Micuța ploieșteanca Darya Theoris, o minune de copil blond cu ochii albaștri, azi în vârstă de doi ani și unsprezece luni, luptă în continuare cu o boală nemiloasă. Fetița a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică, tip B, un cancer al celulelor sângelui, și, de mai bine de un an, viața ei înseamnă un spital din Roma, unde medicii i-au dat șansa la viață. Disperați, părinții fac din nou apel la oamenii buni, asta deoarece mai au nevoie de suma de 18.000 euro pentru a putea acoperi cheltuielile pentru încă 6 luni de tratament în Italia. Povestea Daryei Theoris este despre iubire și greu, despre frică și speranță și despre „trebuie să fie bine”.
Cumplita poveste a micuței din Ploiești a început în ianuarie 2023. O răceală puternică i-a trimis pe părinți cu fetița la un spital din București. În urma unor analize de sânge, medicii de la „Victor Gomoiu” au recomandat efectuarea unei biopsii la Institutul Clinic Fundeni.
Aici, părinților Daryei Theoris li s-a prăbușit un întreg univers. Leucemie acută limfoblastică, tip B. Un cancer al celulelor sângelui. În România, medicii nu au putut face nimic pentru micuța ploieșteancă. Șansa ei la viață a fost dată de un spital de copii din Roma, unde Darya este internată de un an și jumătate.
Citește și: Micuța ploieșteancă Darya Theoris luptă să învingă cancerul. În ghiozdănelul din imagine, cu care nu, ea nu merge la grădiniță, se află perfuzia care îi salvează viața
Un an și jumătate care a însemnat lungi și dureroase ședințe de chimioterapie, contactarea de infecții care i-au slăbit organismul și așa firav, purtarea 24 de ore din 24, în cura a treia de tratament, imunoterapia, a unui ghiozdănel în care se afla perfuzia menită să îi salveze viața, recidivă a bolii, complicată de prezența unei mutații genetice rare, IKZF1, care face recuperarea mult mai dificilă, dar și infecția cu COVID de care, din fericire, fetița a scăpat. O luptă, așadar, grea și extrem de nedreaptă pentru un copil atât de mic și inocent.
„Imaginați-vă, vă rog, un suflet micuț înfruntând durerea și incertitudinea în fiecare clipă”
„Imaginați-vă ochii ei plini de nevinovăție căutând răspunsuri la întrebările pe care nimeni nu ar trebui să le pună la o vârstă atât de fragedă. Astăzi, după mult timp, a venit cu o dorință simplă și firească pentru orice copil: să își pună agrafe în părul care, din nefericire, nu a mai crescut de mult timp. Ea, micuța noastră luptătoare, privește în oglindă și se întreabă de ce părul ei nu îi mai acoperă capul.
Inima mea de tată se sfâșie de durere și neputință în fața acestei întrebări care nu ar trebui să fie pusă niciodată de un copil. Dar mai presus de toate, mă umple de hotărârea de a face tot ce este uman posibil pentru a-i aduce zâmbetul pe buze.Mergem la spital de 3-4 ori pe săptămână și mai avem de luptat până să putem veni acasă”, ne-a mărturisit tatăl lui Theoris, Costin Manea.
Din păcate, lupta fetiței nu s-a încheiat
În timpul tratamentului, copila a suferit o recidivă, complicată de prezența unei mutații genetice rare, IKZF1, care face recuperarea mult mai dificilă. Doctorii au decis că este nevoie de transplant, care a fost făcut de la mama, deoarece donatorul găsit era prea în vârstă. Transplantul a avut loc în decembrie 2023 și de atunci suntem în micuța este în Italia, sub atenta supraveghere a medicilor.
„Deși cateterul prin care i se administrau medicamentele și chimioterapia a fost scos pe 5 iunie 2024, o veste care ne-a adus o mare bucurie, tratamentul nu s-a încheiat. Chiar si dupa 7 luni de la transplant, cand trebuia sa mergem la spital o data la 10 zile pentru analize si schimbarea medicatiei, noi tot la 2-3 zile mergem. Analizele sunt încă la limita inferioară și se încearcă aducerea lor la nivelul normal. Recent, Theoris a fost internată de urgență în spital, la izolare, deoarece a fost depistată cu COVID. A trebuit să stea o săptămână alături de mama ei, în izolare, cu analize zilnice și monitorizare constantă, iar tratamentul post-transplant a trebuit din nou schimbat, deoarece interfera cu tratamentul anti-COVID.
„Este o fetiță atât de curajoasă, dar suferința prin care trece este de nedescris”
La câteva zile după ce a fost externată, hemoglobina lui Theoris a scăzut la 7,9, un nivel mult prea mic pentru perioada în care ne aflăm și a fost necesară o transfuzie de sânge. Ne-am speriat foarte tare și am trecut din nou printr-un carusel de emoții și griji, știind că orice schimbare majoră la analize este importantă. Theoris nu mai rezistă să fie înțepată de fiecare dată când mergem la spital. Plânge și țipă îngrozitor, iar ultima dată, a fost nevoie de 3 persoane pentru a o ține în timp ce i se recolta sânge. Durerea și epuizarea ei ne sfâșie sufletul. Este o fetiță atât de curajoasă, dar suferința prin care trece este de nedescris.
Citește și: Micuțul Mathias, un băiețel de nici doi ani, din Urlați, a cărui șansă la o viață normală depinde de bani
NU NE-AU DAT VOIE SĂ PLECĂM, deoarece transplantul a fost unul particular și riscul de a contracta alte boli sau virusuri este foarte mare. Din acest motiv, suntem nevoiți să rămânem în Italia, aproape de spital, pentru încă cel puțin șase luni. Pentru următoarele 6 luni, cheltuielile noastre pentru chirie, utilități, medicamente și alte necesități ajung la 18.000 EUR. Din această sumă, 6.300 EUR trebuie achitați urgent, până în luna August, pentru chiria pe încă 6 luni, astfel încât să putem sta aproape de spital până în Februarie 2025. Știm că fiecare copil care trece printr-un astfel de tratament are nevoi diferite, iar deciziile de a rămâne sau de a pleca acasă sunt luate în funcție de starea copilului și de riscurile asociate. Mutația genetică a fetiței noastre face ca recuperarea să fie mai complicată și mai prelungită.
Avem cazuri cu copii care au venit în Italia în timp ce noi încă eram aici pentru tratament și deja sunt acasă, deoarece nu au avut complicații. În tot timpul în care am stat aici, cunoaștem personal în jur de 5 copii care acum sunt alături de îngeri. În cazul nostru, îi mulțumim lui Dumnezeu că, deși tratamentul, transplantul și recuperarea sunt mai complicate și mai prelungite, fetița noastră este pe un drum bun spre vindecare”, a mai povestit tatăl Daryei Theoris.
Să fim, pentru copilul acesta adorabil, toate, dar toate personajele de poveste pe care ea încă nu a apucat sa le cunoască
Lupta micuței ploieștence continuă, așadar. Fetița are nevoie în continuare de ajutor. Și asta pentru că nu a apucat sa înțeleagă pe deplin poveștile. Acelea cu prinți, prințese și final fericit mereu. Realitatea ei doare. Fizic și psihic. Să fim, pentru copilul acesta adorabil, toate, dar toate personajele de poveste pe care ea încă nu a apucat sa le cunoască.
Cine dorește să fie om bun pentru acest suflet nevinovat de doar doi ani și unsprezece luni, poate ajuta familia greu încercată în contul deschis pe numele tatălui:
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐭𝐚𝐥𝐮𝐢:
Lei: RO61 BRDE 300S V410 9074 3000
Euro: RO43 BRDE 300S V022 8334 3000
Nume titular: Manea Costin BIC/SWIFT: BRDEROBU
𝐑𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭: https://revolut.me/costinmanea
E o vorba, in engleza – live and let die…