Noile chioșcuri amplasate la Ploiești pe domeniul public deja sunt contestate pe motiv că arată „jenant”. Cel puțin asta consideră un ploieștean care susține că, în plus, investiția este „suportată de comerciant”. În replică, cei care au analizat variantele propuse pentru noile modele susțin că soluția votată în Consiliul Local s-a dorit să aducă o reglementară unitară la nivelul Ploieștiului, în concordanță cu legislația stabilită la nivel național.
Despre regulamentul privind chioșcurile amplasate pe domeniul public din Ploiești se vorbește de aproape șapte ani, timp în care s-a încercat adoptarea unui regulament prin care să existe un „concept unitar”.
Termenul limită până la care intră în vigoare noul regulament cu privire la amplasarea chioșcurilor pe domeniul public este 31 ianuarie 2024. Până la această dată, toate chioșcurile trebuie să arate în mod unitar.
Un ploieștean reclamă faptul că noul model de chioșc are un aspect mai degrabă „rural”.
„Ploieștiul nu este satul Popreaca. Modelul este stabilit prin regulament aprobat de consiliul local. Nu au pic de gust. Este jenant. Problema este ca investiția este suportată de comerciant. Ei nu au făcut decât să respecte aberațiile impuse de consiliul local. Procesul de „boschetarizare” a Ploieștiului ar trebui să se oprească. Chioșcurile vechi sunt proiectate de un inginer si arată mult mai bine”, susține un ploieștean, care ne-a trimis la redacție modelul vechi, dar și modelul nou al chioșcurilor din Ploiești.
Trebuie spus că regulamentul privind amplasarea chioșcurilor pe domeniul public din Ploiești a fost supus în dezbatere inclusiv în ianuarie 2022, iar pentru intrarea în vigoare, în urma discuțiilor cu comercianții, au existat mai multe amânări.
Citește și: Cum vor arăta chioșcurile amplasate în Ploiești. Un nou regulament, în dezbatere publică
Consilierul Local Valentin Marcu (PNL), președintele Comisiei nr. 2 susține că ”Noul model de chioșc a fost realizat de un arhitect, avizat de arhitectul șef, de Comisia de urbanism și aprobat de Consiliul Local”.
„Comisia 2 din cadrul Consiliului Local are, în ceea ce privește, adoptarea noului model de spațiu comercial provizoriu aceeași responsabilitate ca și Comisia 4 de Urbanism. În aplicarea Regulamentului, Comisia 2 analizează obiectele de activitate, respectarea suprafeței și stabilirea regimului juridic al terenului. Pentru noile amplasamente, Comisia 2 inițiază licitațiile pentru valorificarea terenului”, a precizat consilierul local Valentin Marcu, președintele Comisiei nr. 2.
„Regulamentul a fost în transparență publică, spre consultare”
Contactat telefonic, consilierul local Iulian Bolocan (PNL), președintele Comisiei nr. 4 – Comisia pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, circulaţie rutieră, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură, susține că s-a dorit, prin noul regulament, „un concept unitar la nivelul Ploieștiului”
„Modelul este aprobat de mai bine de un an și jumătate, iar comercianții nu au plătit proiectul. Sunt două tipuri de model. Trebuie să respecte culoarea, dimensiunea și să mențină prevederile din regulament, regulament care a fost și în transparență, spre consultare. Acolo sunt prevăzute condițiile și pașii care trebuie urmați.
Noi am încercat să venim în sprijinul micilor întreprinzătorilor. Ne-am consultat cu comercianții. Ne-am dorit ca Ploieștiul să nu mai arate „pestriț”… Erau chioșcuri acoperite cu tablă zincată sau cu lemne… S-au respectat niste pași. Totul a fost în transparentă. Am venit în sprijinul comercianților, iar în acest sens trebuie spus că aceste noi contracte sunt cu o durată de 5 ani, astfel încât fiecare comerciant să-și recupereze investiția.
Nu a fost simplu. Chioșcurile nu pot fi amplasate pe spațiul verde, nici pe trotuarele mai mici de 4 metri. Au fost dezbateri în Comisiile 2 și 4, alături de comercianți. Noi am vrut ca Ploiestiul să scape de aspectul vechi. Normal, cu siguranță există și supărări. Ploieștiul nu arăta deloc bine cu chioșcurile pestrițe.
Mulți comercianți au înțeles că trebuie să se schibe fața Ploiestiului. Iar regulamentul a fost făcut în deplin acord cu comercianții, dar și cu legislația în vigoare. Oamenii au înțeles că trebuie să existe un aspect unitar. Problema s-a mai pus în vedere în decursul ultimilor șase – șapte ani, perioadă destul de lungă în care fiecare ar fi putut să-și exprime un punct de vedere. Repet, fiecare amplasament trebuie să respecte reglementări prevăzute în legile adoptate la nivel național.
Comisiiile reunite au verificat fiecare amplasament. Fiecare persoană a avut posibilitatea să-și expună un punct de vedere. Toti cei care au activități comerciale au venit la discuții și au propus îmbunătățiri ale regulamentului. Am căutat soluții cu fiecare comerciant în parte”, a precizat consilierul local Iulian Bolocan (PNL), președintele Comisiei nr. 4 – Comisia pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, circulaţie rutieră, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură.
Cine face parte din Comisia Consiliului Local Ploiești (nr. 2) pentru valorificarea patrimoniului, servicii către populaţie, comerţ, turism, agricultură şi promovare operaţiuni comerciale:
– Marcu Valentin – preşedinte
– Tudor Aurelian-Dumitru – secretar
– Frusina Nicolae-Vlad
– Popa Gheorghe
– Andreescu Costel
– Vîscan Robert-Ionuț
– Ganea Cristian-Mihai
Componența Comisiei Consiliului Local Ploiești (nr. 4) pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, circulaţie rutieră, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură:
– Bolocan Iulian – preşedinte
– Popescu Georgeta-Simona – secretar
– Simionescu Radu-Alexandru
– Popovici Horia-Nicolae
– Lupu Bogdan
– Enescu Răzvan
– Catrinescu Florin – Eugen
Arhitect șef al Primăriei Ploiești este Veronica Rădună.
Model noul chioșc
Model vechiul chioșc
Doamneeee… nu se poate asa ceva .. jenant este varianta eleganta a cuvantului care ar putea caracteriza .. aceste…chestii … .Doamna Roxana va rog cereti verificarea aerului din Ploiesti poate in afara faptului ca este toxic .. are si o componenta care amorteste spiritul civic al locuitorilor acestui oras nu stiu ceva .. malefic .. poate este necesara o exorcizare sa scapam de blestemul care ne urmareste de atatia ani.Acesti domni si doamne de prin comisiile astea ar trebui sa le fie rusine in frunte cu arhitectul sef al orasului … ce mizerie aceste chioscuri de tip comunist.. cinste Ploiesteanului revoltat si Observatorului ca a facut-o publica
Sunt multi idioti ij ploiesti..societatea civica lipseste cu desavarsite si cretinii din primarie fac ce vor ca pe tarlaua lor! Dar de vina sunt zombii din ploiesti care numai cetateni nunse pot numi!
Jeguri!
Noua sa ne spuneti cate clase au ” consilierii ” astia si de unde au venit. Chiar nu se mai gasesc ploiesteni cu scoala, care sa decida?!
Pe langa bataia de joc a Primariei – cu care deja ne-am obisnuit – eliberarea autorizatiei de constructie a depasit 1,5 ani. Nu mai povestesc: copie, la copie, la copie, etc. cum ilegal cere in continuare Primaria „digitalizata” cu neamuri, cumetri,socri, fini si alte rubedenii, unele mai politice ca altele. Cu unii ca Volosevici, Ganea, Sarbu, Nicodim, Becheanu si multi altii, cum sa nu se duca de rapa orasul acesta? Uitati-va numai cum s-au asfaltat Strandului, Apelor, Bulevardul. Nu avem o sosea dreapta in jegul asta de oras!!! Totul este facut in Ploiesti in CEA MAI MARE BATAIE DE JOC de Volosevici si CeLeul ales! Bai, Volosevici & Co., Ploiestiul este „Muncipiu”, bai, nu este Cocarla din Deal de pe unde va trageti voi!
Întrebarea de bază, e și mai simplă! Numai conceptul de chioșc în sine, intr-un oraș care dorește să evolueze din punct de vedere arhitectural și estetic, este țigănie. De ce chioșcuri? Unde ați văzut chioșcuri de sine stătătoare în zone urbane moderne? Trebuie create spații comerciale care să se împletească cu arhitectura locală.
Hai să evoluăm dragi “tovarăși” arhitecți și consilieri ai orașului!