Românii s-au obișnuit cu pomenile, cu gratuitățile, cu subvențiile, cu alte cuvinte, cu a le da statul „facilități”. Și, în aceste condiții, ne mirăm că bugetul de stat este la pământ, că inflația este în creștere și că este nevoie, la momentul actual, de o serie de măsuri de austeritate pentru a contrabalansa situația economică dezastruoasă a țării.
A cui este vina? În mod cert a clasei politice care ne conduce de atâția ani de zile și care, în goana după voturi, a dat „pomeni” nesustenabile, în stânga și-n dreapta, pentru a câștiga electoratul. Rezultatul? Groapa în care economia românească se adâncește pe zi ce trece.
Acum, când le-a ajuns cuțitul la os, când nu mai au de unde da pomenile promise, vin cu ordonanțe „trenuleț” și introduc măsuri „de austeritate”. Și se miră că populația nu înțelege. Păi ce să înțeleagă? Termenii economici nu sunt pentru toată lumea, mecanismul prin care se adună banii la bugetul de stat nu poate fi înțeles de oricine.
Omul a fost fericit când i s-a dat, nu s-a întrebat ce impact economic gratuitatea pe care statul i-o oferă. De ce l-ar interesa acum, când i se ia această gratuitate?
Pe termen lung „pomenile” nu sunt sustenabile, nu au fost și nu vor fi niciodată. Dar cine să înțeleagă asta?
Că tot vorbim de „ordonanța trenuleț”, să luăm cazul studenților și al… transportului cu trenul. În momentul de față aceștia se arată revoltați că statul impune anumite limite la reducerea de 90% pe care le-o acordă la călătoriile cu trenul.
Personal, ca om care a fost licean și, mai apoi, student, nu am înțeles din start gratuitatea inițială oferită. În 2020 studenții aveau călătoriile cu trenul gratuite, indiferent de destinație, de frecvență, etc. La ce situație s-a ajuns?
Mergeau în gară să-și ia bilete de tren. Dar nu știau exact la ce oră vor pleca, așa că își „cumpărau” fără bani, la toate trenurile din prima parte a zilei, să zicem. Rezultatul? Deseori, vinerea mai ales, pe ruta București – Ploiești, nu mai găseai niciun loc disponibil deși trenul pleca din Gara de Nord pe jumătate gol. De ce? Pentru că studenții nu se treziseră să-l prindă. Nici nu aveau de ce să facă acest efort, oricum aveau bilete luate și la trenuri mai târziu. Cam așa au înțeles ei „facilitatea” oferită de statul român…
Bursele și toate facilitățile au distrus învățământul românesc
Niciodată elevii și studenții nu au beneficiat de mai multe „facilități” oferite de stat. Și, în aceste condiții, învățământul românesc este în declin continuu, așa cum o arată toate testele PISA. Burse de tot felul, gratuități pe transportul în comun, reduceri substanțiale la transportul cu trenul și lista poate continua.
Stai și te întrebi cum au „supraviețuit” elevii și studenții în trecut, fără atâtea ajutoare? Cum au putut învăța, când beneficiau doar de 50% reducere la transport? Cum s-au mai dus la școală, nefiind stimulați de burse (sociale, medicale, de merit, de reziliență, etc.)?
Te mai întrebi cum puteau profesorii să-și facă treaba și să dea note de 5 fără să se teamă că vine un părinte și îi ia de gât că i-au distrus șansa copilului la bursă „de merit”?
Cum puteau profesorii să pună absențe nemotivate când nu exista nimeni să-i tragă la răspundere că, din cauza absențelor puse (nu a elevului că a chiulit), amărâtul de elev nu se mai califică pentru bursa socială?
Atunci când toate aceste facilități nu existau, aveam învățământ, acum avem, din păcate, doar un simulacru! Știu elevi, cu media peste 9.50, care nu știu să scrie corect, care nu știu unde să pună cratima! Despre ce vorbim??? Și atunci explicația care este? Pentru ce se dau atâtea burse, dacă nu DOAR pentru voturi???
Studenții, nemulțumiți că nu se mai pot plimba în voie
Așa cum spuneam, studenții sunt nemulțumiți de faptul că li s-au introdus limitări la reducerea de 90% la achiziționarea biletelor de tren și că valoarea burselor este mică în comparație cu prețurile. Păi, dacă nu aveau bursă deloc, nu era mai bine?
Cum ar fi, de exemplu, ca studenților de la facultățile de stat să li se impună să rămână în țară după finalizarea studiilor, pentru a aduce la bugetul de stat banii pe care statul i-a cheltuit cu educația lor? Ce-ar fi? De ce s-ar mai revolta atunci?
Adică eu, statul român, îți plătesc școala, îți acord facilități (nu puține) și, la finalul anilor de studiu, mă trezesc că tu, fostul meu student, pleci în străinătate, la o companie de top, ca să aplici ce te-am învățat eu, în România. Este corect?
De ce vor doar să li se dea fără ca ei să ofere nimic în schimb?
De ce studenții nu sunt nemulțumiți și de asta? De ce vor doar să li se dea fără ca ei să ofere nimic în schimb? Poate că, privit totul din această perspectivă, lucrurile nu mai stau chiar atât de rău pentru ei, nu?
România nu o duce bine deloc din punct de vedere economic. Ordonanța „trenuleț” aduce măsuri neprietenoase, mai ales pentru mediul de afaceri, pentru agenții economici care, practic, aduc banii la buget. Ei sunt cei care, în zilele acestea fac simulări, calcule, și încearcă să găsească soluții pentru a trece cu bine de măsurile impuse de Guvern și de a alimenta în continuare bugetul de stat.
În tot acest timp, cei mai vocali cu privire la măsurile impuse sunt tocmai cei care nu contribuie cu nimic la economia țării, cei care, de multe ori, iau fără a mai da ceva înapoi statului care i-a format. De ce? Pentru că ei au timp să scrie scrisori kilometrice către guvern. Asta în timpul în care, cei care produc sunt prea ocupați să vadă „pe unde scot cămașa” să fie bine, atât pentru ei cât și pentru angajații lor.
Cum ți se pare subiectul?
Un reportaj excelent! Sunt mirat chiar ca mai exista in aceasta redactie oameni care gandesc rational.
Comentariul e f just . Am făcut facultatea între 80 și 86 Dinu am avut nici o reducere la nimic . Bursa :NU , aveam părinții intelectuali . Și am terminat facultatea , apoi pina in 90 stagiatura la Lugoj și nu am murit . Dar acum aceste lichele ce vor? Numai drepturi . Rusine
Și de ce lichele?Nu va e rușine?Înțeleg ca și dvs ati fost student.Tot o lichea sunteți?
Și care e raționamentul mai exact?
Dacă nu ați avut dvs(deși ati avut,mințiți când spuneți ca nu ati avut)sa bu aibă nimeni?
În principiu aveți dreptate! Dar, dar și întotdeauna va exista acest… Dar!! Va dau exemplu personal, strict personal! Student în familie monoparentala! Mamă singura plătită cu salariu minim! Într adevăr, copilul are pensie de urmaș! Și bursa sociala! Deci, studentul venit 2100, mama 2450! La începutul semestrului 1200 lei pe cărți cumpărate! Mai adăugăm xerox, consumabile strict ptr facultate vreo 200! Rezultate la facultate, excelente, dar fără bursa de merit! Dar, totuși, participa cu succes la alte centre universitare, la diferite evenimente! Pana acum nu plătea trenul! Acum va tb sa mai renunțe la aceste participări ptr ca trenul costa! Între 150 și 200, dus întors! Deci… De unde sa mai rup eu, ca părinte? O verificare a facilitățileor oferite de stat studenților în EU… Arata ca, dacă se dorește, se pot acorda și altfel de facilități! Nu gratuite, dar se pot face! Bun… Pleca trenul gol! Atunci, dacă trăim într un stat digitalizat, 😂, introducem în on line, o reconfirmare a biletului de tren cu câteva ore înainte de plecarea trenului! Sau câteva călătorii cu 50% reducere, cu justificare din partea facultăților, pentru alte distante decât cele casa-facultate! Nu cred ca se scoate sărăcia din curtea CFR – ului cu aceste măsuri! Va mulțumesc pentru articol!
Dați toți în cursul studenților dar nimeni nu se gândește pe termen mai lung, ca tot noi o sa vă plătim pensiile! Nu o sa mai fir nimeni, sa vedem din ce „pomeni” o să trăiți! Oamenii sunt mai răi decât animalele!
Uite că noi ăștia mai în vârstă mai gândim. Ne-am făcut economii când a trebuit. Nu o să depind de actualii studenți (viitori șoferi de tir) .
ești prost făcut grămadă
Sunt convins ca daca o sa primiti acum biletul de tren gratuit, o sa am si eu asigurata pensia.🤣🤣🤣
Adevărat ce a spus,un Părinte singur.
De ce nu au inclus în ordonanța*Trenuleț*tăierea Pensiilor Speciale chiar și diurnele lor. Clasa politică????
Să rămână banii la bugetul statului.
Studenților li se au tăiat din ” facilități”!!! Nu am vazut,citit, nici un comentariu lege sau ordonanța, care să stabilească concret, că parlamentarii să și reducă, indemnizațiile la salariile minim pe economie, o lună . Să vadă cum este să trăiască cu salariul minim in tara pe care o manipulează ei cum vor. Fiul meu este student la geografie. Și cele mai multe proiecte ii poartă pe drumurile țării. Acum trebuie să plătească biletul întreg la tren sau să rămână acasă. Dar nici un „ales” nu a tăiat din banii pe care ii are alocați ptr deplasările sale” in teren” Trăiască România educata, că noi facem totul ca Romania să rămână ne educată
Doamne ce opinie proasta. Demonizati studentii de parca noi am fi problema cu economia tarii. In educatie se investeste prea PUTIN, nu prea mult, iar aceste burse si reduceri la transport in comun, pe care le faceti sa para diavolul pe pamant, contribuie la asigurarea accesului la educatie pentru toata lumea. Stiti ca majoritatea tarilor ue ofera facilitati similare? Olanda: taxe subventionate partial + bursa pt studentii care muncesc part time; Germania: taxe enorm de mici pt studenti (ordinul zecilor de euro pe semestru) + transport in comun ieftin; Franta: 0 taxe pt invatamant superior + gratuitate la orice muzeu + reduceri la transport in comun etc. De acord ca 90% era cam prea de tot, dar 50% ar trebui sa fie rezonabil (mai ales in contextul in care cfr ofera servicii de toata jena -> mai intai investitii in infrastructura feroviara, apoi preturi mai mari; metrorex, stb, ctp iasi etc platesc cu placere pt ca sunt servicii de calitate). Trecand peste ce am zis mai devreme, sa zicem ca nu v-am convins (de asteptat considerand ce parere aveti despre tinerii romani). Stiti ce loveste mai rau bugetul de stat? Pensiile speciale, rata extraordinar de mica de colectare a taxelor, facilitatile fiscale pentru corporatii (care oricum nu isi platesc taxele in romania), coruptia, imprumuturile care nu se duc in investitii. Apropo, motivul real pentru care nu avem un invatamant de calitate este ca nu reusim sa pastram talentele in sistemul educational. Nu e vina copiilor sau tinerilor ca “si-au luat-o in cap cu toate drepturile astea” sau ca asteptam sa ne pice pomana din cer, ci e pentru ca avem profesori slabi (evident ca avem si profesori excelenti, dar maxim 30% as zice ca indeplinesc standardele minime de calitate). Si de ce ar vrea un absolvent bine pregatit sa intre in sistem? De exemplu, eu voi fi de cateva ori mai bine platit pe piata it decat as fi platit ca profesor. Aici statul trebuie sa mai dea drumul la snur si sa scoata banul. Dar voua va e greu sa acceptati asta, probabil pe principiul ca “da’ ce? Nu-i ajunge?”. Asa ca stop cu toata ura asta impotriva studentilor, pentru ca nu e vina noastra ca suntem intr-un sistem de tot plansul, si nu e nici vina noastra ca n-are statul bani.
Dacă vreți să se facă economie, nu de la elevi/studenți ci de la clasa politică, acolo se fură banii!!! Cât se cheltuie cu elevii și studenții care sunt din ce în ce mai puțini, un ,, rahat de politician” consumă de unul singur!!! Acolo e problema nu la gratuitățile elevilor!!! 🤬🤬🤬🤬🤬
De acord.
Exista suficiente articole si pe tema aia, nu e ignorata deloc. Dar trebuie sa fie abordat si subiectul asta. Si multe altele.
Economia e distrusa de clasa politica care fura bania greu cu pensii și alte rahaturi ce mai au inutili aia. Tu care ai scris asta ești un mare prost, elevii și studenții nu afectează cu nimic economia raportat cu clasa politica, dar asa e când ești un prost fără școală, nu te duce capu la prea multe.
Exact! Ca fix studenții au sărăcit tara și reducerile lor, foarte corect ce sa spun. Aveți nevoie de un motiv pe care sa îl puteți face vizibil cu scuza ca nu are statul destui bani și economia e praf și ați recurs la asta când de știe clar unde e adevărata problema. Studenții mai pleacă și în practica în alte orașe, la un congres, la o conferință, o prezentare deci acum trebuie sa fie un mic moft sa pot sa dau atâția bani pe un tren care oricum întârzie și e jale pe climatizare, bai infecte nici nu mai zic. E o decizie proasta și asa o sa fie mereu indiferent de cum încercați voi sa o faceți sa para bună. Nici nu e momentul de comparații cu trecut domnilor ca noi spre viitor trebuie sa privim ca nu trecutul o sa schimbe ceva ! Reveniți va
Asa e !!!
De ce toti sa primeasca pomeni si sa fure si studentii nu ???
99% din studenti NU MAI PLEACA IN PRACTICA SI IN ALTE ORASE, NU LA CONGRESE, NU LA CONFERINTE, NU PREZENTARI.
99% din studenti umplu trenurile, pentru ca e distractiv sa te duci de colo-colo cu 2,50 lei.
Jumatate din ei rezerva cu legitimatiile colegilor cate 3 locuri, la care dupa aia renunta, pentru ca nu ii costa nimic, decat cei 2,50 lei.
De ce ??
Pentru ca se poate !!!
Si cu 2,50 lei ridica cu tupeu de pe scaune oameni care au dat sute de lei, de nevoie, pentru a lua un bilet fara loc, pe distante lungi, pentru ca nu au mai gasit locuri libere disponibile.
De ce ??
Pentru ca se poate !!!
O spune un om care stie bine situatia, nu care comenteaza ce aude si el.
Tot ce s-a spus, de către reporter, este adevărat. Aceste facilități nici nu au existat. Au fost introduse pentru voturi.
Să se plimbe toată ziua pentru o cafea la munte sau la mare iar prezența la cursuri ,,0”.
Așa ar trebui toate facilitățile de la CFR scoase.
Toate sunt plătite de stat și nu de asociații.
Sunt salariați de la alte societăți din transporturi care nu mai au dreptul la gratuitate la călătoria cu trenul și își plătesc deplasarea la locul de muncă.
Așa trebuie făcut cu aceste facilități.
Sunt țări bogate din Europa care nu dau aceste pomeni.
Și mai vrem vagoane moderne.
Cu ce să fie luate, cu foi pentru care se așteaptă decontarea.
Toată lumea s-a învățat să circule gratis.
Mai duceți-vă și la școală.
Poate reușesc să se afișeze și mesajele mele.
Ce faceți selecție.
Democrație!
Ma mir ca cineva din presa a avut curajul sa iasa in fata si sa se lege de muntele de pomeni nejustificate.👌
Nici nu indraznesc sa ma gandesc cate huiduieli o sa luati cu articolul asta de la pomanagiii de serviciu, care la ora actuala sunt mai multi decat cei ce muncesc, in ceea ce a mai ramas din populatia Romaniei in tara.🙉
Treaba dvs., v-am spus !🤣🤣🤣
Da, opinia mea a generat multe comentarii, majoritatea negative, atât pe site cât și pe celelalte canale de comunicare. Mi-am asumat-o, o mențin.
O reducere cu 50% ar fi suficientă, nu am spus de eliminarea totală a facilităților, doar diminuarea lor.
Profesorii, așa cum sunt evaluați de studenți, sunt „slabi”. Știm deja că noua generație este cea mai deșteaptă, le știe pe toate și are răspunsuri la tot. Acesta este motivul pentru care nu vor fi convinși că nu au dreptate.
Echitabil ar fi, dacă vor în continuare toate facilitățile la nivel maxim, să fie obligați să rămână și să muncească în România, după finalizarea studiilor plătite de statul român (locurile de la buget).
„Noi vă vom plăti pensiile!”, a spus, mai sus, un student. Nu prea cred că se va întâmpla asta, din țările unde vor pleca acești studenți după finalizarea studiilor… 😉
Da.
In opinia mea se poate acorda facilitatea, dar NU HAOTIC ca pana acum.
De exemplu, se pot acorda un numar limitat, dar suficient, de calatorii, asa cum deja se procedeaza pentru multe alte categorii sociale.
Se pot acorda reduceri doar la bilet, nu si la rezervare.
Se pot acorda reduceri doar la rangul inferior de tren, iar cel care vrea alt rang plateste diferenta.
Se pot acorda reduceri doar in limita unor distante.
Etc.
Dupa cum vedeti, variante sunt o gramada, dar din pacate logica romanului este simpla:
NE DATI ???
ori nu ne dati ???
Pentru roman nu exista alta cale: TOTUL SAU NIMIC !!!
Da, sunt variante multiple, doar că nu sunt acceptate. Atâta timp cât ai acordat facilități pentru voturi, fără a fi sustenabile pe termen lung de la buget, lumea înțelege mai greu când trebuie reduse.
Probabil, dacă ar exista „reduceri” și în alte domenii (număr de bugetari, direcții, instituții, pensii speciale și alte asemenea), atunci lumea ar accepta mai ușor.
Din păcate însă, cum unii sunt mai egali decât alții, se nasc discuții… parțial îndreptățite.
Da.
Asta chiar este o problema.
Este cam greu sa explici de ce reduci facilitatile mici doar celor care fac totusi ceva, studenti, medici, profesori, iar in acelasi timp maresti salarii si pensii speciale, care sunt deja de 10-20 ori mai mari.
Dar eu zic ca discutia de aici ar trebui sa plece, de la inechitatile grave care se creeaza intre diferite categorii sociale, tipice mai mult unui stat politienesc sud-american.
De la privilegiile mari acordate politicienilor si structurilor care ii sustin- procurori, politisti, judecatori.
Nu de la „de ce i-a mai luat/dat 100-200 lei lui ala sau lui ala”, care sunt toti de fapt tovarasi de saracie.
Parerea mea.