- Publicitate -

Ministerul Educaţiei: ”S-a încheiat etapa de administrare a testelor în cadrul Programului-pilot naţional de Testare Standardizată a elevilor”

Peste 280.000 de teste au fost susţinute la Limba română, Matematică şi Istorie, participând aproape 150.000 de elevi din peste 500 de şcoli. Rezultatele la nivel naţional vor fi disponibile în 15 iulie.

Ministerul Educației: ”Pilotarea evaluării standardizate la finalul anului şcolar 2021-2022, derulată de Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare judeţene şi în parteneriat cu Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanţei educaţionale, s-a încheiat cu succes.

Prima etapă a acestui Program-Pilot Naţional de Testare Standardizată s-a desfăşurat în intervalul 30 mai – 10 iunie (elevii claselor I-VII), respectiv 30 mai – 8 iunie (elevii claselor IX-XI), în câte 7 unităţi de învăţământ, inclusiv unităţi de învăţământ cu profil pedagogic, din fiecare judeţ/sector al municipiului Bucureşti.

Obiectivul urmărit a fost testarea unei modalităţi digitale de evaluare pentru determinarea nivelului de competenţe atins de elevi la finalul unui an şcolar, la disciplinele Limba română, Matematică şi Istorie.

Aproape 150.000 de elevi din 329 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi structuri arondate (526 de şcoli, în total) au luat parte la acest program-pilot.

În total, au fost susţinute 280.237 de teste (85% din totalul testelor programate pentru elevii claselor I-VII şi IX-XI), la câte două materii şcolare – Limba română, respectiv Matematică sau Istorie.

80% dintre elevii participanţi au apreciat această metodă de evaluare, iar 71% au exprimat o preferinţă clară pentru testarea în mediu digital. În privinţa nivelului de dificultate, 75% au considerat că subiectele de la Limba română au fost simple şi medii, 59% susţinând acelaşi lucru pentru testele de Matematică şi Istorie”.

În medie, elevii din clasele I-IV au petrecut câte 24 de minute la efectuarea testelor de Matematică şi 19 minute la cele de Limba română, timpul dedicat fiind de câte 30 minute pentru fiecare dintre ele.

Elevii de gimnaziu şi cei de liceu au avut nevoie, în medie, de 34 de minute pentru a finaliza testele de Matematică sau Istorie şi de 24 de minute pentru cele de Limba română, timpul prevăzut fiind de 60 de minute pentru fiecare disciplină.

Testele administrate în cadrul programului au fost „prietenoase”, fiind însă capabile să măsoare precis, obiectiv şi în profunzime competenţele elevilor. Testarea oferă atât un scor personalizat (de tip centilă), cât şi un raport descriptiv – evaluare ce arată nivelul la care se află elevul. Rezultatele acestor teste vor putea fi utilizate depotrivă pentru definirea unor parcursuri de învăţare personalizate şi pentru evaluarea nivelului educaţional la nivel colectiv, ca instrument de fundamentare a deciziilor.

Rapoartele vor fi disponibile etapizat, în perioada următoare, astfel:

  • elevii vor putea accesa rapoartele individuale începând cu data de 15 iunie pe platforma Brio, folosind acelaşi cod unic de conectare ca în cazul testării.
  • unităţile de învăţământ vor primi rapoartele agregate până la data de 30 iunie.
  • raportul agregat la nivel naţional va fi disponibil în data de 15 iulie.

Rapoartele descriptive de evaluare nu se transformă în calificative/note acordate elevilor şi nu vor fi utilizate în eventuale ierarhizări ale elevilor, profesorilor sau şcolilor. Testele standardizate sunt folosite pe scară largă în ţările cu o tradiţie solidă în educaţie, atât pentru evaluare, cât şi pentru detectarea aptitudinilor. Testele standardizate dezvoltate de Brio şi utilizate în cadrul Programului-Pilot Naţional de Testare Standardizată, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din România, furnizează o evaluare a performanţei şcolare a elevilor bazată pe date şi tehnologie statistică actuală – Item Response Theory.

Ministerului Educaţiei precizează că Brio nu a primit fonduri pentru acest program-pilot şi nu a colectat datele personale ale elevilor ce au luat parte la testarea standardizată.

Ministerul Educaţiei va analiza rezultatele procesului de pilotare şi le va folosi pentru a realiza, în termen de doi ani, propria platformă de evaluare standardizată, ca parte a PNRR.

Evaluarea standardizată va avea la bază standarde curriculare şi standarde de evaluare care vor fi dezvoltate până în anul 2024, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. ”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Ce măsuri ar trebui luate împotriva urșilor care ajung în localități?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Mihai, tânărul prahovean care și-a fracturat coloana, trebuie să înceapă terapia de recuperare la București

Mihai. 19 ani.  Fractură de coloană cervicală. Un accident stupid care părea că i-a retezat orice șansă la o viață normală. Mobilizarea prahovenilor, a...

Sunteți de acord ca examenul de admitere să fie organizat de fiecare liceu?

FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A PĂRINȚILOR - EDUPART a lansat un chestionar adresat tuturor părinților cu privire la modalitatea de organizare și de desfășurare a examenelor...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Sume uriașe pierdute de oamenii păcăliți cu metoda Candy. Cum au rămas fără zeci de mii de euro

O nouă metodă de a păcăli oamenii și de a le lua banii s-a răspândit rapid și a făcut numeroase victime. Aceasta se cheamă...

Îl cheamă „Alexandra”, are „14 ani” și dă pedofilii pe mâna poliției

Un tânăr de 31 de ani s-a gândit la o metodă inedită de a-i da pe mâna poliției pe pedofilii care fac avansuri copilelor...

“Pool-party” în cimitir, pentru trei gropari – VIDEO

Un video apărut pe TikTok a devenit viral în scurt timp. Trei gropari se distrează și se răcoresc într-o piscină improvizată într-un mormânt… Când credeam...

Mihai, tânărul prahovean care și-a fracturat coloana, trebuie să înceapă terapia de recuperare la București

Mihai. 19 ani.  Fractură de coloană cervicală. Un accident stupid care părea că i-a retezat orice șansă la o viață normală. Mobilizarea prahovenilor, a...

Inundații în Emiratele Arabe Unite. A plouat în câteva ore dublu față de cantitatea totală anuală [FOTO – VIDEO]

Au fost inundații în nordul Emiratelor Arabe Unite. În doar câteva ore, a căzut o cantitate de apă dublă față de cea înregistrată anual. Incidentul...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -