În Primăria Ploiești e fierbere mare. În timp ce primarul interimar a plecat în vacanță pentru o săptămână, după deplasările făcute deja în China și Germania, se fac presiuni pentru plata unor facturi emise de SGU Ploiești, serviciile prestate neavând acoperire legală.

 

După ce în presa locală au apărut mai multe articole privind imposibilitatea conducerii SGU Ploiești de a plăti salariile a 30 de angajați din cauza birocrației din primărie, observatporulph.ro publică astăzi dedesubturile unei afaceri care poate deveni penală, după modelul plăților din bani publici pentru Asociația Comunitară Lupii
Galbeni.

Iată, pe scurt, despre ce este vorba. SGU Ploiești a emis mai multe facturi pentru mentenanța unităților de învățământ din municipiul Ploiești, respectiv personal tehnic, pe care angajații Direcției Economice au refuzat să le aprobe la plată, trimițând note de restituire. 

Facturile au fost emise după ce, în septembrie 2012, Inspectoratul Școlar Prahova a aprobat reducerea personalului nedidactic din municipiul Ploiești cu 19 posturi. Practic, pentru aceste posturi nu s-au mai alocat sume de la bugetul de stat, Inspectoratul Școlar procedând la reducerea personalului. 

 

În schimb, Consiliul Local Ploiești a aprobat hotărârea nr. 329/07.09.2012 prin care a fost completat obiectul de activitate al SGU cu ACTIVITATEA DE MENTENANȚĂ UNITĂȚI DE IÎNVĂȚĂMÂNT.

Potrivit dex.ro, ”MENTENANȚĂ” = totalitatea operațiilor de întreținere și reparatie a unui sistem tehnic (atenție SISTEM TEHNIC)....ORI ÎN CAZUL DE FAȚĂ
VORBIM DE PERSONAL NEDIDACTIC: MUNCITOR ÎNTREȚINERE, SPĂLĂTOREASĂ, BUCĂTAR , AJUTOR BUCĂTAR, ÎNGRIJITOR, FOCHIST, etc.

Odată cu această modificare, aleșii au adăugat la total CHELTUIELI DE PERSONAL ȘI CHELTUIELI INDIRECTE DE 10,02 % , COTĂ DE PROFIT DE 5%, PLUS PRIME , TICHETE DE MASĂ ȘI BINEÎNȚELES TVA (24 % PÂNĂ LA 31.12.2015 și 20 % cu 01.01.2016....DECI 39,2 %/35,2%.....).

 

Cu alte cuvinte, angajații SGU au fost transformați în asistați social cu carte de muncă la primărie! 

P.S. Dacă, totuși, conducerea actuală a primăriei este îngrijorată de soarta celor 30 de angajați ai SGU, în condițiile în care directorii societății au beneficiat de prime uriașe, iar Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu semnificativ la ultimul control, ar putea rezolva problema, însă pe răspunderea lor.

Astfel, primarul interimar, viceprimarii sau administratorul public ar putea semna facturile emise de SGU pe propria răspundere, însă având în vedere ce s-a întâmplat cu finanțarea Petrolului, transformată în dosar penal instrumentat de DNA mai bine dai vina pe funcționari, nu?