Statutul elevilor prevede ca, din anul școlar 2024 – 2025, elevii să aibă o ținută decentă la școală. La unitățile de învățământ din Băicoi s-a introdus ținuta alb/negru, fapt care nu a fost agreat de toți părinții. Regulamentul școlii mai prevede că elevele nu au voie să poarte „rochii/fuste exagerat de scurte” sau „bluze cu decolteu”, iar elevii nu au voie cu „pantaloni scurți sau special zdrențuiți, cu papuci de plajă, cu cercei sau cu haine transparente”.
Decizia cu privire la ținuta elevilor de la școlile din Băicoi a fost aprobată de Consiliul de Administrație, în urma consultării părinților, măsura regăsindu-se ulterior în Regulamentul Liceului Tehnologic „Constantin Cantacuzino” din localitate, unitate de învățământ care are în subordine și școlile generale.
Ca orice măsură nouă nu a fost agreată de toată lumea și, ulterior, au apărut sesizări pe această temă, în condițiile în care părinții recunosc că, la începutul anului școlar, au fost de acord cu regulamentul școlii și chiar au completat chestionarul legat de ținuta elevilor.
„Copilul a fost îmbrăcat cu o bluză albastră. Era decent îmbrăcat. Cu bluza albă s-a îmbrăcat cu o zi înainte. Problema este că s-a întors speriat de la școală pentru că a fost trecut într-un registru și a fost și atenționat să respecte ținuta”, ne-a relatat mama unui elev de la Școala Gimnazială Dumitru Ghenoiu din Băicoi, care susține că nu se aștepta ca măsura să fie implementată imediat după scurta vacanță a elevilor.
Director: „Nu a fost încălcat niciun drept al elevilor, iar reglementarea este în conformitate cu statul elevilor”
Contactată telefonic, Silvia Constantin, director al Liceului Tehnologic „Constantin Cantacuzino”, unitate de învățământ cu personalitate juridică în subordinea căreia se află și Școala Gimnazială „Dumitru Ghenoiu”, susține că primele demersuri cu privire la ținuta elevilor au fost făcute la începerea anului școlar.
„Este mult spus o ținută obligatorie. Regulamentul prevede că elevii trebuie să aibă o ținută decentă în timpul programului școlar și anume bluză/tricou/cămașă albă și fustă/pantalon culoare neagră/albastră/bleumarin. Inițial s-a pornit de la ideea personalizării ținutei și a existat un chestionar pentru a se ține cont de părerea părinților.
La momentul centralizării, din totalul de 1227 de chestionare, au fost aproximativ 700 în care s-a optat pentru ținuta alb/negru. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului de Administrație. Totul a fost transparent. Regulamentul a fost în dezbatere și a fost transmis către părinți.
Nu a fost încălcat niciun drept al elevilor, iar reglementarea este în conformitate cu statul elevilor, fiind impusă o ținută decentă, respectiv culoarea albă în partea superioară și negru/albastru/bleumarin în partea inferioară.
La această dată nu vorbim de o ținută personalizată, care ar fi însemnat un efort financiar pentru părinți. S-a optat ca, în acest an școlar, să fie ținută alb/negru, nu personalizată”, a susținut Silvia Constantinescu, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Cantacuzino”.
Ce prevede regulamentul școlii
Dincolo de ținuta alb/negru/albastru/bleumarin, regulamentul Liceului Tehnologic „Constantin Cantacuzino” din Băicoi, care se aplică și la celelalte școli gimnaziale din localitate, prevede că li se interzice elevilor să aibă o „ținută indecentă, provocatoare”.
Elevele nu au voie să poarte, conform regulamentului, „rochii/fuste exagerat de scurte” sau „bluze cu decolteu”, „pantaloni excesiv de strânși(colanți), pantaloni scurți sau special zdrențuiți, pantaloni cu talie foarte joasă, bustiere, bluze foarte scurte în talie/haine transparente”.
Pentru elevi sunt interziși „pantalonii scurți sau special zdrențuiți (colați), purtarea de cercei, papuci de plajă, maieuri, haine transparente”.
Același regulament prevede că se interzice, „atât la fete, cât și la băieți, purtarea unor obiecte de îmbrăcăminte cu caracter ofensator, vulgar, rasist, sexist, obscen, haine cu desene sau cuvinte sugestive, slogane sau imagini, inclusiv creaturi grotești precum și piercinguri și tatuaje vizibile”.
Regulament de organizare și funcționare
Cum ți se pare subiectul?