Ce obligații au șoferii și pietonii la treceri. Mai știe sau respectă cineva Codul Rutier?

0

Doi morți și un rănit grav. Acesta este bilanțul a două accidente rutiere petrecute marți seară pe DN 1B, la Bucov și DN 1, la Românești. Cele trei victime erau pietoni.

Tragediile de aseară din Prahova au generat numeroase comentarii din care a reieșit faptul că foarte mulți, mai ales șoferi, nu mai cunosc prevederile Codului Rutier.

Iată câteva extrase din  Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și REGULAMENT din 4 octombrie 2006 de aplicare a Codului Rutier în ceea ce privește trecerile de pietoni.

Articolul 72 din 

(1) Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers. Când și acostamentul lipsește, pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile, în direcția lor de mers.

Citește și Cum s-a produs tragedia în care un tată și fiul său au fost uciși pe o trecere de pietoni din Bucov. Șoferul vinovat are 19 ani și conducea un Mercedes

(2) Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Citește și Cum a rezolvat Austria problema accidentelor de pe trecerile de pietoni. Șofer român: ”La noi de ce nu se poate?”

(4) Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier

Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, în următoarele situații:

(h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediată apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare;

Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului

 

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău