Cât costă serbările de iarnă la grădiniţe. Tu cât ai dat la copilul tău?

0
mos craciun politia locala

Se apropie sărbătorile de iarnă cu pași repezi. Bucuria celor mici și stresul părinților de a organiza totul pentru ca cel mic să fie cât se poate de încântat. Prinși în vâltoarea momentului, unii părinți fac sacrificii imense pentru ca piticul să fie „în rând cu ceilalți”.

Fără să-și dea seama, pe părinte ajunge să îl coste serbarea de la grădiniță mai mult decât cadoul pe care i-l va aduce Moș Crăciun celui mic acasă. Și, pentru că este an pandemic, părintele nici măcar nu se poate bucura de bucuria copilului, deoarece părinții nu au voie la serbări… nici măcar dacă au Certificat Verde.

Cât costă Sărbătorile de Iarnă la grădiniță?

Încă de la început țin să precizez că aceste cheltuieli nu sunt obligatorii! Niciun părinte nu este obligat să scoată acești bani din buzunar, dar… care părinte, care își permite, n-o va face? Adică acum avem tehnologia la degetul mic, avem poze cu copilul fără număr, ce nevoie mai avem de o ședință foto la grădiniță?

Dar cum se va simți copilul când colegii lui vor merge pe rând să fie fotografiați și pe el nu-l va chema nimeni? Explică-i unui copil de 4 ani de ce? Credeți că înțelege? Credeți că îl interesează? El știe doar că toți colegii lui merg să facă poze iar el nu. Și atunci face și ședința foto.

O astfel de ședință costă între 50 și 75 de lei, în funcție de fotograf și pachetul din ofertă: cu sau fără magnet, cu sau fără decorațiune de brad personalizată, cu sau fără cană personalizată (chiar, am colecție de căni de la copii…), și tot așa.

Apoi (și asta mi se pare normal) trebuie ca doamnele să primească ceva de sărbători. Nu, nu ca o „mită” sau „șpagă”, ci ca un cadou firesc, de bun simț, în spiritul sărbătorilor. Aici prețurile variază mult. Se strâng între 20 și 100 de lei de copil. Oricum, media este undeva la 50 de lei.

Apoi se strâng bani pentru decorarea clasei (doar în primul an de grădiniță am auzit, și nu toate clasele, sunt unele care au decorațiuni de la grupele anterioare). Aici se strâng între 30 și 50 de lei de copil.

Citește și: Cât costă o grădiniță de stat „gratuită”. Oare pușcăriașii aduc de acasă săptămânal apă și hârtie igienică?

Apoi se strâng bani pentru cadourile copiilor, acolo unde părinții decid asta. Aici se merge pe sume între 50 și 100 de lei. La unele grupe nu se strâng bani ci fiecare părinte pregătește cadoul de acasă și îl împachetează într-o cutie de pantofi. Ideea este ca toate cadourile să arate cât de cât la fel.

Se mai strâng bani pentru închirierea unui Moș. În general Moșul percepe o taxă între 200 și 400 de lei pentru 45 de minute, în funcție de mai multe aspecte. E mai ieftin dacă are barbă falsă, e mai scump dacă are barbă naturală… și tot așa. De copil, revine cam 10-20 de lei.

Atât fotografii cât și cameramanii sau Moșii Crăciuni, trebuie să fie vaccinați și testați pentru a li se permite accesul în grădiniță.

La serbări părinții nu au voie să asiste, indiferent dacă au sau nu Certificat Verde. Și atunci, mai mult ca în anii anteriori pandemiei, cererea pentru cameramani a crescut. Și, acolo unde este cerere, evident că sunt și prețuri pe măsură.

Astfel, pentru filmarea serbării se percep taxe între 50 și 70 de lei pentru fiecare copil. Și acum să facem un calcul sumar, luând prețurile medii. 60 ședința foto, 50 cadou doamne, 40 decorații, 75 cadou copil, 60 cameraman, 15 lei Moș Crăciun. Am ajuns la 300 de lei, dacă am făcut corect calculul…

Poate nu se ajunge la această sumă, poate se oprește la 200, dar totuși e foarte mult. Nu mai vorbim despre „Moșul de acasă” și nemaipunând la socoteală că sunt părinți care au câte 2 copii la grădiniță în același timp. Câți părinți își permit cadou de 200 de lei pentru copil? Da, sunt mulți pentru care suma pare mică, chiar foarte mică: „Vai, dar cum? Doar atât?!?!”.

Vă aduc aminte însă că sunt copii pentru care Moș Crăciun nu vine… că nu are de unde să vină. Și, dacă de sărbători au ce pune pe masă, sunt fericiți.

Și acești copii, cel puțin în teorie, sunt prinși în sistemul de învățământ de stat, gratuit! Acum înțelegeți de ce abandonul școlar este la cote atât de ridicate la noi în țară? Pentru că unii părinți nu își permit acest învățământ de stat gratuit!

Cine este de vină? De data aceasta nu politicienii (ciudat, într-adevăr…). De data asta suntem vinovați noi, părinții, care încurajăm aceste practici, fiind de acord cu ele și sărind cu banii la înaintare la prima strigare, ca să vadă lumea cât de mult suntem dispuși să cheltuim pentru copilul nostru, în traducere, cât d emult îl iubim.

Eu, una, recunosc, sunt vinovată! Am dat bani pentru serbare, pentru poze, pentru cameraman… Inițial, revoltată de aceste practici, m-am gândit să nu îmi duc copilul la grădiniță la serbare. Dar ce câștiga în afară de economia financiară? În afară de a-l frustra și a-l lipsi de bucuria serbării, ce aș rezolva? S-ar schimba ceva? Cu siguranță nu. Întotdeauna vor exista părinți care vor da, ba chiar vor spune că „Vai, 20 de lei este prea puțin pentru cadoul copilului meu. Vreau să primească ce știu că-și dorește!”. De parcă nu ar primi acasă, în noaptea de Ajun, atunci când vine adevăratul Moș Crăciun.  Și atunci ce e de făcut? Poate să mai educăm puțin, noi, părinții… ☹

Să avem Sărbători Fericite!

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău