- Publicitate -

Încă o aroganță de multinațională. Oficialii Petrobrazi se dau corigenți la chimie. Dau vina pe trafic pentru poluarea cu benzen!

Data:

poluare-petrobrazi.png

Reprezentanții rafinăriei OMV Petrobrazi susțin că de vină pentru poluarea cu benzen, înregistrată de stația de monitorizare a calității aerului din comuna Brazi, sunt alți factori precum traficul sau parcul industrial. Explicația ar putea veni de la un corigent la chimie, în niciun caz de la cel mai mare producător de carburanți din România 🙂

- Publicitate -

Reacția oficialilor de la OMV apare într-o postare a deputatului USR, Dan Rădulescu, care a început o campanie de strângere de semnături în Ploiești pentru modificarea legislației privind poluarea. Potrivit literaturii de specialitate, ”există patru metode de laborator din care se obține benzenul: reformare catalitică, hidrodezalchilarea toluenului, disproporționarea toluenului și cracare cu abur”. Toate acestea sunt specifice activității de rafinare a hidrocarburilor, și nu arderii în vreun motor (sâc!)

Afirmația celor de la OMV seamănă izbitor cu o altă aroganță a unui director de multinațională care funcționează la Ploiești. La o dezbatere pentur prelungirea autorizației de mediu, directorul fabricii Unilever din Ploiești adeclarat că ”La Lidl miroase a detergenți pentru că Lidl vinde detergenți” (VIDEO AICI).

Revenind la benzen, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, DEX: benzén (Chm) este o Hidrocarbură lichidă, incoloră, insolubilă în apă, extrasă din gudroanele cărbunilor de pământ sau din petrol, care se folosește ca decolorant, ca materie primă la fabricarea unor compuși organici etc.

- Publicitate -

Observatorulph.ro a publicat numeroase sesizări ale locuitorilor comunei Brazi, speriați frecvent de norul de fum negru și facla uriașă dinspre rafinăria OMV Petrobrazi, însă autoritățile de mediu și oficialii OMV au invocat incidente tehnice din motive independente de rafinărie.

Postarea deputatului USR, Dan Rădulescu, pe Facebook:

”Vinerea trecută, alături de senatorul George Marussi, am fost în vizită la rafinăria OMV-Brazi. Discuțiile au durat aproape două ore și au inclus o prezentare din partea gazdelor, din care am aflat că: s-a trecut, de-a lungul timpului, printr-un amplu proces de modernizare a instalațiilor, spre exemplu, parametrii de monitorizare pentru calitatea aerului, în incinta rafinăriei, sunt în limitele admise. Cu toate acestea, benzenul și hidrogenul sulfurat nu erau prezente în grafic… Apoi, am mai aflat că OMV-ul a pus la dispoziția autorităților locale un studiu propriu referitor la dispersie și că, totodată, își menține disponibilitatea de a primi vizite inopinate în rafinărie.

- Publicitate -

În ceea ce privește benzenul, s-a specificat că valorile înregistrate de stația PH 4 (Brazi) nu pot fi atribuite, în totalitate, activității platformei industriale, în zonă existând și un parc industrial, traficul fiind intens etc.

Am explicat că USR-ul urmărește, prin inițiativa civică inițiată și prin propunerea legislativă depusă la legea 104, privind calitatea aerului înconjurător, o determinare transparentă a cauzelor ce duc la poluare, prin implicarea tuturor autorităților competente, disconfortul olfactiv reclamat de cetățeni având baze cât se poate de reale, nu ”asocieri bazate pe emoții” ori vreun ”carambol emoțional, care nu are la bază determinările tehnice”, după cum s-a încercat să se susțină.

De asemenea, am explicat că monitorizarea valorii medii anuale nu reprezintă cea mai bună soluție, existând riscurile apariției unor extreme dăunătoare sănătății publice. În replică… ”monitorizăm expunerea din punctul de vedere al siguranței muncii în rafinărie, suntem sub prag”.

- Publicitate -

În concluzie, s-a agreat că una dintre principalele probleme o constituie lipsa unor studii oficiale privind corelarea între gradul de poluare din zona Ploieștiului și a împrejurimilor și sănătatea publică, (DSP-ului îi sună, oare, cunoscut?!…) că OMV-ul va susține, sub orice formă, realizarea unui studiu prin care să se determine exact sursele disconfortului olfactiv reclamat și că, iar aici ni s-a promis, vom primi un studiu comparativ al valorilor emisiilor poluante între rafinăriile OMV Viena și OMV Brazi”.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

De ce rețeaua de gaze introdusă pe Valea Slănicului nu este racordată încă la sistemul național

În luna martie a anului trecut, Consiliul Județean Prahova...

Două trenuri anulate de CFR în Prahova. Decizia afectează numeroși navetiști

Începând cu data de 1 mai, CFR Călători anulează...

Vicecampionii lumii, RO2D2, s-au întors acasă! – VIDEO

Membrii echipei de robotică a Colegiului Național Mihai Viteazul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Iluminat stradal eficient și cu facturi reduse, în Băicoi

Începând cu anul 2018, Primăria Băicoi a demarat un...

Bianca Boeroiu a devenit cetățean de onoare al comunei Blejoi

Consiliul Local Blejoi a votat ieri proiectul de hotărâre...

Rețea de gaze pe Valea Slănicului. Situația de pe șantier la data de 22 aprilie 2024

Lucrările de introducere a conductei de gaze în localitățile...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică în mai multe localități

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică pentru perioada 29.04.2024 –03.05.2024.

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

În mandatul lui Volosevici, Ploieștiul a devenit cunoscut drept orașul celei mai mari șaorme

Invitat în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, candidatul PNL la...

Povestea succesului din SUA a echipei de robotică RO2D2 din Ploiești [VIDEO]

Căpitanul și PR-ul echipei de robotică RO2D2, formată din...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Iluminat stradal eficient și cu facturi reduse, în Băicoi

Începând cu anul 2018, Primăria Băicoi a demarat un...

Bianca Boeroiu a devenit cetățean de onoare al comunei Blejoi

Consiliul Local Blejoi a votat ieri proiectul de hotărâre...

Rețea de gaze pe Valea Slănicului. Situația de pe șantier la data de 22 aprilie 2024

Lucrările de introducere a conductei de gaze în localitățile...
- Publicitate -