului am văzut-o la maeștrii lemnului

Când Dumnezeu îți dă talent, simț estetic și pricepere, dă cu ambele mâini. Așa i-a dat domnului Gheorghe Vasile, care realizează din lemn miniaturi cu detalii incredibile. O vioară sculptată în lemn, de doar câțiva centimetri, un coș miniatural cu un ghiocel realizat din semințe de pepene galben pictate, sunt doar câteva din minunile lui.

Simboluri solare și semne străvechi se găsesc sculptate în lemn la domnul Petre Ghițeanu. Pe frigul de afară, l-am găsit lângă mărțișoarele expuse lucrând de zor, sculptând mânerul unei linguri de lemn cu simbolul primăverii: ghiocelul! Păi cum să nu-i apreciezi cu atât mai mult munca atunci când el lucrează, în condițiile în care ție îți îngheață mâna pe telefon…?

Bijuteriile din pietre semiprețioase și cupru mi-au luat ochii
Ca femeie, cu greu mi-am putut dezlipi ochii de la bijuteriile lucrate manual, din cristale naturale și sârmă de cupru ale doamnei Cornelia de la Hobby 4 Art. De la inele finuțe până la coliere pline de pietre, totul lucrat incredibil de îngrijit. Mi-a scos chiar să-mi arate cleștii de lucru și mi-a explicat cum se lucrează fiecare produs în parte.
Avea brațele pline de brățări făcute de mâna ei. Așa cum singură spune, face asta din pasiune, ca hobby, nu trăiește din așa ceva. Nici n-ar avea cum… Și, probabil, tocmai acesta este motivul pentru care bijuteriile care ies din mâinile ei îți dau o stare de bine numai când le atingi.

Pasiunea cu care povestea despre fiecare bijuterie în parte, cum se tratează sârma de cupru pentru a nu oxida, cum se ține cu cleștele și cum se împletesc în ea cristalele, era molipsitoare. Imposibil să nu pleci de acolo cu ceva, cu un obiect în care s-a investit atât de multă muncă și dăruire.
Brățările pe cupru, cu pietre semiprețioase, sunt cu adevărat superbe și, surprinzător, mult mai comode decât ți-ai imagina la prima vedere. O astfel de brățară, combinată cu o pereche de cercei asortați, sunt un cadou cu adevărat deosebit pentru 8 Martie, pentru o doamnă sau domnișoară care apreciază bijuteriile unicat lucrate manual și le știe valoarea.
În concluzie, mai aveți doar două zile, astăzi, 29 februarie, și mâine, 1 martie, pentru a achiziționa ceva cu adevărat deosebit de la Expoziția de Mărțișoare din Ploiești. Greu se strâng atâția artizani la un loc să ai de unde alege, așa că aceasta este o ocazie extraordinară pentru a le admira munca și pentru a vedea „ce pot face două mâini dibace”!