Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din cartea ”Medicina Longevității – Medicina pentru toți”, care a apărut sub semnătura medicului Alin Scarlat. În acest episod, reputatul doctor vorbește despre optimism, gândul pozitiv și convingerile legate de vârstă.
Conform cercetarilor optimismul este un indicator pentru longevitate excepţionalǎ. Majoritatea centenarilor au în comun pozitivitatea și optimismul.
Într-un studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 26 de ani, cercetătorii au analizat durata de viață a participantelor. Astfel, cercetătorii au constatat că 25% dintre femeile care au avut cele mai înalte niveluri de optimism au avut o durată de viață mai lungă cu 5,4% și o șansă cu 10% mai mare de a trăi peste 90 de ani decât femeile care au fost mai puțin optimiste.
Un alt studiu recent care a inclus atât bărbați, cât și femei a confirmat că gândirea pozitivă ar putea duce la o durată de viață mai lungă cu 11până la 15% și poate crește probabilitatea de a trăi până la 85 de ani sau mai mult.
Optimismul este considerat deobicei drept o trăsătură de personalitate relativ stabilă, care este determinată atât de influențele genetice, cât și de influențele din timpul copilăriei (de exemplu: cum ar fi relația apropiată cu părinții). Optimismul este esențial în orice program de recuperare, existând confirmarea prin studii a acestui fapt.
Trăsătura optimismului pare să fie, de asemenea, legată de vârsta subiectivă (vârsta pe care simţim că o avem – dacă ne simțim mai tineri sau dacă ne simțim mai în vârstă) sau modul în care se simt bătrânii este legat de procesul vindecării. Expresia „ești atât de bătrân pe cât simți” pare a fi valabilă chiar și din punct de vedere științific. Cel mai surprinzător este că vârsta subiectivă a fost cel mai puternic predictor al rezultatelor pozitive de vindecare.
Cu cât ai mai multă speranță, optimism și bucurie în fruntea listei de priorități, cu atât chipul tău va apărea mai tânăr.
Adoptarea unei stări optimiste presupune: exprimarea recunoștinței; repetarea unor afirmații pozitive; alegerea companiei persoanelor pozitive; reducerea stresului; adoptarea unui stil de viață mai sănătos etc.
Convingerile legate de vârstǎ, atât cele pozitive, cât și cele negative sunt legate de longevitate. Oamenii care văd aspectele pozitive ale îmbătrânirii, cum ar fi înțelepciunea și maturitatea emoțională, trăiesc mai mult.
Experta în îmbătrânirea sănătoasă, dr. Becca Levy, care a efectuat cercetǎri despre felul cum factorii psihosociali pot influența funcționarea cognitivă și fizică a persoanelor în vârstă, precum și longevitatea acestora, a arătat că: „că multe probleme de sănătate, precum pierderea memoriei, declinul auzului și evenimentele cardiovasculare, considerate anterior ca fiind în întregime datorate procesului de îmbătrânire, sunt în schimb influențate de convingerile negative legate de vârstă.” Mesajele primite și convingerile negative despre îmbătrânire limitează oportunitățile, afectează sănătatea.
Dacă sunt adoptate convingeri pozitive privind vârsta, se pot constata îmbunătățiri în sănătatea cognitivă, în sănătatea fizică, cum ar fi recuperarea după dizabilitate și, de asemenea, în sănătatea mentală.
Dr. Levy a descoperit cǎ: „Participanții cu cele mai pozitive opinii despre îmbătrânire trăiau, în medie, cu șapte ani și jumătate mai mult decât cei cu cele mai negative opinii”. Sfaturile cercetǎtoarei Levy legate de „longevitatea extremă” pentru a ajunge la statutul de supercentenar, sunt: implementarea unor convingeri pozitive despre vârstă (…); concentrarea pe imaginile pozitive ale îmbătrânirii (…); persoanele în vârstă contribuie la societate (…).
A deveni mai pozitiv legat de vârstă poate necesita anularea stereotipurilor negative despre îmbătrânire. La o vârstă mai înaintată „aceste convingeri devin relevante și influențează sănătatea”.
Legăturile și conversațiile cu oameni de diferite vârste, în locuri pe care le puteţi frecventa (diverse evenimente culturale, evenimente politice etc.) ne ajută să risipim convingerile negative legate de vârstǎ.
Cum ți se pare subiectul?