Programul Rabla Local începe astăzi. Nu peste tot, ci doar la primăriile cărora le pasă, care au găsit resurse că asigure cota de contribuție pe lângă cea de la Ministerul Mediului. Scuza ”nu sunt bani” ar trebui înlocuită cu ”nu suntem capabili să asigurăm finanțare.”
”Proprietarii de mașini vor primi 3.000 lei în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant. Din suma de 3.000 lei, 2.400 lei sunt alocaţi din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuţi din bugetul local”, a anunțat ministrul Mediului Mircea Fechet.
500 de primării sunt înscrise în programul Rabla Local şi fiecare român care va aplica la program va primi 3.000 de lei în schimbul casării autovehiculului vechi.
Lista celor aproximativ 500 de unităţi administrativ-teritoriale se află deja pe site-ul Agenţiei pentru Fondul de Mediu.
Doritorii ar trebui, înainte de a încerca să aplice şi înainte de a se înscrie, să se asigure că unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul este eligibilă în program. Dacă sunteți din Ploiești, dorim să vă scutim de acest efort de a verifica dacă Primăria participă la acest program, asigurându-vă că ”NU PARTIKIPĂ!
Vezi AICI lista primăriilor din Prahova care participă la programul Rabla Local
De ce ar face-o? De ce s-ar fi preocupat cineva să găsească surse de finanțare? De ce să nu se ocupe doar de subvenții în scop electoral? De ce să nu acumuleze datorii fabuloase, care au băgat Ploieștiul în faliment? De ce să plătească la timp furnizorii de servicii și să nu lase să se strângă dobânzile care ne-au îngropat?
Desigur, sunt întrebări retorice, la care auziți prin conferințe de presă sau declarații diverse jumătăți de răspunsuri, justificări puerile și aruncatul pisicii moarte în curtea oricui, doar să nu fie în curtea Primăriei Ploiești. Acolo sunt doar ”fete mari”, dar capabile. Nu s-a găsit nimeni să le pună în valoare, să le potențeze calitățile administrative, ”o mână divină extensibilă” care să le impulsioneze.
Ploieștenii merită gropi, lucrări pe domeniul public abandonate fără nici măcar o explicație, altele nefinalizate cu aducerea carosabilului la starea inițială (Dar cum starea inițială era jalnică, le putem considera finalizate. În cazul din acest link, după aproape două lini, au astupat șanțurile de pe carosabil, nu și cele de pe trotuare. Scuze!).
Se găsesc bani pentru paranghelii de calitate îndoielnică, organizate de diletanți într-ale evenimentelor. Se găsesc bani pentru a face orașul mai urât decât este. Se găsesc căi de a face noi împrumuturi, deși Primăria Ploiești a dovedit că nu este în stare să achite la timp nici actualele obligații.
Un oraș în faliment, condus în ultimele mandate după ”metoda trăitului pe caiet” (pe datorie), nu are cum să fie capabil să participe la un program național unde ar fi avut beneficii reale pentru comunitate.
Mai e ceva de făcut?
Întotdeauna este ceva de făcut, dar trebuie să aibă și cine să facă. Pentru acest ultim an de mandat să nu vă faceți speranțe. Vom vedea niște spoieli, niște bani aruncați pentru ochii lumii. Vom auzi noi minciuni, respectiv cele din categoria ”să ne lăudăm cu ce fac alții pentru noi, deși nu am avut nicio contribuție.”
Indiferent cine vine la primărie, de anul viitor, nu va putea face minuni, având de acoperit ani de indolență administrativă. Dar, cu bunăvoință, va putea accesa proiecte noi, va putea valorifica sursele de finanțare existente, fără să piardă sute de milioane de euro ca în prezent.
Programul Rabla Local era doar o mică oportunitate pentru a vedea dacă edililor le pasă. Nu le-a păsat, așa că Ploieștiul rămâne în plutonul de 2500 de UAT-uri, din 3000 existente, care nu se obosesc. Celelalte 500 au putut. Și ele sunt tot primării din România, lucrează cu aceeași legislație, au acces la aceleași surse de finanțare. Diferența este făcută doar de oameni, de cei aleși să lucreze în folosul comunității.
Dacă exista un ”Program Rabla Local pentru aleși”, mă ofeream să fac toată documentația pentru a-l accesa în regim de urgență.