- Publicitate -

Ai grijă de amintirile pe care le stochezi online. Fă-ți un backup ca să nu ajungi și tu în situația asta

M-a sunat un prieten să mă roage dacă pot să îl ajut cu “repararea” unui telefon, că a pierdut toate pozele din el. Eu, ironic, i-am răspuns că nu sunt service gsm și că oricum nu prestez astfel de servicii.

Acesta insistă și îmi spune că e important, mai ales că nu mai are pozele nicăieri salvate și că le tot stochează acolo de ani buni de zile.

Citește și: Povestea puștiului din Plopu care se pregătește de Campionatele Mondiale de tir cu arcul

Imediat îmi dau seama de faptul că nu a “pierdut” pozele, ci a pierdut parola care îi dădea acces la viața lui privată și la toate pozele pe care le-a realizat în ultimii ani. Zeci de albume virtuale și poate mii de poze de la cele mai importante evenimente din viața acestui prieten sunt, cel puțin pentru moment, nicăieri.

I se poate întâmpla oricui, chiar și ție

Pățania omului de care vă spun poate să intervină în viața oricui citește textul ăsta. Deși pare că avem totul sub control, multe dintre amintirile pe care le stocăm online nu au cum să fie 100% în siguranță. Dacă mâine pică Facebook-ul și Instagramul sunt convins că vom suferi cu toții. Măcar puțin.

Și da, înțeleg ideea de spațiu, că nu ai cum să ții totul pe telefon și că vrei un serviciu moca, care să aibă grijă de viața ta. Însă totul se întâmplă până într-un punct – punctul în care efectiv nu mai ai acces la nicio poză și niciun video din arhiva ta online.

Care să fie motivele pentru care nu mai există acces?

Simplu, ai uitat parola sau ai vrut să îți resetezi parola și până la urmă nu ai mai reușit să faci nimic pentru că numărul de telefon pe care primeai cheia de resetare a parolei nu mai e valabil. Viața chiar e simplă și chiar dacă nu iei viruși de pe internet, tot riști să ajungi cu amintirile în cloud, dar fără acces la ele.

Citește și: Mihaela Rus, director Teatrul “Toma Caragiu” Ploiești: “Teatrul se întâmplă acum și aici, cu transfer de emoție de la actori la public”

Pe prieten nu am cum să îl ajut pentru că mama nu deține nici Meta, nici Google. Totuși, i-am sugerat să mai aștepte, să aibă răbdare, să încerce mai multe variante de recuperare a parolei, ba chiar să le scrie oamenilor de la site că are o problemă. Sunt cazuri în care se pot recupera datele și cazuri în care nu mai ai nicio șansă.

Nu era el pe Instagram, era un individ de vindea Bitcoin

Am în lista de prieteni de pe Instagram conturi care astăzi au început să vândă bitcoini și alte bazaconii. Și mi-am dat seama rapid că nu sunt ei, că cineva le-a furat contul, identitatea și absolut toată viața online.

Și în acest caz cineva trebuie să le scrie celor de la Instagram și să ofere toate detaliile necesare pentru a se dovedi furtul de identitatea. Chiar și o reclamație către poliție ar putea ajuta în astfel de cazuri.

Iar acum să formulăm concluzia, una care sper să fie mai bună decât o lecție de viață. Informațiile esențiale, importante, pozele de familie, pozele de la botez, pozele de la cununie și orice alte poze cu valoare sentimentală nu se țin pe Facebook și Google. Sau nu doar acolo!

Pentru așa ceva trebuie neapărat să existe cel puțin un backup.

Cum e ce e ăla backup? Chestia aia pe care nu o prea face nimeni în ziua de azi pentru că a devenit o inutilitate. Sau așa s-ar crede. Companiile care se respectă știu cât de important este ca informația să fie salvată, în timp real, în mai multe locuri, pentru siguranță.

Pe acest sistem, dacă vrem să ne fie bine, ne putem copia și noi informațiile din telefon pe un hard, pe un stick, pe undeva, cât să nu rămânem fără ele.

Citește și: Marian Dragomir, director Casa de Cultură Ploiești: “Cultura poate juca un rol în vindecarea și dezvoltarea socială”

Nu vă bazați doar pe online, ci puneți-vă amintirile și într-o variantă print. Vă anunț dacă își recuperează amicul pozele și toate parolele, dacă nu, măcar să citească și să ia și el aminte la ce am scris aici.

Și da, inclusiv eu mă pun chiar acum pe făcut un backup. De fapt e chiar un backup la backup.

Citește și: Maria Bădicioiu, eleva care își înfruntă emoțiile prin scris: “Când scriu simt că mă descarc de toate emoțiile negative

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Ce vă nemulțumește la spitalele din Prahova/Ploiești?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

”Tu ești în video acesta?” Metoda prin care hackerii îți fură datele personale. Ce trebuie să faci când primești astfel de linkuri pe Facebook...

Mii de dosare de criminalitate informatică sunt în investigarea poliției și a procurorilor de combatere a criminalității organizate din România. Atacurile cibernetice sunt tot...

Certificatul Verde NU este echivalent cu vaccinarea! Experiența pe care am avut-o la Ploiești

Weekendul acesta am avut de-a face pentru prima dată cu restricțiile legate de introducerea Certificatului Verde. Recunosc sincer, abia așteptam să mă întrebe cineva...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

CFR Cluj-Petrolul Ploiești: 1-0. Lupii galbeni pierd în prelungiri

Petrolul Ploiești a fost învinsă, la limită, de campioana CFR Cluj. Unicul gol al meciului a fost marcat de Cristi Manea, în urma unui corner,...

O tură pe munte cu Cristi Minculescu: De la cel mai înalt vârf al Muntelui Olimp la baie în Marea Egee la sfârșit de...

Sfârșitul lunii septembrie, perioada din an în care orice gând legat de concediu e eclipsat de temperaturile care scad de la o zi la...

Cu cât cresc pensiile și salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2023

Coaliția de guvernare pare să fi ajuns la un consens în ceea ce privește majorarea salariului minim pe economie și creșterea pensiilor de la...

Poștașii vor distribui anumitor pensionari brățări cu butonul roșu. Cum funcționează serviciul de urgență

Compania Națională Poșta Română devine, de astăzi, partener în dezvoltarea, la nivel naţional, al sistemului de alertă Butonul Roşu, un serviciu complementar celui de...

Avertismentul Poliției Rutiere: 450.000 de permise de conducere expiră în următoarele luni

În urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a rezultat că în perioada decembrie 2022 -...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -