- Publicitate -

Urlați, orașul dintre vii din Prahova, destinație de weekend

Data:

canacul-bellu.jpg

Când vine vorba de vacanță, cei mai mulți aleg pe timpul verii muntele sau marea, iar de câțiva ani românii se dau în vânt pentru vacanțele exotice de peste hotare. Pentru cei care încă nu s-au decis unde să se refugieze, măcar într-un weekend, că tot se anunță temperaturi caniculare, vă propunem astăzi o destinație surprinzătoare: Urlați, localitatea supranumită și orașul dintre vii.

- Publicitate -

La vreo 20 de kilometri de Ploiești, pe DN1, după ce treci prin localitățile Bucov, Valea Călugărească și Albești Paleologu, drumul spre Urlați se lasă în stânga. Pentru cei care nu au mai fost în Urlați trebuie spus că dincolo de imaginea unui orășel provincial, doar cu câteva blocuri construite pe vremea lui Ceaușescu, în perioada în care societatea Filatura de Bumbac și Complexul de Vinificație asigurau locuri de muncă nu doar pentru Urlați, ci și pentru comunele învecinate, lucrurile s-au schimbat.

În urmă cu 11 ani, la Urlați rata șomajului era de circa 60%, cu mult mai mare față de orice nivel de suportabilitate. La acea dată, la Urlați nu se mai putea vorbi de sistem centralizat de termoficare, iar locuitorii primeau apă după program, din cauza datoriilor mari la întreținere.

„Când am preluat Primăria Urlați, în 2004, pentru a ieși din criză, având în vedere datoriile istorice la furnizorii de utilități, am propus o soluție care, ulterior, s-a dovedit a fi eficientă: realizarea de separații la gaze, la apă și la energia electrică, orașul Urlați fiind primul care a adoptat o astfel de măsură”, ne-a povestit Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați. Câțiva ani mai târziu, unul dintre 13 locuitorii din Urlați aplicau pentru un job la cea mai mare fabrică de pe raza orașului: P&G.

- Publicitate -

Rezultatul s-a observat imediat. Spitalul orașului, propus să fie închis, oferă acum servicii medicale la fel de bune ca în orice alt spital din oraș. Școlile au fost modernizate, iar la Urlați a început să fie derulat un program amplu de modernizare a străzilor.

Povestea orașului Urlați trebuie să înceapă, însă, cu mult timp înainte. Pe raza localității există mai multe conace, dar și Casa Domnească a lui Constantin Brâncoveanu, precum și numeroase bisericuțe din lemn, cu o vechime de peste 200 de ani și cu o arhitectură care îți taie respirația.

Prin urmare, călătorul trebuie să se familiarizeze mai întâi cu istoria orașului. Atestat la jumătatea secolului al XVI-lea, orașul Urlați a fost descoperit de vechile familii boierești din secolul XIX, care și-au ridicat aici conace, unde să-și petreacă vremea pe perioada verii și în timpul culesului strugurilor, se arată în descrierea făcută de Primăria Urlați. 

- Publicitate -

„Orașul cuprinde 15 cartiere, respectiv Arioneştii Noi şi Vechi, Cherba, Jercălăi, Maruntis, Orzoaia de Sus şi Orzoaua de Jos, Schiau, Valea Bobului, Valea Crîngului, Valea Mieilor, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman şi Valea Urloii. Peste tot, turistul poate fi atras de zonele bogate în viță-de-vie, dar și de obiective turistice. Unul dintre cele mai importante edificii este Conacul Bellu, care a fost reabilitat, cu sprijinul Consiliului Județean, și care este unul dintre cele mai importante muzee din județ.. Celebrele crame de la Urlați, mănăstirile, dar și celelalte obiective pot reprezenta un centru de atracție pentru cei care vin la Urlați”, povestește Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați, care susține că numele localității în niciun caz nu vine de la conducătorul de tren care, pe vremuri, îi atenționa pe călători că se apropie Gara Cricov din Albești, de unde pot ajunge la Urlați, folosind expresia „Urlați, cinci minute”!.

„Numele localității vine de la boierul Urlățeanu”, susține edilul, căruia nu îi place deloc expresia invocată de cârcotași ca fiind întocmai ca a conducătorului de tren.

Conacul Bellu include numeroase piese de patrimoniu din colecția Alexandru Bellu. Cu o arhitectură în stil românesc, de la mijlocul secolului XIX-lea, clădirea, modernizată în totalitate, adăpostește numeroase tablouri, sculpturi, cărți rare, icoane, candelabre, dar și alte numeroase piese de patrimoniu. 

- Publicitate -

Iar dacă ați ajuns la Urlați, măcar în trecere, o oprire la Mănăstirea Jercălăi, unde se află și Schitul Sfânta Maria cu bisericuța de lemn, în formă de corabie, este o altă destinație recomandată.

„Biserica este monument arhitectural”, povestește edilul orașului Urlați. Povestea micii bisericuțe din lemn este deja celebră. Biserica a fost construită în urmă cu 300 de ani, de o mână de meșteri populari. Apoi, biserica din lemn a fost mutată la Toplița, în județul Harghita. Însă atât de mult i-a plăcut Reginei Maria mica bisericuță de lemn încât a cerut, în 1928, ca biserica să fie mutată lângă cetatea Bran. După vreo alți 30 de ani, de frică să nu fie culcată la pământ în perioada comunistă, în 1956 biserica a fost mutată la Urlați – Jercălăi. Se spune că mica bisericuță adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Sfântul Mormânt. 

„Tot la Urlați avem Biserica Galbenă, cu o vechime de peste 240 de ani, Biserica din lemn „Nașterea Maicii Domnului”, Conacul Urlățeanu, unde poate fi vizitată o cramă funcțională, iar turistul are posibilitatea să se familiarizeze cu atmosfera boierească”, susține edilul.

- Publicitate -

„Turistul are însă mult mai multe variante de petrecere a timpului la Urlați. Prin urmare poate ajunge la Casa Domnească, situată între viile domnitorului Constantin Brâncoveanu, sau poate alege să-și petreacă după-amiaza la o degustare de vinuri. Totul ține însă de starea de spirit, pentru că, aici, toate drumurile duc spre un vin bun, fie că vorbim de Cramele Bazilescu, Cramele Dealul Mare, Cramele Bolgiu, Cramele Halewood și, de ce nu, la cramele de la Mănăstirea Jercălăi”, povestește primarul orașului Urlați.

Însă partea cu degustarea trebuie să fie făcută cu măsură, pentru că, altfel, călătorul în loc să se familiarizeze cu Fetească Neagră, dar și cu soiuri precum Merlotul sau cu celebrul Cabernet Sauvignon, riscă să nu-și mai aducă aminte nimic din toată excursia prin orașul dintre vii…

Iar dacă sunteți convinși să plecați la drum, trebuie însă să vă recomandăm ca, înainte de stabilirea traseului, să rezervați din timp o cameră de cazare. La acest capitol, orașul Urlați nu stă prea bine, pentru că există numai aproximativ 100 de locuri de cazare, probabil și pentru faptul că localitatea este situată la numai 20 de kilometri de Ploiești. (foto: Primăria Urlați).

- Publicitate -

urlati-centrul-orasului.jpg

manastirea-jercalai.jpg

conacul-dintre-vii.jpg

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

De ce rețeaua de gaze introdusă pe Valea Slănicului nu este racordată încă la sistemul național

În luna martie a anului trecut, Consiliul Județean Prahova...

Două trenuri anulate de CFR în Prahova. Decizia afectează numeroși navetiști

Începând cu data de 1 mai, CFR Călători anulează...

Vicecampionii lumii, RO2D2, s-au întors acasă! – VIDEO

Membrii echipei de robotică a Colegiului Național Mihai Viteazul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

FC Hermannstadt – Petrolul Ploiești: 2 – 0. „Lupii” nu reușesc să marcheze la Sibiu

FC Hermannstadt - Petrolul Ploiești, ultima partidă din runda...

Gimnastele de CSM Ploiești se antrenează într-o sală improvizată. În alte țări au parte de condiții de excepție

Scandalul legat de reducerea indemnizației gimnastei Sabina Enache, dar...

Unde se vor caza cele 20 de persoane evacuate după ce o stradă din Slănic s-a surpat

Locuitorii din Slănic trăiesc clipe de coșmar după ce,...

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors la centrul rezidențial de la Izvoarele

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors singur, după...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică în mai multe localități

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică pentru perioada 29.04.2024 –03.05.2024.

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

În mandatul lui Volosevici, Ploieștiul a devenit cunoscut drept orașul celei mai mari șaorme

Invitat în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, candidatul PNL la...

Povestea succesului din SUA a echipei de robotică RO2D2 din Ploiești [VIDEO]

Căpitanul și PR-ul echipei de robotică RO2D2, formată din...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

FC Hermannstadt – Petrolul Ploiești: 2 – 0. „Lupii” nu reușesc să marcheze la Sibiu

FC Hermannstadt - Petrolul Ploiești, ultima partidă din runda...

Gimnastele de CSM Ploiești se antrenează într-o sală improvizată. În alte țări au parte de condiții de excepție

Scandalul legat de reducerea indemnizației gimnastei Sabina Enache, dar...

Unde se vor caza cele 20 de persoane evacuate după ce o stradă din Slănic s-a surpat

Locuitorii din Slănic trăiesc clipe de coșmar după ce,...
- Publicitate -