Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă după ce Marian Furcelea, un copil de numai nouă ani a murit lângă o sondă aparţinând OMV Petrom, pe teritoriul comunei Ariceştii Rahtivani. Tragedia s-a produs pe 27 februarie 2014.

 

 

Observatorulph.ro a demarat atunci o campanie de presă în care solicita companiei OMV, dar și autorităților locale să pună în siguranță sondele de extracție care nu erau împrejmuite, așa cum cerea legislația. 

Citește și OMV, TRIMIS ÎN JUDECATĂ PENTRU MOARTEA UNUI COPIL DIN ARICEŞTI

Marian Furcelea a fost găsit mort lângă o sondă de extracţie a ţiţeiului din Aricești, aparținând OMV Petrom, care nu nu era împerejmuită, astfel încât copilul a putut ajunge chiar lângă ţeava de evacuare a gazelor.

 

Potrivit raportului încheiat în urma autopsiei, copilul a murit ca urmare a intoxicării cu gaze. Victima provenea dintr-o familie săracă din Ariceşti, care mai are patru copii în întreţinere.

După incident, observatorulph.ro scotea la iveală amănunte şocante din comuna în care care Marian Furcelea şi-a pierdut viaţa. Mare parte din exploatările petroliere de pe raza comunei Ariceştii Rahtivani, ca şi multe altele din Prahova, reprezentau adevărate pericole pentru populaţie şi pentru animelele din zonă. Nu de puţine ori, crescătorii de animale de aici au mers cu ”jalba-n proţap” la Primărie pentru a reclama faptul că vreun cal sau vreo vacă a pierit căzând într-o groapă de sondă. De fiecare dată, oamenilor li se reproşa că nu au grijă de ele. Islazul comunal era, practic, un câmp minat pe care oricine putea să-şi piardă viaţa. Fie că era vorba de frica gropilor de sondă neacoperite, fie de sondele cu scăpări de gaze, oamenii preferau să-şi ţină animalele închise decât să se rişte, dându-le drumul pe maidan.

Citeşte şi: Gropile de sondă, capcane mortale pentru animale

Schimbare radicală

După un întreg serial în care am mediatizat pericolele reprezentante de exploatarea aurului negru în Prahova şi la mai bine de şase luni de la producerea tragediei din Ariceştii Rahtivani, lucrurile par a fi luat o întorsătură bună. Zilele trecute, reporterii Observatorulph.ro au făcut o vizită pe campul pe care, în primăvara acestui an, îţi era frică să treci fără o mască de gaze. Situaţia s-a schimbat radical. Toate sondele au gard împrejmuitor, toate gropile de sondă au fost acoperite cu dale de beton iar sondele de gaze, inclusiv cea care avea scăpări masive în primăvară, au fost modernizate şi securizate.
Detalii aici: A TREBUIT SĂ MOARĂ UN COPIL CA SĂ SE ÎNTÂMPLE ASTA - VIDEO 

 

Vezi mai jos cum arăta sonda a doua zi după tragedie și imagini cu familia îndoliată: