După acordarea burselor de merit pentru elevii cu medii de corigență, o altă decizie, luată la nivel de Minister, vine să bulverseze profesorii, de data aceasta. La simularea Evaluării Naționale care a avut loc în perioada 5-7 februarie, dascălii au obligația să dezbată cu absolvenții de gimnaziu lucrări la care nu au acces. În Prahova au susținut simularea la română și matematică peste 6000 de copii de clasa a VIII-a.
Pentru prima dată, toate lucrările elevilor au fost scanate în clasă și sunt corectate pe o platformă digitală, același sistem urmând să fie folosit si la examenul din vară al Evaluării Naționale, dar și la cel de Bacalaureat. Profesorii elevilor de clasa a VIII-a au obligația de a discuta lucrările cu copiii.
Acest lucru se făcea și în anii școlari anteriori, însă, acum, cadrele didactice nu mai au acces la lucrările scrise.
Potrivit metodologiei, profesorii de la clasă primesc borderoul lucrărilor corectate, ca atare aceștia trebuie să discute cu elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale lucrări pe care nu le pot vedea propriu zis.
Rezultatele simulării nu vor fi făcute publice. Pe 23 februarie, candidații află, individual, ce punctaje au obținut la simularea examenului de clasa a VIII-a. Tot ei decid dacă vor ca notele să fie sau nu trecute în catalog.