Mai mulți ploieșteni au semnalat, în luna septembrie, un miros puternic de produse petroliere în zona Mimiu. Garda de Mediu Prahova susține că a derulat o serie de controale la operatorii economici care au spații închiriate în incinta Rafinăriei Astra. Pentru neconformitățile constatate una dintre firme a fost sancționată cu 15.000 de lei, iar pentru un alt operator s-a interzis depozitarea unui combustibil achiziționat.
Ploieștenii care locuiesc în zona Mimiu au semnalat, în luna septembrie, un miros puternic de produse petroliere.
La acea dată Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere din partea Comisariatului Județean Prahova – Garda Națională de Mediu.
Amenzi pentru neconformități
Comisariatul Județean Prahova din cadrul Gărzii Naționale de Mediu susține, în răspunsul transmis la redacție, că au efectuat controale la mai mulți operatori economici care au închiriat spații în incinta Rafinăriei Astra din Ploiești și care desfășoară activități ce necesită solicitarea și obținerea autorizației de mediu.
Pentru neconformitățile constatate, una dintre societățile a fost amendată, iar unui alt operator economic i s-a interzis depozitarea unui combustibil achiziționat.
„Astfel au fost realizate controale la societățile Megavagon Logistic SRL, cu activitate de întreținere curentă și reparații vagoane, Darogas Trading SRL și Partener Project Construct &Serv 95 SRL, cu activitate de depozitare și comerț cu ridicata al combustibililor lichizi.
În urma verificărilor efectuate s-au constatat neconformități în ceea ce privește măsurile obligatorii care trebuie luate în cadrul operațiunilor de transvazare a produselor petroliere de către Partener Project Construct &Serv 95 SRL, fapt pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 15.000 lei, în conformitate cu prevederile Legea 104/2001 privind calitatea aerului înconjurător. Totodată au fost dispuse măsuri pentru restabilirea conformității.
De asemenea, operatorul economic economic Darogas Trading SRL i s-a interzis de la depozitare unul din combustibilii achiziționați”, se arată în răspunsul transmis de Comisariatul Județean Prahova – Garda Națională de Mediu.
Garda de Mediu: „Nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor maxime admise prevăzute de legislație”
În același timp, autoritățile de mediu susțin că „nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor maxime admise”.
„Totodată, vă informăm că Agenția pentru Protecția Mediu Prahova, începând din data de 02.09.2024, a realizat o campanie de monitorizare a calității aerului în zona de sud a Municipiului Ploiești, pe parcursul a 7 zile calendaristice, cu măsurări efectuate în regim continuu prin intermediul laboratorului mobil, amplasat în în punctul de măsură B-dul Petrolului, nr. 59, pentru a urmări evoluția următorilor indicatori SO2 (dioxid de sulf), NO2 (dioxid de azot) H2S (hidrogen sulfurat), NH3 (amoniac), C6H6 (benzen), C7H7 (toluen), particule în suspensie fracția PM10 și PM 2,5 și CO (monoxid de carbon).
Din informările transmise de de APM Prahova, cu rezultate înregistrate în cadrul campaniei de monitorizare, reiese că nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor maxime admisibile prevăzute de legislație”, se arată în răspunsul transmis de Comisariatul Județean Prahova – Garda Națională de Mediu.