claudiu neagu

Claudiu Neagu, un tânăr din comuna prahoveană Valea Călugărească, este cel care timp de nouă ani organizează în ultima zi din an ceata de urători care merg cu Plugul Mare. Peste 60 de tineri din comună se pregătesc cu luni bune înainte pentru ca în ajun de Anul Nou să fie gata de drum. Merg din casă în casă pentru a aduce oamenilor bucurie și voie bună, dar și pentru a alunga spiritele rele și bolile care au bântuit în anul ce stă se termine.

 

Doar flăcăii necăsătoriți au onoarea să fie acceptați în ceata Plugului Mare, cei care și-au făcut deja o familie nu au încotro. Ei trebuie să aștepte acasă să primească cum se cuvine colindătorii. Pentru Claudiu este ultimul an când organizează Plugul. El spune că făclii se trezesc dis de dimineață, se întâlnesc în curtea organizatorului unde mascații se îmbracă în costumele făcute de ei după ideile lor, iar trosnitorii și urătorii se îmbracă în costum popular. Pornesc apoi, însoțind un car alegoric uriaș împodobit cu brazi și decorațiuni viu colorate, pe străzile din comună. Niciun localnic nu scapă neurat. De altfel este o mare bucurie pentru toată lumea să primească Plugul Mare pentru că este un semn că bolile și tot ceea ce a fost rău în anul ce a trecut a fost alungat.

oplug

oplug

 

Claudiu, liderul cetei de urători, spune că tradiția trebuie respectată și dusă mai departe de cei tineri care acum prind tainele acestui colind străvechi. Începând cu anul viitor, cheia Plugul Mare va fi predată următorului lider, iar acesta, la rânndul lui trebuie să facă tot posibilul să intre în posesia versurilor care se rostesc atunci când urătorii intră în curțile oamenilor. Colindul are nu mai puțin de 50 de strofe care se învață de la o generație la alta. Plugul Mare nu se dă de la un lider la altul, se fură spune Claduiu. Nu este vorba despre vreo hoție, pentru că nimeni nu încearcă să intre cu forța în casă pentru a fura vreun caiet în care sunt scrise cuvintele acestui colind. Cel care va primi cheia Plugului Mare anul viitor, trebuie să însoțească ceata de colindători ani la rând pentru a învăța pe de rost versurile, dar și pentru a „fura" rânduiala, ce trebuie să facă trosnitorii, ce trebuie să facă urătorii și care este secretul pentru ca spiritele rele să se sperie cu adevărat.

oplug3

Regulile sunt foarte stricte, iar ceata de urători le respect întocmai. Trosnitorii se aliniază de-o parte și de alta a drumului și aspteptă semnalul pentru a trosni bicele uriașe din sfoară împletită. Zgomotul infernal este însoțit de cel al pușcoacelor și al buhaielor. În tot acest timp, urătorii și mascații intră în curțile oamenilor și rostesc o parte din versurile Plugului Mare. Sunt răsplătiți cu bani, mâncare, băutură, nuci sua mere, așa cum spune datina. Claudiu spune că doar și un simplu zâmbet sau lacrimile de bucurie din ochii oamenilor reprezintă cea mai mare răsplată și îi dă în puterea să poarte tradiția mai departe. Și în acest an, Claudiu a fost însoțit de un băiețel de vreo zece ani, care învață de acum ce va avea de făcut atunci când îi va veni rândul să organizeze el Plugul Mare. Și Claudiu a făcut la fel la rândul lui. A participat la acest colind încă de la vârsta de șatpe ani, iar acum i-a venit rândul să predea ștafeta.

 

oplug4

În Valea Călugărească nu există 31 decembrie fără Plugul Mare. Tradiția este  așteptată de toți localnicii, dar și de șoferii care în dimineața de ajun au drum prin comună. Probabil că este unul dintre puținele momente când nimeni nu se supără că traficul este perturbat, pentru că mascații cu pușcoace și trosnitorii cu bicele lor au prioritate, doar alungă spiritele rele și întâmpină noul an.

oplug5