- Publicitate -

Se schimbă modul de acordare a burselor de merit, pentru ca elevii cu medii sub 2 să nu mai primească bani

Data:

Distribuie articolul:

După ce în presă au fost semnalate cazurile elevilor care primesc burse de merit cu medii foarte mici, Guvernul are în plan să modifice modul de acordare a acestor stimulente financiare, pentru ca ele să nu mai fie primite de elevi cu note de 1 și 2. Observatorul Prahovean a publicat situația elevilor de la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești și Liceul Tehnologic Bărcănești, bursieri „de merit” cu mediile 4,59 și 1,97. Pentru că părerea dvs. contează, vă  rugăm să completați chestionarul de la finalul articolului pe tema burselor de merit.

- Publicitate -

În Prahova sunt 17.297 de elevi care primesc burse de merit. Nu se știe câți cu medii între 9,50 și 10 și câți cu note sub 5, iar asta pentru că, la nivel de județ, nu s-a făcut o defalcare pe tranșe de medii.

Citește și: Cu 4,59, un elev de la un liceu din Ploiești ia bursă de merit. Explicația pentru o astfel de situație

În urma scandalului declanșat pe marginea felului în care este acordat stimulentul financiar în valoare de 450 de lei lunar, premierul Marcel Ciolacu ar fi vorbit deja cu ministrul Educației, Ligia Deca, pentru impunerea unui prag de acordare a burselor de merit, astfel încât să fie  evitate  situațiile în care elevii cu note mici primesc aceste sume de bani.

Citește și: Revoltător: Cu 1,97, un elev de la un liceu din Prahova ia bursă de merit

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus, săptămâna trecută, premerul României.

- Publicitate -

Reprezentanții Ministerului Educației au precizat că „pentru a repara anomaliile create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase  „am discutat la nivelul conducerii  şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară”.

Deocamdată nu se știe cum va fi modificat acest plafon de acordare a burselor de merit pentru elevi.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

24 COMENTARII

 1. Ar trebui la toți copii sa se acorde burse ,copilul meu nu poate lua bursa de merit cu media 8,88 ,inadmisibil ,asta în condițiile în care este al 9 Lea din clasa ceilalți au maximum9 ,50 ,păcat

 2. Bineînțeles că trebuie pus un prag de medie….Doamneeee ferește de așa lege!Măcar 7 ca medie minimă..Iar la clasa a 9-a trebuia luată în calcul media clasei a 8-a …nu media de la Evaluarea Națională…

  • Baiatul meu a avut 9.41 media de absolvire clasa a 8 a si nu ar fi luat bursa dupa acest criteriu. Media la EN e 9.75 (10 la mate). Acum se incadreaza fara probleme, daca nu vor schimba iar.

 3. Bine că se dau burse de merit la elevii cu note mici iar la olimpici nu se dau 2 burse (se încadrează și la bursă pentru olimpiadă și pentru media de la evaluare peste 9,50). Atunci pentru ce mai participă la olimpiade copiii dacă oricum învață bine la școală?(emoții, stres…)

 4. Sa se schimbe cum era inainte bursa de merit ..de la 8-8,50 la 10 ..absolut toti copiii ce se incadreaza ..cei acum sub 8 aia nu se mai numeste de merit..si incetati cu atatea sociale sau dati la cei intradevar amarati..faceti anchete

 5. Buna ziua,

  As dori sa va supun atenției o alta anomalie a acestei Legi.

  În Metodologia de acordare a burselor pt 2023-2024, alin 7 lit d). este prevazut ca se acorda bursa de merit elevilor care au primit premii la olimpiada, etapa județeană. La aceste olimpiade participa atât elevi din învățământul de stat cât și elevi din învățământul particular. Dar pentru ca în Legea învățământului este clar stipulat ca elevii din învățământul particular nu primesc burse de merit, acest criteriu din Metodologie mi se pare discriminatoriu.

 6. Am doua fete,eu vad cat învață să își mențină media de 9,50 la clasa a 7 .Nu e corect să primească bursa elevei care au sub 9 .Atunci de ce se numește bursa de merit .Ce merit e la media 6,7 copilul acela nu cred că se omoară prea mult să învețe.Sunt deacord cu bursa socială indiferent de medie, dar nu cu aceasta aberație.Fetita mea acum este complet debusolata ,eu ii spuneam daca vrei sa ai bursa învață acum ce ii spun nu mai învață că tot iei bursa

 7. Fata a terminat clasa a V-a cu 9,19 si nu primeste bursa de merít pentru CA nu se incadreaza ín 30% sí in unele scoli se ia cu nota 2-3!
  Nu este corect.
  Ar trebui stabilit O medie macar de 7-8!
  Cei Care invata merita cei Care merg lá scoala numa sa nu fie casa nu merita.

 8. La votat o lege gresita.Trebuia sa se dea burse la copii care isi dau silinta.Daca in trecuta sa dat la copii cu medii de peste 8.50,si au fost prea multi puteau acum da la copii cu medii peste nota 9.00.Este absurd ce se intampla.Legi negandite…😔Din care sufera copii

 9. Nu este corect ,un copil care ia 9,13 la evaluarea națională și 9,89 terminat cls a 8.a ,să nu ia bursa și să ia cei cu medi mici.
  Asta e bătaie de joc nu se mai numește bursă de merit.Rusineeee…

  • E dificil. La fi-miu e exact pe dos. Are 9.41 media cls 8. Si 9.75 la EN. Nu s ar fi incadrat cu media cls 8. Si sa nu iei bursa cu 9.75 la EN ( 10 la mate) iar nu e deloc ok.

 10. Din punctul meu de vedere orice nota sub 8.00-8.50 nu este merit. Nu este corect față de cei care char învață. Cum să îi explici unui copil care a tras tot anul dar la final are media 9.48 că nu va lua bursă anul viitor dar la alta clasă sau la altă școală, cineva ia „bursă de merit” cu 5 sau 6 sau 7

 11. Terminati cu bursele aberante.Sub media 8 nu ar trebui să existe burse de merit .Cine vrea bursa sa puna mana pe carte.Sa le fie rușine celor de la Ministerul Învățământului.Faceti campanie electorală pe banii contribuabililor.Plecati acasă ca nu sunteti buni de nimic!Este revoltător ce se intampla in invatamant de ani de zile.Rusineeeee!

 12. Este revoltător, cum s-a ajuns la votarea și aplicarea unei legi privind acordarea burselor de merit/performanță pentru elevi fără o analiză prealabilă a consecințelor. Totuși erau niște experiențe a anilor trecuți la fond din care se reflecta distribuirea acestor burse într-un mod mult mai cerebral și nu s-ar fi ajuns la aceste anomalii inadmisibile. Media minimă de 8,50 de dinainte a fost mult mai umană și provocativă în rândul școlarilor.

 13. Nu este corect .Fata mea are media 9,42 și nu ia bursă de merit, iar cei cu medii mici de 3 ,4 ia bursă. Ar trebui sa se dea o lege în care sa se pună o medie anume în care să se încadrează elevii și atunci ar fi foarte corect.

 14. Normal ca trebuie modificata legea.Nu mi se pare normal,copii mei un medii de peste 8.50 și nu primesc bursa de merit.Unde a vrut ministru angajamentului Deca sa se ajungă?

 15. Doar 1 și 2??? Nu trebuie să ia elevii sub 5! Ei trebuie stimulați altfel să învețe, pentru ei trebuie curriculum special, programa specială. Ar fi util să i stimulăm pe acești copii să învețe o meserie, să le redăm încrederea că pot face ceva în viață, dar nu prin ceea ce se numește „bursă de merit”!

 16. Cine a susținut ideea cu 30 la sută se vede că nu a făcut școala .Copilul meu a terminat cu media9 41 și nu a luat bursa ,iar alții cu medii de 5 au luat bursa ,vă întreb nu sunt cei de la ministerul învățământului prosti ?Și au mai inventat că le da transport gratuit ,cei care fac naveta cu trenul nu i a ajutat deloc ,iar cei care fac naveta cu părinți deoarece maxi nu este iar nu au fost ajutați ,atunci întreb și eu unde este corectitudinea?Niste tâmpiți in parlamentul asta !

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Climatizare la costuri cu până la 30% mai mici, dotare standard a unor apartamente scoase la vânzare în centrul Ploieștiului

Soluțiile inteligente ale unui constructor pentru a proteja de caniculă locatarii celui mai nou bloc din Ploiești

VIDEO: Au secat irigațiile din Prahova. În timp ce la Buzău culturile sunt verzi, la noi recolta este compromisă

Lipsa precipitațiilor din această vară, pe fondul unei canicule...

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Au fost identificați ”băieții de cartier” care au făcut scandal în Ploiești Vest. Ce amendă au primit

”Zona va fi monitorizată în continuare de către polițiștii Secției de Poliție nr. 3 Ploiești” au transmis reprezentanții IPJ Prahova.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Dosar penal în cazul bărbatului împușcat mortal de un polițist. Victima atacase cu toporul un jandarm

Cercetarea vizează comiterea unei infracţiuni de omor şi a două infracţiuni de ultraj în urma evenimentelor de sâmbătă.

Până la 200 de minute – timpul de așteptare în vama Giurgiu, după începerea lucrărilor la partea bulgară a podului

Pe rutele alternative, cum ar fi Ostrov, timpul de tranzitare prin vamă este de doar 30 de minute.

Primăria Lipănești avertizează populația asupra pericolului reprezentat de prezența unui urs

Evitați chiar și în timpul zilei deplasarea în zona Lunca Teleajenului!

Cod roșu de nesimțire în Ploiești. Cât de greu e să duci gunoiul în locurile special amenajate?

Până nu vor fi mai multe camere de supraveghere și mai multe amenzi, nu vom avea un Ploiești curat.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?

Vor avea ploieștenii căldură la iarnă?

Primarul încă în funcție, Andrei Volosevici, a declarat: ”Intuiţia îmi spune că nu prea vom avea căldură la iarnă”
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Dosar penal în cazul bărbatului împușcat mortal de un polițist. Victima atacase cu toporul un jandarm

Cercetarea vizează comiterea unei infracţiuni de omor şi a două infracţiuni de ultraj în urma evenimentelor de sâmbătă.

Până la 200 de minute – timpul de așteptare în vama Giurgiu, după începerea lucrărilor la partea bulgară a podului

Pe rutele alternative, cum ar fi Ostrov, timpul de tranzitare prin vamă este de doar 30 de minute.

Primăria Lipănești avertizează populația asupra pericolului reprezentat de prezența unui urs

Evitați chiar și în timpul zilei deplasarea în zona Lunca Teleajenului!
- Publicitate -