Dărâmăm blocuri centrale ca să facem Ploieștiul „turistic”. Poate ar trebui să începem cu strângerea gunoiului, eradicarea șobolanilor și amenajarea de parcări

22

Proiectul pe care domnul primar Volosevici îl propune cetățenilor Ploieștiului pentru a „readuce orașul în circuitul turistic” (de parcă ar fi fost vreodată?!?!?), a dat naștere, bineînțeles, controverselor.

Dincolo de ce se întâmplă cu locatarii acelui bloc, deloc puțini la număr, mă întreb dacă nu cumva ar trebui să începem mai… „cu începutul”, cum se spune.

Vrem ca Ploieștiul să (re?!?!)devină un oraș atractiv din punct de vedere turistic. Cum? Prin demolarea unui imobil pentru a se construi în locul lui o pasarelă pietonală, pentru a fi puse în valoare cele trei „piese de rezistență” ale orașului nostru: Halele Centrale, Palatul Culturii și Catedrala Sf. Ioan Botezătorul.

Citește și: Primarul Volosevici propune demolarea blocului 7 etaje din centrul Ploieștiului

Ideea la bază nu e rea, dacă…

 1. …domnul primar ar fi venit în primul rând cu o soluție în ceea ce privește locatarii acelui bloc. OK, îl demolăm, dar spunem încă de la început ce urmează să se întâmple cu cei care locuiesc acolo. Nu poți să vii să ceri părerea despre a lăsa sau nu niște oameni fără locuință, așa, pur și simplu. Dacă ai o idee, expune-o abia după ce ai soluții pentru tot ce implică ideea respectivă.
 2. …ar fi început întâi cu igienizarea orașului. Bine că se gândește la pasarele și turiști, în condițiile în care nu este în stare să curețe orașul așa cum trebuie. Ce-ar fi să adunăm întâi gunoiul care ne-a sufocat (și să curățăm după ce l-am adunat), să exterminăm șobolanii care ne-au invadat din cauza gunoiului și, abia apoi, să ne gândim la pasarele și turiști. Îmi și închipui… vine turistul, se plimbă liniștit pe pasarelă și, brusc, se trezește la picioare cu un șobolan drăguț. Deh… fauna Ploieștiului… ☹
 3. …ar fi găsit întâi o soluție la problema parcărilor de reședință. E vorba de priorități aici. Adică ploieștenii nu au unde-și parca mașinile, mai avem puțin și ajungem ca în București, să ne batem pentru un loc de parcare când ajungem seara de la serviciu, dar domnul primar se gândește la pasarele și turiști. Haideți întâi să facem un oraș pentru ploieșteni, domnule primar, și, abia apoi, vedem ce facem și cu turiștii.
 4. …ar avea, înainte de toate, mai multă grijă de ce se întâmplă în zona centrală și ar pune mai mult la treabă Poliția Locală. Adică, pe principiul „țara arde și baba se piaptănă”, haideți să rezolvăm problemele cu adevărat stringente ale orașului și, abia apoi, facem turistic Ploieștiul. Dacă merg în zona centrală acum, în primul și în primul rând ghiozdanul nu îl țin în spate, ci îl mut în față. Oare de ce? Avem luminițe, dar doar pentru o parte din cetățenii orașului. Credeți că turiștii ar fi foarte atrași de ce se întâmplă în centru? Ce-ar fi să rezolvăm întâi aceste probleme și apoi… (poate) demolăm și blocuri.
 5. …înainte să dărâme, s-ar gândi să construiască. Ce-ar fi dacă, în loc de „studii de fezabilitate” pentru pasarele, ar începe cu „studii de fezabilitate” pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic și pentru reabilitarea termică a celorlalte. Câte blocuri sunt anvelopate în Ploiești? Câtă risipă de energie se face? În condițiile în care avem un an la dispoziție să montăm repartitoare de căldură, știți ce sume vom avea de plată la întreținere, cu repartitoarele montate și fără a fi anvelopate blocurile? Habar nu aveți! Haideți să începeți cu „studii de fezabilitate” pe partea aceasta și apoi mai vedem ce/cum/când demolăm.
 6. …s-ar gândi să asfalteze întâi străzile. Poate că ploieștenii își doresc mai mult să nu mai dea cu mașina în gropi decât să se plimbe pe pasarele și să admire bijuteriile arhitecturale ale lui Toma N. Socolescu.

Ar mai fi de enumerat, dar mi-e că, dacă scriu prea multe, se pierde șirul. Haideți să vedem întâi aceste șase probleme care chiar „ard” în Ploiești și, abia apoi, după ce acestea sunt rezolvate, vedem și ce facem cu „Ploieștiul turistic”, eventual îi tragem și un „studiu de fezabilitate” pentru o gondolă care să traverseze orașul. 😊

Concluzia: gunoiul, șobolanii, parcările, ordinea publică, consolidare și reabilitare termică, asfaltare străzi. Astea întâi! Apoi… mai trăim și mai vedem…

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

22 COMENTARII

 1. Poate o „telegondola” ca doar n-o sa-i cereti sa faca Ploiestiul o noua Venetie! Vrea dumnealui sa demoleze dar chiar sa traga un canal navigabil prin centrul orasului?Na, ca i-am mai dat o idee!

 2. Nu e cazul de „păsărele” domnule primar. Hai sa vedem cum rezolvați problemele stringente ale orașului. Marcarea străzilor s a făcut abia prin august. Dacă nu suntem în stare sa tragem o dunga, dvs vreți sa lăsați oamenii pe drumuri, sau sa îi mutați din centru, unde locuiesc acum, în cine știe ce mahala? Cam ce turiști or sa dea năvală dacă nu mai e blocul ăla?

 3. Abia aștept să văd părerea turistului când dimineața la prima oră în Ploiești pute a sulf, benzen, toluren, propan, și alte gaze orășenești ce fac „Ploieștiul,un oraș să vomiți și mai multe nu !”, cam asta e mottoul acestui oraș.

 4. In orice colt de planeta civilizata un bloc vechi de 50-60 ani care este un pericol zilnic atat ptr proprietari, cat si ptr pietoni trebuia daramat de mult. Dar asa cum e la noi, cate un interes, cate o combinatie…se gaseste si cate unul gica-contra. Il darami si gata, no comment. Cine accepta solutia altui bloc, bine, cine accepta bani, cine nu vrea nimic sa se duca la tribunal. Blocul se darama, la revedere !!!!

  • Probabil că nu mai vorbeai la fel dacă locuiai în acel bloc sau aveai rude care stau în acel bloc. Dacă era degradat sau un real pericol, oamenii ar înțelege, dar pentru un lucru inutil? Să lași niște oameni fără locuință? În vremurile astea în care locuințele s-au scumpit atât de mult? Ce ușor e să vorbești și să nu gândești prea mult.

 5. Acum ceva timp a fost unul Calota primar care se lauda ca face Ploiestiul port la…Dambu ?! Cred ca ar fi …superb” sa deviem putin cursul pentru ca sa se plimbe cu barca „turistii” printre minunatiile orasului si eventual il punem pe Base ….kapitan la prima nava de …”croaziera”:(( :))

 6. Z. A. Stau antr-un bloc teren pe care acum 40 ani erau sonde se efectua extracții, va dați seama la un cutremur mai mare ce se va antampla. Pereți mei sunt fisurat se macină, ce pot face d. Le primar

 7. Domnule primar, vă bateti joc de Ploiesti. În loc să faceți curățenie, să faceți parcări, dv faceți turism ?Ghenele put , cerșetorii dorm în rulote .Totul colcăie de gunoaie și șobolani!Dv vreți să lăsați oamenii aceia pe drumuri .Vedeți vă de treburile de primar

 8. Blocul 7 etaje trebuia demolat demult. Dar noi nu suntem in stare sa rezolvam problema locatarilor. Asa ca mai bine o lasati balta. Demolati sediul primariei , atat noi cat si vechi, nu se incadreaza in peisajul operelor lui Socolescu.

 9. Pentru a atrage turisti, Ploiestiul trebuia sa se dezvolte in domeniul sportului, sa fi construit un stadion de 35.000 de locuri, o sala polivalenta de 15.000 locuri, un bazin olimpic de inot, un velodrom, un stadion de atletism, un patinoar unde sa se antreneze copii de la sectia de patinaj viteza deci una peste alta niste
  arene unde se pot organiza competitii la nivel foarte inalt si implicit cu participarea
  a foarte multi turisti.

 10. La cata mizerie, gunoaie neridicate, străzi care sunt praf poluare, etc. chiar asta ne mai lipsea. Domnule primar chiar nu va meritați locul.

 11. Ideea demolării nu este rea și s-ar găsi soluții onorabile pentru despăgubirea proprietarilor, sunt convins. Dar oare nu ar trebui demolată și clădirea actualei Primării a Ploieștiului, clădire care nu are nimic în comun cu stilul arhitectural al Halelor Centrale, Palatului etc….

  • Înțeleg că trebuie demolat tot ce nu e genul Socolescu? Nu mai bine ne întoarcem și refacem toate casele boierești și cele insalubre care existau înainte de 45? Domnu’, trăim în secolul 21!

 12. Si ce sa vada turistii in Ploiesti? Centrul orasului e plin de magazine cu haine vechi, shaormerii, ” cazinouri „, case de amanet, sali de pacanele si .. sedii de partide. La ce mama dracului le trebuie atatea spatii, doar ca sa afiseze in vitrine mutre de politicieni? Si in zona Halelor, si la Gara de Sud e plin de tarabe cu hantze si papuci. Anticarii, care mai dadeau orasului o nota de distinctie, au fost goniti din piata centrala, vezi Doamne ca sa faca loc de terase, la care sa arda gazul ….. stiu eu cui si bine fac ca nu spun. Evenimente culturale? Ioc! Doar paranghelii organizate pe Bulevard spre bucuria populatiei …. Avem cladiri care stau sa cada, dar sunt pastrate ca ” monumente istorice si de arhitectura ” ( ex. cladirea in care a functionat cinematograful ” Tineretului ” ). Smecherii care au extins hotelul Prahova, au abandonat terasa dinspre linia de tramvai, care arata oribil. Iar ….. asta de primar vrea sa darame un bloc numai ca asa-i place lui. Individul trebuie demis, impreuna cu ceilalti tovarasi de partid.

 13. Pod Coca Cola dublat la 2 benzi pe sens . Se gândește cineva la asta ? Intrarea în oraș la Podul Înalt la 2 benzi pe sens . Pasajele pietonale din Bariera București . Centura Est la 2 benzi pe sens . Demersuri/presiuni (ale CJ) pentru continuarea A3 . Și ce să vadă turiștii într-un oraș infect ? Un wc .

 14. Ce drăguț, domnule primar! O alee pietonală pe care sa vedem rânduri – rânduri de elevi însoțiți de doamna, în vizită și către obiective unde munca este prețuită, că odinioară îl înnobila pe om, către fabrici și uzine!
  Și către muze(e)!!!

 15. (1) Străzi largi, circulare, N-S prin E și V, o legatură funcțională E-V și completarea celei N-S, pentru evitarea aglomerației și poluării din centru; (2) sistem de parcări (inclusiv parcări subterane în fața și în spatele Halei Centrale, plus una sub parcul de la H Prahova) și regulament aplicat la sânge; (3) parc și spital municipal pe cele două maidane ale armatei din vestul orașului. Să faci spital la marginea orașului este de o imbecilitate ieșită din comun, mai uitați-vă și în alte părți ale Europei!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău