main_refugiu_e67ad.JPG

Pe Constantin Țăposu îl cunosc și-l apreciază mulți dintre cei care iubesc muntele! S-a implicat cum și cu tot ceea ce a putut, ca în Carpați, cei care-i bat potecile să aibă un loc de adăpost. În 2018 datorită eforturilor lui și ale Asociației „Om pe Munte“, în Prahova era deschis primul refugiu-școală din România: Florei din Munții Baiului. Un loc în care unii au înțeles să ofere altfel de lecții: pe cea a disprețului față de munca altuia și lipsei de respect față de munte.

Refugiul Florei, urmașul Casei de Adăpost a Cercului de Turism Floreiul Comarnic, a fost construit din donații și sponsorizări cu mari eforturi și multă dăruire de voluntari veniți din toată țara.

Eforturile au fost pe măsura așteptărilor, iar după câteva luni de muncă a rezultat un refugiu complet funcțional care a fost deschis amatorilor de drumeții montane în vara lui 2018.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Locul a fost conceput ca primul refugiu-școală din România, în care se dorea, ca printre altele, în săptămâna Școala Altfel elevii să fie aduși aici și să aibă parte de o altfel de lecție de Geografie.

„Din păcate scopul nu a fost îndeplinit decât pe jumătate. Foarte mulți oameni au susținut proiectul pentru scopul declarat.

Între timp, locul a devenit foarte popular. Atât de popular încât în ultima vreme refugiul a ajuns să găzduiască petreceri private. Nu de puține ori oamenii care veneau din traseu s-au văzut nevoiți să coboare de pe munte, fiindcă refugiul era ocupat. Asta nu este tot!

Mizeria și-a făcut încet, încet loc în refugiu. Nu de puține ori am fost să facem curat după ce «oamenii de munte» au plecat.

S-a prăjit carne direct pe sobă, grăsimea s-a scurs în toată splendoarea ei până pe tabla ce susține soba. Lemnele erau puse grămadă lângă sursa de foc. Ușa de la refugiu s-a deformat de la căldură. Nu ne-am gândit niciodată că vor face atât de cald în refugiu, încât să lipească ușa de la intrare de sobă. Au făcut focul afară după care au plecat fără să stingă vatra.

Au fost cazuri în care «oamenii de munte» au plecat de la refugiu și au «uitat» un geam deschis.
Soba scoate fum, este logic să se întâmple asta dacă nu știi cum se aprinde și cum se întreține focul în sobă.
La plecare, soba nu a fost curățată de cenușă, nu mai zic de grăsimea de pe ea.

Au făcut stocuri de grătare metalice. Unul a fost dus și lăsat pe prispă cu tot cu tăciuni și cu resturi de mâncare.
Au făcut stocuri de borcane cu resturi de conținut în ele și stocuri de blide, de cele mai multe ori murdare.
Geamurile și ușa au fost curățate ultima dată de voluntari.

Rar vede parchetul mătura. De mop nu mai zic, cred că e sărbătoare. Nu mai vorbesc despre chiștoacele din fața refugiului și despre mizeria lăsată în vatra de foc.
În aceste condiții, cum putem organiza activități «Școala Altfel» la refugiul Florei? Ce exemplu putem da copiilor?

Percepția asupra unui bun comun este diferită de la om la om și de la grup la grup. Este la latitudinea fiecărei persoane cum alege să se folosească de refugiu. Sunt oameni care caută să aibă un loc curat și liniștit în care să poposească și sunt oameni pentru care acest aspect nu prea contează.

Nu îngrădim în niciun fel accesul la refugiul Florei. Facem un apel la bun simț și la conștiința fiecărui vizitator. Fiecare activitate voluntară de întreținere a refugiului necesită energie, timp și resurse. Cu cât intervențiile voluntarilor sunt mai dese cu atât crește efortul”, este unul dintre mesajele lui Constantin Țăposu pe pagina sa de facebook.

O persoană care se luptă cu lipsa de interes a autorităților care au lăsat o lege a munților ani la rând fără norme de aplicare, cu proprietari ai unor cabane lăsate în paragină, cu nesimțirea celor care au impresia că muntele este locul unde se pot dezbrăca și de caracter și de cei șapte ani de-acasă…acolo unde există.

După atâtea eforturi făcute cu o mână de voluntari alături, pentru munte și pentru cei care înțeleg rostul și frumusețea înălțimilor, Constantin are tot dreptul să spună că a obosit. Doar că este conștient că dacă va rămâne cu garda jos nu va fi de folos nimănui. Dimpotrivă!

Privește întâmplarea ca pe un urcuș pe munte… Când simți că nu mai poți, iei o pauză, te gândești la cât ai parcurs, privești frumusețea înălțimilor, îți aduni resursele și partenerii de drum și mergi mai departe. De bolovani, poate că te vei mai împiedica, încerci să-i dai din potecă, să-ți oblăduiești rănile, iar atât timp cât muntele e acolo, dispus să te primească, nu te poți opinti la fiecare obstacol…

Astfel, sâmbătă, pe 15 februarie, sună din nou mobilizarea pentru cei care vor să vină la Comarnic, ca să înlăture urmele nesimțirii de la refugiul Florei. În jurul orei 10, în funcție de trafic, estimează să fie la Posada. Va avea cu el materiale de curățat, consumabile (cine mai poate aduce, să nu ezite să o facă), dar și un ghid cu câteva reguli de bun-simț privind comportamentul într-un refugiu.

Totodată, Constantin Țăposu va încerca, împreună cu autoritățile locale din Comarnic, să monteze un sistem de monitorizare video.

Cei care vor să afle mai multe detalii despre acțiunile lui Constantin, despre întâlnirea de sâmbătă, de la Comarnic, îl pot găsi pe pagina lui de facebook, pe www.ompemunte.ro, dar și la telefon 0729170973.

FOTO: facebook Constantin Țăposu

refugiu5
refugiul
refugiu1
refugiu4
refugiu-3
refugiu-2

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg