Săptămâna trecută, la Ploiești, a avut loc premiera filmului Libertate, în regia lui Tudor Giurgiu. Vi-l recomand ca pe o lecție de istorie mai puțin cunoscută despre Revoluția din 1989.
Nu vreau să vă povestesc prea multe, ca să nu fiu spoiler, cum ar spune ”tineretul din ziua de azi”, ci doar că este vorba de un episod petrecut la Sibiu din Revoluția din 1989 de care habar nu am avut până acum.
Povestea, pe scurt ar fi următoarea: la revoluție, după ce Armata a trecut de partea poporului, câteva sute oameni (milițieni, securiști dar și oameni nevinovați, săltați de pe stradă pentru că ar fi fost teroriști) au fost reținuți ilegal de militari într-un bazin de înot din Sibiu.
Aici au fost bătuți, înfometați și ținuți în frig, unii dintre ei timp de aproape două luni, pentru că ar fi atacat Armata.
Ei bine, prieteni, sunt câteva secvențe în filmul acesta în care natura umană își arată cea mai urâtă față, iar imaginea acelui bazin m-a marcat puternic.
Deși mulți dintre cei implicați în acest episod inspirat din fapte reale erau vecini, prieteni și chiar rude, lupta pentru supraviețuire îi transformă în dușmani de moarte, iar călăii devin victime și invers.
În fine, vă mai spun doar că regia filmului este una de top, iar mulți actori joacă magistral, fără să înjure excesiv, așa cum se întâmplă frecvent în producțiile românești cu priză la public din ultimii ani.
Așadar, indiferent dacă sunteți tineri și doar ați auzit de revoluția din 1989 sau ați trăit în ”epoca de aur”, vă recomand acest film pentru a vedea cum ne transformăm, ca oameni, într-un moment de criză istorică.
Este un film de propaganda. Se vrea deculpabilizarea securitatii si militiei, adevaratii criminali ai ” marii invalmaseli ” din care a ” emanat ” Iliescu si gasca de KGB-isti. Capii securitatii au lasat mostenire fiilor institutiile de forta ale statului, inclusiv justitia.
Am văzut filmul eveniment la care au participat câțiva dintre actori. Este un film despre etică si morală,este un film cu fapte istorice asupra cărora am aflat că s-au făcut documentări temeinice timp de câțiva ani. Mie mi-au plăcut fazele să le numesc umane ale filmului: meciul de fotbal,noaptea de Revelion. Filmul din punct dvdr tehnic este bine realizat ,jocul actorilor f bun . Nu poți să nu remarci prestanțele unor artiști pe care îi ști din alte producții și aici îi descoperi cât de complecsi pot fi în realitate. Nu cred că se vrea disculparea Securitații si a Miliției acelor vremuri ci doar repet ,să ne dea de gândit că etica și morala nu ar trebui să lase loc altor trăiri. Sau …poate că ar trebui…cine știe. Asta este sensibilitatea filmului de altfel. E doar o umilă părere a cuiva care a trăit din plin acei ani . Merită vizionat.
Ai un cap cât o nucă