În zeci de localități din Prahova, din cauza pestei porcine africane, este interzisă sacrificarea sau vânzarea porcilor fără avizul DSVSA

0
pesta-porcina-africana-sacrificare-comert-interzise_7004c.jpg

pesta-porcina-africana-sacrificare-comert-interzise_7004c.jpg

Ultimele două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în localitățile Boldești – Scăeni și Șoimari. Zeci de localități din Prahova figurează, acum, în zona de protecție și supraveghere, fiind impusă interdicția de vânzare și de sacrificare a animalelor fără avizul DSVSA Prahova.

Ultimul focar de pestă porcină africană de la Boldești – Scăeni a fost confirmat într-o gospodărie unde doi porci, dintr-un total de 16, s-au îmbolnăvit.

Ca urmare a confirmării virusului, toate cele 16 animale din gospodărie au fost ucise. Acesta este cel de-al doilea focar de pestă porcină africană confirmat în Boldești – Scăeni, de la începutul anului.

Citește și: Noi focare de pestă porcină africană, la Boldești-Scăeni și la Șoimari, dar și pe mai multe fonduri de vânătoare din Prahova

Conform planului de măsuri aprobat de autorități, a fost delimitată zona de restricție pe o rază de trei km în jurul exploatației și zona de supraveghere de 10 km, în care este inclusă și zona de protecție.

În zona de protecție sunt  localitățile Boldești – Scăeni și Lipănești. Fondurile cinegetice cuprinse în zona de protecție sunt 38 Bratia și 1 Păulești.

Circulația animalelor în această zonă este interzisă, cu excepția aprobării DSVSA Prahova. La fel și sacrificarea porcilor, pe o perioadă de 30 de zile.

În zona de supraveghere sunt incluse mult mai multe localități, respectiv comunele Măgurele, Gura Vitioarei (sat Fundeni), Lipănești ( Satul Nou, Zamfira), Gornet (satul Gornet), Bălțești ( sat Podenii Vechi), Plopu (satele Plopu, Nisipoasa, Hârsa, Gâlmeia), comuna Bucov (satele Bucov, Pleașa, Bighilin, Vârfurile, Valea Orlei, Chițorani), comuna Blejoi (Blejoi, Țânțăreni și Ploieștiori), Păulești (satele Păulești, Păuleștii Noi, Cocoșești, Găgeni), orașul Plopeni, Băicoi (satul Țintea), Dumbrăvești (satele Dumbrăvești, Găvănel, Plopeni Sat, Sfârleanca, Mălăieștii de Jos și Mălăieștii de Sus), Cocorăștii Mislii (satele Cocorăștii Mislii, Gorun, Țipărești), Măgurele (satul Iazu), dar și fondurile cinegetice 33 Nucet, 39 Plopu,  2 Berceni, 34 Cazacu și 36 Cosmina.

În aceste localități, se interzice vânzarea și sacrificarea porcilor, fără avizul DSVSA, pe o durată de 30 de zile. Pentru descurajarea vânzării de animale, autoritățile anunță controale în trafic.

În cazul focarului de pestă porcină africană din satul Lopatnița, comuna Șoimari, măsurile au fost dispuse după ce trei porci dintr-o gospodărie au murit. 

În zona de protecție sunt comunele Șoimari (satele Lopatnița și Șoimari) și Surani (satul Surani), iar în zona de supraveghere figurează Șoimari (sat Măgura), Posești (Târlești), Cărbunești (Cărbunești, Gogeasca), Ariceștii Zeletin (satele Ariceștii Zeletin, Albinari), Chiojdenca (satele Chiojdenca, Trenu, Nucet), comuna Salcia (satul Salcia), Sângeru (satul Tisa), Apostolache (satele Apostolache, Mârlogea, Udrești, Valea Cricovului), Gornet Cricov, Podenii Noi, Păcureți, Gornet, Predeal Sărari și Surani (sat Păcuri).

La fel ca în cazul focarului de pestă porcină africană de la Boldești – Scăeni, în aceste localități este interzisă sacrificarea și vânzarea porcilor fără avizul DSVSA, fiind dispuse controale pe drumuri pentru descurajarea comerțului cu animale. 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău