- Publicitate -

Ședință la Consiliul Local Ploiești. Primăria se împrumută pentru plata gazelor la Termo – LIVE

- Publicitate -

Studenții, nemulțumiți de măsurile luate de Guvern: „Vă bateți joc de studenți!”

Data:

În condițiile în care Guvernul Ciolacu 2 a luat o serie de măsuri de austeritate prin Ordonanța „trenuleț”, care taie anumite facilități, studenții români au adresat Guvernului o scrisoare deschisă în care condamnă măsurile luate, și care îi afectează în mod direct.

- Publicitate -

Amintim în acest sens reducerea facilităților de transport pentru studenți, care, acum, este supusă anumitor condiții, precum și bursele care, spun studenții, nu țin pasul cu majorarea prețurilor.

Scrisoare deschisă pentru Guvernul României, din partea Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR):

„Stimați decidenți,

După îndelungi “reforme” și “ajustări”, ne vedem obligați să vă transmitem un mesaj cât se poate de direct: vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări! Oricât de mult v-ați ascunde după scuze și “dificultăți bugetare”, realitatea arată că interesul vostru pentru tineri e minim. Iar când zic “minim”, poate e prea mult. Și totuși, nu uităm să vă dorim un An Nou fericit!

- Publicitate -

1.Transportul studențesc: 90% doar spre facultate și înapoi, zero pentru orice alt traseu

Sigur, pentru drumul de acasă până la universitate și invers există acea reducere de 90%. Dar dacă un student are “îndrăzneala” să circule în alt scop – fie că e o deplasare pentru studiu, un interviu de angajare sau chiar un eveniment științific –, descoperă brusc că nu mai beneficiază de nicio reducere. E ca și cum singurul drum “justificat” pentru un tânăr ar fi strict către cursuri. În rest, nevoia de mobilitate a studenților se lovește de un zid: niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes pentru activitățile lor din afara orarului universitar.

2.Biletele online: de la progres la haos

Ați reușit contraperformanța de a face un pas uriaș înapoi, anulând achiziția online a biletelor de tren. În anul 2025 (sau ce an mai este, după calendarul vostru), a obliga studenții să stea la cozi interminabile, să depună documente și să suporte un proces birocratic absurd e un semn clar al lipsei voastre de viziune. Ori nu vă pasă, ori sunteți complet rupți de realitate. Nu știm ce e mai grav.

3.Bursele: mereu la coada priorităților

Bursele au rămas la un nivel derizoriu, fără să țină pasul cu scumpirile. Studenții abia reușesc să-și plătească chiria, utilitățile, mâncarea și toate celelalte. Astfel, vă prezentăm situația așa cum este ea :

- Publicitate -

Costuri reale pentru masă și cazare: rețeta abandonului universitar

Conform unei analize efectuate de federația noastră, un student cheltuie, în medie, 900 de lei pe lună doar pe mâncare, dacă ne raportăm la prețurile din cantine (circa 15 lei/masă, de trei ori pe zi, pe parcursul a 20 de zile universitare). La această sumă se adaugă 250 de lei pentru o cameră de cămin (media la nivel național). Deci, numai pentru hrană și cazare vorbim deja de 1.150 de lei lunar.

În schimb, bursa socială se ridică la doar 925 de lei, adică mai puțin decât cheltuielile de bază. Așteptați să ne descurcăm cumva și să rămânem “recunoscători” pentru o sumă ce nu acoperă nici măcar strictul necesar? Nevoile studenților nu se opresc la mâncare și cazare – mai adăugăm transport, materiale de studiu și alte cheltuieli elementare. În aceste condiții, nu e de mirare că mulți tineri renunță la facultate sau pleacă definitiv din țară.

4.Fuga din țară: singura soluție pe care, de fapt, o încurajați

Prin măsurile voastre, transmiteți un mesaj tinerilor: “Vreți să trăiți decent? Luați-vă un bilet de avion și plecați!” Vorbim, așadar, de un “exod al creierelor” pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentați. România pierde forță de muncă valoroasă, idei și inovație – elemente esențiale pentru viitorul unei țări care, culmea, are pretenții de creștere economică.

- Publicitate -

În calitate de reprezentanți ai studenților, cerem transparență, echitate și respect. Să nu uitați că studentul de azi va fi contribuabilul și, da, alegătorul de mâine. Dacă tot afirmați că noi suntem viitorul, atunci începeți să ne tratați ca atare și alocați resurse reale pentru susținerea noastră.

Altfel, când tot mai mulți tineri și familiile lor vor lua calea aeroportului, să nu vă mirați că rămâneți să vă votați și să vă lăudați între voi. România va pierde, și voi veți fi direct responsabili.

Și să rețineți un lucru: studenții știu să se ridice ! Când ridicăm vocea – și o vom ridica! – nu va fi doar un protest ocazional. Va fi un semn clar că ne-am săturat. Nu azi, nu mâine… dar momentul în care toți vom spune “Stop!” la ignoranță și nedreptate se apropie cu pași repezi!

- Publicitate -

Cu foarte mult „drag”,

Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR)

P.S.: Acesta nu este un capriciu, ci un strigăt de revoltă. Dacă ne ignorați, să nu vă mirați când consecințele se vor vedea la urne și în economia țării pe termen lung.”

- Publicitate -

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

9 COMENTARII

  1. ÎN ANII 1993-1998 (cand era facultatea de 5 ani , nu acum 3 , și e o diferență de studii) CFR era redus la 50 la 100. Nu se mai plângeau studenții. Bursele, de acord sunt mici ca și cuantum. Dar nu erau atâtea magazine, restaurante și alte chestii. Eu ca salariat nu îmi permit să mă duc la MC Donalds, că trebuie să fac un sandwich la kinder. Eu le zic studenților, să facă ce făceam noi. Pe lângă școala, hai la muncă, nu in PUB . Și aropo, noi mergeam în Vama Veche doar o dată pe an, nu ca acum de … etc ori. Poate greșesc, dar corectați-mă cu argumente . Apropo, toți au drept de vot (asta e o răutate proprie)

    • Subscriu la ceea ce ați scris.

      În plus, când studenții termină facultatea, pot pleca nestingheriti la munca in altă țară, deși statul a cheltuit ceva bani cu școlarizarea acestora.

    • O întrebare. E din partea unui alt fost student, actual cu studii superioare (și tot de 5 ani). Când plecați acum la Vama Veche, plecați fară plicuri (cu praf de nisip^^ de acasă^^ ? E just answer.
      Ce se observa acum, ca se termina o facultate dar tot sofer pe TIR e meseria cautata.

  2. Cand ati avut gratuitate pe cale ferata, ati venit la Bucuresti sa dati cu pietre in guvernul care va asigura facilitatile. Bursele acopera minimum necesar, dar si studentii trebuie sa contribuie cu ceva. Cartile si cursurile s-au cumparat intotdeauna, cu foarte putine exceptii. Iar de plecat peste hotare, e alegerea voastra.

  3. 8% din totalul voturilor la ultimele alegeri,reprezinta categoria 18-24 de ani ( atunci cand se presupune ca esti student ).Aduceti-mi aminte ca mereu uit,unde erati atunci trebuia sa votati? De ce alegeti mereu ca prin neprezentare,sa iasa ciuma rosie?Acum,cand ciuma rosie va arde la finante,e dureros insa este prea tarziu.

  4. studenti sunt doar copii aia de bani gata, ceilalti isi vad lungul nasului si se duc la munca. Vor ca statul sa le faciliteze umblatul la munte si la mare si tata banii de prafuri si ceva pt terase la agatat.

    • Tu ar trebui sa-ti vezi lungul nasului. Nu toti studentii sunt copii de bani gata. Daca tu n-ai avut minte si nu inveti carte, nu e nimeni de vina. Multi studenti muncesc ca sa se intretina la facultate, iar parintii lor fac eforturi sa-i ajute. Si mai invata gramatica..

  5. Eu nu vreau sa fie subventionat nimic in Romania . Cit despre studiile superioare …. Cine doreste sa urmeze sa le plateasca din buzunar . Nu doresc sa fac pomeni prin intermediul institutiilor statului ( niste adunaturi nenorocite de hoti ) .

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

Bobonete cere încadrare penală pentru colesterol și diabet în România

”(...) Nu sunt dat in judecata, Nu m-au ridicat...

Incendiul de la Fermele Cojocaru: „Totul s-a dus!” (VIDEO)

Incendiul de la Fermele Cojocaru, din satul Lacul Turcului,...

Observatorul Prahovean, cea mai mare comunitate media din județ

Observatorul Prahovean, liderul presei online din Prahova, cu aproape...

De ce închiderea Haier poate fi începutul crizei economice

Anul 2025 a început cu un șoc pe piața...

Haier, cea mai mare concediere din Prahova din ultimii 15 ani

Multinaționala Haier închide fabrica de frigidere din Ariceștii Rahtivani....
- Publicitate -

Știri noi

Percheziții la suspecți de furt din AFI Ploiești

În această dimineață, polițiștii Secției de Poliție nr. 1...

Primarul din Sinaia, reținut de procurorii DNA-SURSE

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a fost adus...

Sfaturile unui profesor prahovean despre cum să te prezinți la bac

Probele orale ale examenului de bacalaureat încep luni, 27...

Primăria Ploiești se împrumută pentru gazele de la Termo

Primăria Ploiești intenționează să acceseze două noi împrumuturi. Cele...

Cât vom plăti din februarie întreținerea unui apartament?

Cât vom plăti din februarie întreținerea unui apartament, este...
- Publicitate -

Emisiuni

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...

Escrocherii în numele unor vedete precum Esca, Delia sau Măruță

În ultima emisiune Observatorul Prahovean LIVE, de vineri, 10...

Schimbarea de la Ploiești

În prima ediție a emisiunii Observatorul Prahovean LIVE din...
- Publicitate -

Vox Publica

Tu de ce nu ai primă de pensionare 100.000 de euro? Pentru că nu ești director la Romsilva…

Ies la iveală beneficiile unor nesimțiți din sistemul public,...

Ei au drepturi, noi plătim. De ce fac urât inutilii de lux din Senat

Reducerea deficitului bugetar a presupus adoptarea unor măsuri care...

Părinți, copiii bolnavi îi îmbolnăvesc pe toți la școală!

Copiii bolnavi în colectivitate îi îmbolnăvesc pe toți, astfel...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Percheziții la suspecți de furt din AFI Ploiești

În această dimineață, polițiștii Secției de Poliție nr. 1...

Primarul din Sinaia, reținut de procurorii DNA-SURSE

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a fost adus...

23 ianuarie 1821 – Începe Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu

Pe 23 ianuarie, în 1821, Tudor Vladimirescu se adresa...
- Publicitate -

Două accidente mortale azi în Prahova produse din aceeași cauză

Două persoane și-au pierdut viața în două accidente rutiere...

Accidentele mortale din Prahova au scos mai mulți polițiști în stradă – Acțiune pe DN1B

Polițiștii Serviciului Rutier Prahova desfășoară, miercuri seara, o amplă...