Primăria o întoarce ca la Ploiești în scandalul construirii de blocuri între case în zona fostei fabrici de pâine Extrapan – Document

0

Observatorulph.ro continuă să publice un nou episod din serialul dedicat unui proiect imobiliar contestat de mai mulți ploieșteni. Este vorba de un ansamblu rezidențial, de blocuri cu până la șase etaje, ce urmează să fie construit pe fosta platformă a fabricii de pâine Extrapan de pe strada Tudor Vladimirescu, o zonă exclusiv de case.

Abia după ce observatorulph.ro a publicat pe 15 septembrie articolul ”Dosarele X la Urbanismul Primăriei Ploiești cu proiectul ridicării unor blocuri într-un cartier de case. Vecinii sunt chemați să consulte un document care nu există nici fizic, nici online!” Urbanismul Primăriei Ploiești a reacționat și le cere public scuze locuitorilor direct afectați de acest proiect.

Este vorba de o informare publică a Primăriei Ploiești prin care anunță că VAMT Expert Imob a retras documentația de urbanism, faza de inițiere PUZ – Studiu de oportunitate privind ridicarea restricțiilor de construire și schimbare destinație teren în zonă mixtă de locuințe colective și servicii.

Pe site-ul primăriei, această adresă, din 20 septembrie, apare ca postată pe 29 septembrie (?!). Această eroare nu trebuie trecută însă cu vederea într-un proces de autorizare a unor construcții, unde fiecare termen contează.

Demersul Urbanismului Primăriei Ploiești vine după ce ziarul nostru a publicat în articolul menționat anterior că Direcția de Urbanism a transmis locuitorilor de pe strada Tudor Vladimirescu o adresă prin care erau informați că pot consulta la sediul Primăriei Ploiești documentația de modificare a planului urbanistic zonal pentru construire de blocuri în zona de case și implicit de ridicare a restricțiilor de construire pe înălțime.

În adresa respectivă, semnată de arhitectul șef al primăriei, Veronica Rădună, respectiv de directorul adjunct al Direcției de Urbanism Rita Neagu, se menționează faptul că documentația este disponibilă și pe site-ul primăriei, www.ploiesti.ro. Unul dintre locuitorii interesați să consulte documentația de urbanism pentru modificarea PUZ-ului a constatat că aceasta nu este disponibilă online.

”Am tot căutat pe site-ul primăriei și nu am găsit nimic despre proiectul respectiv, așa că am sunat la Urbanism să stabilesc o întâlnire pentru a consulta hârtiile depuse de dezvoltatorul imobiliar. Am fost surprins să aflu că acest lucru nu este posibil pentru că documentația a fost retrasă! Cu alte cuvinte, consultarea populației direct afectată de un proiect imobiliar rămâne doar o vorbă în vânt!” a fost mesajul cititorului care nu-și dorește apariția unui bloc în apropierea casei sale. Iar ca el sunt mulți alții, mai ales că pe strada Tudor Vladimirescu locuiesc peste 130 de familii și nu doar câțiva vecini cât consideră autoritățile că merită consultați! Alți locuitori din zonă au primit ”recomandate” pentru a se prezenta la oficiul poștal în vederea ridicării unei adrese, fără însă ca oamenii să știe despre ce document este vorba, respectiv invitația la consultarea documentației care între timp a dispărut.

Așadar, prinși cu mâța-n sac, Direcția de Urbanism a întors-o ca la Ploiești cu informarea publică, recunoscând, în mod oficial, că a indus în eroare locuitorii care se opun proiectului imobiliar și le cere scuze…

Cum s-a ajuns aici: Blocuri cu până la șase etaje într-o zonă de case 

Reluăm informațiile publicate anterior de observatorulph.ro privind acest proiect imobiliar. Pentru a ridica blocuri în cartierul de case de pe strada Tudor Vladimirtescu, VAMT Expert Imob a solicitat Primăriei Ploiești ridicarea restricțiilor de construire de locuințe mici, individuale (case) și posibilitatea de construi blocuri cu apartamente și spații comerciale la parterul acestora. Mai exact, se dorește ridicarea restricțiilor de înălțime de la parter plus un etaj în favoarea construirii unor blocuri cu regim de înălțime mult mai mare decât cel existent.

Deși în adresa transmisă vecinilor pentru consultarea publică Primăria Ploiești precizează că nivelul de înălțime propus este de parter plus 3/4 etaje, în certificatul de urbanism figurează cerința ca diferența de înălțime să nu depășească mai mult de două niveluri clădirile imediat învecinate, care au patru etaje! Așadar, vorbim de un regim al viitoarelor blocuri de șase etaje, nu patru cum sunt induși în eroare cetățenii din zonă.

Citește și Primăria Ploiești vrea să autorizeze construirea de blocuri în locul fostei fabrici de pâine Extrapan, deși este o zonă de case. Reacția locuitorilor

Dacă acest lucru se va întâmpla, vor dispărea simultan multe alte restricții precum cel de trafic intens, zona fiind una relativ liniștită. Asta chiar dacă proprietarul unui imobil cu două etaje a schimbat destinația inițială în clădire de birouri, iar acum pe strada Tudor Vladimirescu angajații firmelor chiriașe își parchează mașinile de serviciu pe trotuar sau blocând parțial o bandă de circulație. Dar asta este o altă discuție, asupra cărei vom reveni cu altă ocazie.

Calitatea vieții este mai puțin importantă decât interesul imobiliar?

Surse din primărie susțin că la emiterea certificatului de urbanism, dezvoltatorul ar fi scăpat de obligativitatea de a obține avizul ISU, deși accesul mașinilor de pompieri ar trebui să fie asigurat din start. Mai mult, DSP Prahova și-ar fi dat deja acordul pentru acest proiect imobiliar, chiar dacă numai din punct de vedere al traficului rutier și al activităților comerciale de la parterul viitoarelor blocuri poluarea în zonă ar crește semnificativ. Culmea, chiar pe site-ul DSP există un studiu privind gradul mare de poluare din Ploiești, Primăria având obligația de a lua măsuri pentru reducerea acestui fenomen cu consecințe grave asupra stării de sănătate a populației

Odată modificat PUZ-ul oricine va putea construi blocuri

Ce merită subliniat este faptul că odată cu modificarea PUZ-ului în forma dorită de dezvoltatorul imobiliar încurajat de acțiunile primăriei este că se deschide o cutie a Pandorei. Mai exact, orice dezvoltator imobiliar va invoca documentul respectiv pentru a obține foarte ușor autorizația de construire de blocuri pe strada Tudor Vladimirescu, dar și pe strada Mărășești, o zonă exclusiv de case. În final, transmitem funcționarilor din Direcția de Urbanism a Primăriei Ploiești că ar trebui să respecte legea și nu doar să favorizeze un dezvoltator imobiliar, care urmărește profitul, autoritățile locale având obligația legală de a menține calitatea vieții plătitorilor de taxe și impozite. (vom reveni asupra acestui subiect în curând)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău