La începutul anului 2024 centrele de transfuzii sanguine din toată țara au fost luate cu asalt. Oameni doritori să doneze sânge erau mult mai mulți decât necesarul și, astfel, în prima parte a anului, au fost momente de tensiune și scandal atunci când, centrele de transfuzii erau sufocate de numărul mare de donatori și erau nevoite să refuze pacienți veniți la donare.
Situația a fost o premieră pentru România, dintotdeauna țara noastră confruntându-se cu deficit de componente sanguine, nicidecum cu excedent. Motivul premierei, indiferent de ceea ce susțineau donatorii la acea vreme, a fost faptul că, începând cu 2024 valoarea tichetelor valorice pentru donatorii de sânge a crescut, și nu cu 2-3 lei. Concret, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru fiecare donare de sânge donatorul primește un card cu suma de 280 de lei în „tichete de masă”. Până la această dată, cardul de donator avea încărcată suma de 67 de lei.
Creșterea semnificativă a valorii cardului de masă a determinat, în rândul populației, trezirea sentimentului de responsabilitate pentru semenii aflați în suferință și îngroșarea rândurilor donatorilor de sânge.
Donarea de sânge, o alternativă pentru cei fără bani în prag de sărbători
La începutul lunii decembrie 2024, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Ploiești este liniște. O liniște pe care nu o întâlneai la începutul anului. Din când în când mai vine câte un donator, de obicei țintit, pentru o cunoștință aflată în suferință. A trecut efuziunea începutului de an. Au trecut hoardele de donatori samariteni care doresc să facă bine.
„Acum e liniște, astăzi (2 decembrie 2024 – n.r.) chiar nu e nimeni. Dar e normal, așa este în această perioadă. Pe la sfârșitul lunii vor începe iar să vină, atunci, chiar înainte de Sărbători…”, spune Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Ploiești.
Oamenii își fac calcule. 280 de lei „infuzie de capital” înainte de sărbători nu este puțin pentru mulți. Acești bani, plus o zi liberă, oferă multora posibilitatea unor sărbători ceva mai liniștite, mai îndestulate și, de ce nu, mai aproape de familie cu o zi în plus.
Cu toate acestea, dincolo de calculele pe care și le face fiecare, de sânge este nevoie în fiecare zi. În fiecare zi componente sanguine ajung la cei care au nevoie de ele, sau măcar ar trebui să ajungă, așa că este bine să existe un flux permanent de donatori. Nu de alta dar, dacă rămân toți să meargă la final de an, iar se poate întâlni situația în care cozile devin kilometrice iar oamenii sunt în stare să se ia la bătaie cu angajații centrelor de transfuzii doar ca să poată dona sânge.
Cum ți se pare subiectul?