A trecut prin război, și-a iubit și își iubește patria, pe care o consideră averea sa cea mai de preț. A trăit într-un secol de viață atâtea, încât nu sunt suficiente paginile unui roman pentru a le putea povesti. Ajuns, astăzi, la 100 de ani, veteranul de război, Gheorghe Enache, a primit Emblema de Onoare a Armatei României, în cadrul unei festivități organizate de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfiliala Câmpina. Cu blândețe și modestie, a rostit doar: „mulțumesc!”
Gheorghe Enache s-a născut pe 15 octombrie 1922, în comuna Bănești, județul Prahova, într-o familie numeroasă, cu opt copii. Părinții, Alexandru și Elena, în pofida greutăților materiale, au reușit să-i crească și să-i educe bine pe cei opt copii. A a avut o copilărie liniștită, plină de bucurii.
După absolvirea Școlii generale de 5 ani din Bănești, a fost ucenic la un magazin de fierărie, vopselărie. Începând din noiembrie 1940 a fost elev la Baza regimentală Apărare Antiaeriană din București. A fost încorporat în februarie 1941 la Centrul Teritorial Prahova, fiind declarat „bun pentru transmisiuni”.
A făcut stagiul militar voluntar în perioada februarie 1941 – februarie 1942, iar în perioada 15.02.1944 – 11.05.1945 a fost concentrat.
Pe 1 iunie 1941, Gheorghe Enache a fost încadrat ca radist (operator la stația radio) la Regimentul 3 Artilerie Antiaeriană, unitate care era cartiruită în București, cartierul Ghencea. A lucrat pe stații de radio Telefunken, mai vechi, apoi pe stații românești, iar ulterior germane, mai performante.
Sergentul Enache Gheorghe a participat la război în perioada 22 iunie 1941 -17 decembrie 1941 cu Regimentul 3 Artilerie Antiaeriană, în funcția de radio-telegrafist.
Acesta a avut misiunea să recunoască tipul de avion, numărul motoarelor, cărei armate aparține și direcția de zbor. De la Buzău s-a deplasat succesiv, la Tighina, Tiraspol, după care, pe 7 decembrie 1941, a revenit în țară.
În perioada 19-26 decembrie 1942, efectivele regimentului au desfășurat lupte foarte grele, dând sacrificiul suprem în încercuirea de la Stalingrad.
Sergentul Enache Gheorghe a participat din nou la război, însă, de data aceasta, cu Bateria 296 TFF (telefonie fără fir), în perioada 20 martie 1943 – 23 august 1944. Pentru introducerea în luptă, sergentul Enache Gheorghe a plecat în Bucovina, de acolo a străbătut Polonia, apoi pe la Lemberg, iar în 1943 se găsea pe malul mării Azov.
Sergentul Enache Gheorghe participa la Campania din Vest, în perioada 1 octombrie 1944 – 9 mai 1945, la Regimentul 4 Artilerie Antiaeriană. Se deplasează la Oradea și, în continuare, pe aerodromul Miskolc (Ungaria).
După terminarea celui de-al doilea război mondial, a fost lăsat la vatră.
An de an, prahoveanul, ajuns azi la un secol de viață, a participat la majoritatea manifestărilor dedicate veteranilor de război, dar și la ceremoniile militare și religioase dedicate sărbătorilor naționale. Un om care rămâne sau ar trebui să rămână exemplu de dârzenie, modestie și camaraderie pentru generațiile următoare.
Sursă text: Subfiliala Câmpina a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”
Cum ți se pare subiectul?
Sondaj Observatorul Prahovean
Provocarea Observatorul Prahovean