A fost o iarnă blândă, a treia cea mai călduroasă din istoria înregistrării datelor meteo. Situația s-a schimbat chiar de la mijlocul iernii calendaristice, când la jumătatea lunii ianuarie au început să apară fenomenele specifice acestui anotimp.
Unul dintre aceste fenomene, denumit ”ploaia înghețată” s-a manifestat în dimineața zilei de 25 ianuarie, îndeosebi în sudul țării. Frigul de la nivelul solului face ca picăturile de ploaie să înghețe, formându-se astfel un strat consistent de gheață, vizibil îndeosebi pe mașini. Și dacă mașina se încălzește și se curăță, adevărata problemă este pe carosabil.
În condițiile de manifestare a fenomenului de ploaie înghețată trebuie să știm că formarea de strat de polei nu este uniformă. Astfel, putem conduce pe carosabil umed, simțind că mașina este aparent stabilă, la un moment dat riscând să întâlnim o porțiune acoperită cu gheață unde riscăm să pierdem controlul volanului.
Din acest moment, fiecare fracțiune de secundă contează. Se adaugă mai mulți factori care pot potența gravitatea situației. Viteza neadaptată va face ca inerția mașinii să nu mai poată fi stăpânită. Mai puțin experimentați, unii dintre șoferi fac manevre bruște, trăgând de volan la întâmplare, după cum le dictează instinctul sau frânând brusc. Rezultatele sunt ușor de intuit, doar norocul făcând ca urmările să nu fie dintre cele mai grave. Nu toți sunt la fel de norocoși.
Sunt două cazuri clasice de derapaj
O primă situație este în cazul în care intrăm într-o curbă cu o viteză mai mare decât e necesar pentru a trece de ea. Așa apar condițiile de subvirare. Puntea din faţă pierde aderenţă, iar maşina se încrie pe o traiectorie mult mai largă cu faţa. Soluţia pentru redresare e reducerea vitezei pentru recăpătarea aderenţei. În a doua situație, derapajul aparare atunci când maşina supravirează, adică are tendinţa de a lărgi virajul cu puntea din spate. În acest caz, pentru a redresa maşina trebuie să contravirăm roţile în direcţia în care pleacă spatele.
Ce avem de făcut când suntem nevoiți să ne deplasăm în condiții de ploaie înghețată/polei?
În primul rând conducem permanent cu viteză redusă, adaptată unor astfel de condiții. Păstrăm întotdeauna distanța față de autovehiculul din față și încetinim în apropierea trecerilor pentru pietoni. Este binecunoscut faptul că și la viteză mică, doar lovind ușor un pieton acesta se poate dezechilibra, iar căzătura îi poate fi fatală.