- Publicitate -

WC-URILE JUDEŢEANULUI: DISECŢIA UNUI SPITAL GRAV BOLNAV (II)

Data:

Distribuie articolul:

WC-URILE

Aşa cum vă arătam în articolul de vineri, WC-URILE JUDEŢEANULUI: DISECŢIA UNUI SPITAL GRAV BOLNAV, ceea ce ar fi trebuit să fie o lucrare relativ simplă – amenajarea unor grupuri sanitare noi în 93 dintre saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti (SJUP), locaţia Nord – s-a transformat într-un dezastru ale cărui victime sunt personalul medical şi pacienţii internaţi acolo. Citiţi mai departe până unde poate merge absurdul.

- Publicitate -

Dotarea cu grupuri sanitare a saloanelor SJUP locaţia Nord este cea mai importantă condiţie a proiectului de conformare emis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova pentru ca spitalul să poată obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Da, oricât de incredibil vi se pare, SJUP nu deţine această autorizaţie. Scandalos este faptul că, în urma tergiversării lucrărilor, este foarte greu de crezut că acestea vor fi finalizate până la data de 31 decembrie 2014, termenul-limită impus de DSP.
Aşadar, directorul insituţiei, Alexandru Băloi, a făcut prima inspecţie “oficială” a lucrărilor după publicarea de către noi a unui articol prin care arătam modul neprofesionist în care se lucrează în saloanele Judeţeanului
Un muncitor cu ilic şi fes pe cap a modernizat Judeţeanul. Concluzia: au fost descoperite nereguli majore în 19 dintre cele 30 de grupuri sanitare propuse pentru recepţie în jurul datei de 20 octombrie.
Pentru a vă face o idee despre gravitatea situaţiei, în urma inspecţiei constructorul a trebuită să spargă pardoseala de gresie proaspăt montată a celor 19 grupuri sanitare pentru a modifica panta de scurgere a sifoanelor. De ce? Simplu: din cauza unei erori de proiectare sau construcţie (nu e clar), apa care se scurgea pe pardoseală inunda fie salonul, fie plafonul salonului de dedesubt. 

Ce a însemnat asta? Evident, noi probleme pentru pacienţii care au trebuit relocaţi din saloane şi, bineînţeles, personalul medical care al cărui calvar cauzat de zgomote, praf şi trepidaţii a fost prelungit pe o durată nedeterminată. Să vă mai spunem că praful sau stropii de vopsea, glet sau mortar sar direct pe saltele sau ramele paturilor care nu au fost scoase din saloane? Să mai adăugăm faptul că, cel puţin în două saloane pe care noi le-am fotografiat, ramele paturilor sau saltelele acestora fuseseră transformate de muncitori în suporturi pentru materialele de construcţii sau pe post de scări pentru vopsirea plafoanelor?
Apropo, tot foarte important de menţionat este faptul că incredibila echipă care conduce treburile tehnice ale spitalului – ca să nu pasăm toată responsabilitatea în spatele directorului Băloi – a mai “uitat” un amănunt esenţial. În momentul întocmirii caietului de sarcini, la fel ca la ventilaţie, au omis să prindă şi lucrările de igenizare (a se citi vopsire) a saloanelor după construirea grupurilor sanitare.
Aşa a apărut pretextul organizării unei noi încredinţări directe – deci nu prin licitaţie, pe SEAP – către firma Dacon Tech a contractului de lucrări de “igenizare” în valoare de 253.458,06 lei. Din nou, pentru a înţelege exact cam cât de profesionişti sunt cei din conducerea Judeţeanului, trebuie să ştiţi că fără această operaţiune saloanele nu ar fi putut fi redate circuitului medical. Adică scăparea este la fel de gravă ca şi aceea omiterii includerii instalaţiei de ventilaţie în componenţa grupurilor sanitare.
Fără nicio exagerare, consecinţele managementului cel puţin iresponsabil al achiziţiilor şi lucrărilor de la Judeţean sunt cu adevărat devastatoare pentru pacienţi şi personal medical. Bolanvii sunt condamnaţi să îşi urmeze procedurile de recuperare sau tratamentele în zgomot, praf, mutaţi intempestiv – în funcţie de cât de corect sau incorect au fost făcute anumite lucrări sau achiziţi – dintr-un salon în altul. Medicii şi personalul medical sunt obligaţi să-şi facă meseria în condiţii aproape similare celor unui spital de campanie.
Aşa cum vă spuneam în articolul anterior, conform contractului, vineri trebuiau predate “la cheie” cele 93 de grupuri sanitare noi. Nu numai că n-a fost făcută nici măcar recepţia parţială a lor, însă conform celor mai optimiste aşteptări lucrările vor fi finalizate la începutul lunii decembrie. Adică termenul de predare a fost depăşit cu o lună. Noi suntem în stare să facem pariu că, dacă managerul Băloi îşi va menţine aceeaşi atitudine faţă de constructori şi subordonaţii săi responsabili de aceste lucrări, grupurile sanitare, ventilaţia şi saloanele igenizate, adică lucrarea integrală, vor fi predate cel mai devreme în luna ianuarie 2015. Adică depăşind termenul limită impus de DSP pentru acordarea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
În încercarea de a răspunde la întrebarea cum a fost posibil să apară această situaţie greu de imaginat într-o insitutuţie a statului român din anul 2014, am încercat să obţinem puncte de vedere ale directorului Alexandru Băloi. Lejeritatea cu care domnul directorul abordează tema greşelilor în lanţ în contractarea şi gestionarea acestor lucrări ne-a lăsat fără replică şi ne-a întărit convingerea că  noul termen avansat pentru finaliyarea lucrărilor va fi depăşit:
“Reporter: Domnule director, astăzi, 7.11.2014, trebuiau predate, respectiv recepţionate de către dumneavoastră, cele 93 de grupuri sanitare noi. De ce nu au fost predate? Care sunt motivele?
Alexandru Băloi: Ar fi cel puţin două motive importante pentru care nu s-a putut respecta termenul de execuţie aşa cum a fost el trecut în contract. Primul dintre ele: datorită faptului că în proiectul iniţial, care a fost conceput anul trecut, a fost prevăzută o ventilaţie pe cale naturală. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu DSP, s-a ridicat problema că acea ventilaţie naturală, dacă ar fi folosită pe o coloană de evacuare de către mai multe grupuri sanitare la etaje diferite ar fi putut să nu facă faţă. Motiv pentru care am ajuns la concluzia că se impune o ventilaţie cu ventilatoare. Aceasta a mai întârziat cu cam două săptămâni finalizarea lucrărilor pentru că ne-am oprit să vedem cu anume a gândit proiectatul această coloană de evacuare.
Rep: În caietul de sarcin pe care l-am descărcat de pe SEAP nu este prevăzută niciun fel de lucrare pentru construirea unei ventilaţii. Mă puteţi lămuri de ce această lucrare nu a fost prinsă în caietul de sarcini?
A.B.: Pentru că n-a fost prevăzută în proiect.
Rep.: Şi de ce n-a fost prevăzută?
A.B.: Eee, asta… Nu puteţi să mă întrebaţi pe mine despre un proiect care a fost făcut anul trecut.
Rep.: Am înţeles, este vorba de greaua moştenire. Totuşi, aveţi idee de ce faianţa nu a fost prinsă în proiect şi nu a fost licitată? Nu este nicio prevedere în caietul de sarcini pe carte dumneavoastră l/a’I scos la licitaţie în care să apară cuvântul “faianţă”.
A.B.: Aceste soluţii tehnice au fost identificate ulterior, ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu DSP.
Rep.: Adică intenţionaţi să construitţi nişte grupuri sanitare care să nu aibă faianţă la duş, la lavoar?…
A.B.:…
Rep.: Am înţeles. Greşesc dacă spun, în sinteză, următoarele: ca urmare a unui proiect care a avut nişte greşeli, nişte scăpări…
A.B.: Haideţi să le spunem… Poate au fost şi nişte scăpări… Poate au fost şi nişte soluţii tehnice nu foarte insipirate la vremea când a fost conceput acest caiet de sarcini…
Rep.: Ok. Aceste scăpări nu puteau fi corectate, sancţionate, înainte de a fi urcat caietul de sarcini pe SEAP? Adică eu mă gândesc la faptul că, totuşi, aerisirea, faianţa… sunt nişte componente esenţiale ale unui grup sanitar… Să nu fie prevăzute în proiectul de construire a unor toalete, a unor grupuri sanitare…
A.B.: Sincer să vă spun nu mă pricep la din astea… Când se urcă pe SEAP, cum se urcă, cine ar fi trebuit să verifice. Avem un serviciu administrativ, tehnic. Există proiectant. De aia vă şi spun: la anumite întrebări ştiu să vă răspund, la altele îmi pare rău, dar nu vă pot răspunde.
Rep.: Când estimaţi dumneavoastră că vor fi finalizate acele lucrări? Construcţia grupurilor sanitare, a ventilaţiei şi igenizarea saloanelor?
A.B.: Constructorul a estimat data de 5 decembrie pentru finalizarea lucrărilor. Vom vedea în ce măsură acest termen este unul realist. Aşa cum vă spuneam iniţial, unul dintre principalele motive pentru care s-a întârziat a fost acela legat de discuţiile pe care le-am avut cu DSP, dar al doilea motiv trebuie să-l ştiţi dacă nu este evident, Spitalul Judeţean nu poate fi închis o lună sau două. Adică să tragem obloanele şi să fie făcute lucrările. Normal că şi constructorul ne spune că nu putem să-i asigurăm un front de lucru aşa cum vrea el…
Rep.: Îmi este mai mult decât evident domnule director că nu puteţi trage obloanele, dar nu eu am dat termen de finalizare a lucrărilor 7.11.2014. Mă înţelegeţi?
A.B.: În orice caz, dacă nu se respectă termenul de finalizare (5 decembrie, n.n.) noi vom proceda la sancţiuni şi penalităţi.
Rep.: Înţeleg că această lucrare o să aibă o suplimentare a sumei cu care a fost adjudecată. Este corect?
A.B.: Nu ştiu să vă spun în acest moment. Mă interesez şi o să vă spun.”
Detalii desre această situaţii puteţi afla urmărind emisiunea "Direct la subiect", difuzată de Wzl TV, în această seară, de la orele 20:00.
Cum arată saloanele renovate ale judeţeanului
:

 

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Președintele Iranului a dispărut în urma unul accident de elicopter

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident...

Realizările primarului Timișoarei vs realizările primarului Ploieștiului. Zici că e o glumă proastă…

Campania electorală pentru alegerile locale a început peste tot....

ANAF modifică „Adeverința de venit”. Va exista și o adeverință pentru persoanele fără venit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va schimba actuala...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Dulceață de trandafiri rețetă de sezon – by chef Dan Neagu, vlog La Culinaria, Restaurant Bulevard Ploiești

A venit sezonul trandafirilor iar pentru iubitorii de dulceață...

Președintele Iranului a dispărut în urma unul accident de elicopter

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident...

Realizările primarului Timișoarei vs realizările primarului Ploieștiului. Zici că e o glumă proastă…

Campania electorală pentru alegerile locale a început peste tot....
- Publicitate -