Imagini spectaculoase cu apa de culoarea smaraldului de la Barajul Paltinu din Valea Doftanei. Explicația din spatele fenomenului

0

Administrația Națională Apele Române a publicat imagini spectaculoase cu apa de culoarea smaraldului de la Barajul Paltinu din Prahova. În spatele fenomenului, care se înregistrează numai în luna octombrie, există o explicație. Directorul general al Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, prof. dr. Emilia Iancu, spune că frumusețea culorii apei este dată de unghiul format de razele solare pe suprafața lacului. Imagine la finalul textului.

Administrația Națională Apele Române a publicat, recent, imagini impresionante cu apa de la Barajul Paltinu, care a căpătat culoarea smaraldului.

Fenomenul se înregistrează, potrivit specialiștilor din cadrul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, numai în luna octombrie.

„Culoarea de smarald a apei de la Barajul Paltinu este dată de unghiul format de razele solare pe suprafața lacului.

Fenomenul se întâlnește numai în luna octombrie, când apa capătă culoarea smaraldului ca urmare a modului în care lumina se reflectă în lac.

Este vorba inclusiv de intensitatea luminii, având în vedere că razele soarelui au, în această perioadă, când trecem practic la sezonul rece, o intensitate mai scăzută”, susține prof. dr. Emilia Iancu, manager – director general al Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.

„Paltinu, smarald în culori de octombrie… Barajul Paltinu este una dintre cele mai mari construcții hidrotehnice în dublu arc și prima de acest fel din România, având 108 metri înălțime și 460 de metri lungimea coronamentului?

Paltinu este un lac de acumulare destinat alimentării cu apă, întins pe o lungime de 3 km, cu o suprafață de 215 hectare și situat la o altitudine de 650 metri?

Cheile Doftanei, aflate în apropierea Lacului Paltinu, au o lungime de numai 300 de metri, dar oferă un tablou carstic cu pereți aproape verticali și tunele prin stâncă?
Barajul Paltinu din județul Prahova și este administrat de către Apele Romane Buzau-Ialomita, a scris, recent, Administrația Națională Apele Române pe pagina de Facebook a instituției.

Acesta nu este singurul fenomen care are în spate o explicație legată strict de modul în care sunt întrunite anumite condiții meteo, inclusiv cu privire la intensitatea luminii.

Este cazul fenomenului cunoscut sub numele de „Spectru Brocken” sau „Efectul Gloria”, care reprezintă de fapt umbra mărită a unui obiect sau a unei persoane, când sunt întrunite anumite condiții legate de intensitatea luminii, de ceață și de picături de ploaie.

Citește și: Fenomen rar în Munții Făgăraș. Efectul Gloria

Foto – Facebook – Apele Române – http://instagram.com/discovering.romania

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău