Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a reacționat în cazul ploieșteanului Gheorghe Manta, bolnavul dependent de oxigen căruia i-a fost sistat ajutorul de handicap. Reprezentanții instituției au transmis că regretă cele întâmplate. Totodată, cei de la Minister au precizat că Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va efectua verificări la DGASPC Prahova cu privire la demersurile întreprinse, în vederea reevaluării lui Gheorghe Manta și luarea măsurilor care se impun.
Gheorghe Manta, în vârstă de 70 de ani, este încă unul dintre cazurile dramatice de bolnavi dependenți de oxigen, care, din cauza faptului că nu mai are pe nimeni aproape și se află în imposibilitatea de a se deplasa, a rămas fără ajutorul de handicap.
Povestea ploieșteanului care nu a mai ieșit de mai bine de un an de zile din casă și care trăiește doar datorită celor 12 pastile pe care le ia zilnic și aparatului care îl ajută să respire, este una dramatică.
Ministerul Muncii a reacționat după ce povestea ploieșteanului a fost făcută publică
În urma solicitării observatorulph.ro, reprezentanții instituției au remis următorul comunicat:
„Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a solicitat un punct de vedere Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova cu privire la situația cu care se confruntă domnul Manta Gheorghe.
Așa cum reiese din informarea transmisă ANPDPD, în urma acțiunii de control desfășurată în perioada martie-iunie 2024, dispusă de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a fost întocmit un Raport de control în baza căruia s-a decis reevaluarea, din oficiu, a situației medico-psihosociale a unor persoane care dețineau certificate de încadrare în grad de handicap, printre care și domnul Manta Gheorghe, beneficiar al unui Certificat cu valabilitate permanentă, cu încadrare în grad de handicap mediu, de tip somatic.
În vederea reevaluării situației medico-psihosociale, domnul în cauză a fost înștiințat în scris de două ori pentru a se prezenta la Serviciul de Evaluare Complexă Persoane Adulte cu Handicap (SECPAH) din cadrul DGASPC Prahova, în data de 18.11.2024 și 16.12.2024, însă, în ciuda faptului că a confirmat primirea corespondenței, nu a dat curs invitațiilor transmise și nici nu a înștiințat instituția respectivă asupra faptului că se află în imposibilitate de deplasare.
Reprezentanții DGASPC Prahova au precizat că încele două adrese era menționat faptul că nerespectarea termenului stabilit atrage după sine suspendarea drepturilor bănești și au fost aduse la cunoștință numerele de telefon ale SECPAH la care persoana poate apela pentru obținerea de informații suplimentare.
ANPDPD subliniază necesitatea sprijinului și a intervențiilor rapide din partea asistenților sociali
Având în vedere faptul că domnul Manta Gheorghe nu s-a prezentat la niciuna dintre cele două convocări și nici nu a transmis documentele necesare în vederea reevaluării, începând cu luna ianuarie 2025, prin dispoziția directorului executiv al DGASPC Prahova, a fost dispusă suspendarea dreptului de asistență socială sub forma de prestații sociale, conform art. 8 (4) din Ordinul nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap.
După apariția articolului publicat de Observatorul Prahovean, din care reiese că domnul Manta este dependent de oxigen și se află în imposibilitatea de a se deplasa, DGASPC Prahova s-a autosesizat și, în data de 28 martie, a solicitat Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Ploiești o evaluare la domiciliul persoanei cu dizabilități a aspectelor semnalate, împreună cu reprezentanți ai SECPAH.
Cu această ocazie, i-au fost prezentate domnului Manta etapele procesului de evaluare, respectiv în ce constă întocmirea dosarului, iar reprezentantul SECPAH Prahova l-a sprijinit pe acesta în realizarea documentației necesare evaluării situației sale medico-psihosociale, pentru încadrarea în grad și tip de handicap.
Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități regretă cele întâmplate
Persoanele cu dizabilități se pot adresa serviciilor și compartimentelor de asistență socială de la nivelul primăriilor pe raza cărora au domiciliul, pentru a primi sprijin în vederea întocmirii și transmiterii documentelor necesare evaluării.
ANPDPD subliniază necesitatea sprijinului și a intervențiilor rapide din partea asistenților sociali din primării, persoanelor defavorizate, inclusiv persoanelor cu dizabilități care nu pot ajunge la serviciile de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC.
ANPDPD regretă cele întâmplate, cu atât mai mult cu cât instituția încearcă permanent simplificarea condițiilor de evaluare în vederea încadrării în grad de handicap, precum și a celor de acces la prestații sociale, facilități și servicii sociale.
În același timp, vă aducem la cunoștință că Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va efectua verificări la DGASPC Prahova cu privire la demersurile întreprinse, în vederea reevaluării domnului Gheorghe Manta și luarea măsurilor care se impun.”