Angajații de la Romcap Condensatori din Parcul Industrial Ploiești nu și-au primit salariile de aproape două luni

Situație disperată pentru angajații Romcap Condensatori. De aproape două luni și jumătate oamenii nu și-au primit salariile. Din cauza datoriilor, societatea a fost deconectată de la utilități. ITM Prahova efectuat un control și confirmă situația prezentată de angajați cu privire la neplata drepturilor salariale. La rândul său, conducerea societății susține că firma a demarat procedurile pentru intrarea în insolvență, acționarul principal din Italia fiind, la rândul său, în procedură de lichidare.

UPDATE: Reprezentanții societății au făcut precizarea că, începând de astăzi, „a fost finalizată faza 2 pentru concediere colectivă și documentele au fost depuse la ITM și AJOFM”. „De azi sunt în preaviz de șomaj colectiv”, a mai precizat conducerea societății.

Angajații de la Romcap Condensatori, cu sediul în Parcul Industrial Ploiești, reclamă faptul că de aproape două luni oamenii nu și-au primit drepturile salariale.

În prezent, societatea mai are 80 de angajați, după ce aproape 60 de muncitori și-au dat demisia ca urmare a neachitării drepturilor salariale.

Tot din cauza imposibilității de plată, societatea a fost deconectată inclusiv de la utilități.

„Pe scurt întârzierile salariale au început în urmă cu aproximativ 6 luni, timp în care angajații au continuat să producă deși din partea administratorului și acționarilor din Italia nu au existat informații clare cu privire la situația economico-financiară a societății. Întâmplător angajații au descoperit un anunț din presa italiana în care este declarata starea de insolventa a societății ICAR SPA.( https://www.mbnews.it/2020/11/licar-monza-liquidazione-sindacati-occupazione-220-dipendenti/)”, susțin angajații care, la finele lunii noiembrie au protestat în curtea societății, după ce și-au primit numai o parte din din lichidarea scadentă la 15 noiembrie 2020.

Mai mult, angajații reclamă, pe lângă neplata drepturilor salariale, și că societatea nu dorește o încheiere colectivă a contractelor de muncă.

„Suntem într-o situație disperată. Nu ne-am primit salariile, în condițiile în care avem acasă familii, avem copii. Mulți dintre noi au plecat din cauza neplății salariilor”, susțin angajații care încearcă acum să recupereze în instanță drepturile salariale, dar și să lămurească o serie de aspecte legate de activele societății, precizând că la această dată au fost sistate și utilitățile.

Situația de la societate se află și în atenția ITM Prahova, care a efectuat verificări cu privire la restanțele la plata drepturilor salariale.

Conform ITM Prahova, din verificarea situației plăților s-a constatat că „pentru luna octombrie 2020 s-a efectuat numai o plată parțială a sumelor reprezentând lichidarea (scadentă la 15 noiembrie 2020)”.

„Întrucât termenul de achitare a obligațiilor de plată a drepturilor salariale constituite a fost depășit, la momentul constatării, inspectorii de muncă au dispus angajatorului un termen scurt de conformare, respectiv până la data de 08.12.2020. Cu privire la drepturile salariale ale lunii noiembrie 2020 (avansul lunii noiembrie cu data scadentă pentru plată conform contractelor de muncă încheiate cu salariații, la 30 noiembrie 2020, s-a reținut cu ocazia controlului că angajatorul nu le-a constituit, mai exact nu a întocmit statele de plată care să conțină drepturile salariale cuvenite fiecărui angajat corespunzător perioadei lucrate/perioadei de incapacitate după caz”, se arată în răspunsul transmis de ITM Prahova către Observatorulph.ro.

Între timp, societatea a fost amendată de ITM Prahova pentru neacordarea drepturilor salariale.

Contactat telefonic, directorul societății confirmă situația reclamată de angajați cu privire la neplata drepturilor salariale.

„Societatea a depus actele pentru insolvență”, a precizat directorul general al Romcap Condensatori, care susține că motivul principal pentru care s-a ajuns la o astfel de situație a fost că acționarul principal, din Italia, la rândul său a traversat o situație grea, implicit din cauza crizei Covid, declanșând procedura de lichidare din 3 noiembrie.

Conducerea societății a mai precizat că în prezent se așteaptă o soluție din partea administratorului judiciar care va decide care sunt pașii de urmat în continuare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău