- Publicitate -

Cum se construiesc blocuri în zonele de case din Ploiești. ”Scăpările” Urbanismului (I)

În lipsa unui Plan Urbanistic General al Ploieștiului, la care se lucrează din 2014, anumiți dezvoltatori imobiliari se folosesc de o portiță agreată de Urbanismul primăriei pentru a construi blocuri în zone de case.

- Publicitate -

Astfel, pentru a scăpa de mai multe restricții, în special de cele impuse privind regimul de înălțime sau de zonă, dezvoltatorii propun PUZ-uri (planuri urbanistice zonale).

În baza acestor documente, aprobate de autoritățile locale, ei obțin ridicarea restricțiilor de construire și schimbarea destinației terenurilor astfel încât Urbanismul primăriei să le elibereze autorizații de construire pentru blocuri cu cel puțin patru etaje în zone exclusiv de case.

Observatorul Prahovean publică doar câteva dintre ”scăpările” Urbanismului care permit o dezvoltare imobiliară în detrimentul proprietarilor de case, după ce a stat de vorbă cu mai mulți specialiști din domeniu și ”victime” ale sistemului. Aceștia din urmă se trezesc peste noapte cu șantierele unor blocuri și se vor confrunta cu probleme majore precum: poluare, trafic infernal – criză locuri de parcare, zgomot, lipsă intimitate, umbrire și lista poate continua.

- Publicitate -

Certificatul de urbanism diferit

Astfel, în baza certificării ISO 9001, Serviciul de  Urbanism are obligația a lucra doar pe baza unor formulare tip aprobate, pentru care există instrucțiuni de lucru privind circuitul documentelor, de la inițierea procedurii, până la arhivare.

Citește și Ședință cu scandal în Comisia de Urbanism a Primăriei Ploiești. Arhitectul șef: ”Dați-mă în judecată!” [VIDEO]

Spre exemplu, Primăria Ploiești nu folosește pentru un certificat de urbanism același formular pentru toți solicitanții, cum ar fi normal, astfel încât să asigure respectarea tuturor obligațiilor asumate de instituție.

Se poate observa cu ușurință că Urbanismul din Primăria Ploiești eliberează certificate de urbanism diferite, după criterii necunoscute, care vizează numele solicitantului. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple pentru că intervine un tratament discreționar al solicitanților, unii dintre aceștia fiind ”scutiți” de obținerea unor avize care necesită timp și bani. 

- Publicitate -

Verificarea legalității

Revenind la ISO 9001, orice lucrare/document trebuie verificat de conformitate, pentru a asigura respectarea modului de lucru aprobat. Există două tipuri de verificări: una de conformitate și alta de legalitate.

Prima vizează respectarea modului de lucru aprobat în unitate, care presupune în cazul de față formularul, modul de completare, circuit lucrare/document, încadrare în termene. Acest serviciu trebuie realizat de persoana care are studiile tehnice necesare întocmirii unei astfel de lucrări, cu experiență.

Citește și ”În loc de duș trebuie să puneți cadă!” Motivul pentru care un ploieștean nu-și poate extinde o casă cât o garsonieră

Verificarea de legalitate o include pe cea de conformitate, dar mai vizează și situațiile în care serviciului urbanism i se solicită modificarea modului de lucru aprobat. Acest serviciu poate fi realizat doar de o persoană cu studii tehnice și juridice, în cadrul unui serviciu cu astfel de competente.

- Publicitate -

La Ploiești, pe documentele emise de serviciul de Urbanism observăm că acestea sunt întocmite de un funcționar public, cu mențiunea că sunt verificate (fără a se preciza dacă este vorba de conformitate sau legalitate). 

La final sunt semnate de persoane care ocupa posturi cu atribuții la rândul lor de verificare, precum arhitectul șef, șeful serviciului de urbanism și, în cele din urmă, de primar.

Funcționarii nu răspund pentru autorizațiile de construire emise ilegal

Faptul că se ajunge să constatăm că sunt emise aceste documente cu nerespectarea obligațiilor legale (funcționarii fiind și sesizați de multe ori de populație privind nerespectarea PUG-ului existent sau legilor) naște mari semne de întrebare privind profesionalismul sau buna credință a celor implicați în acest sistem.

- Publicitate -

Potrivit legislației în vigoare, certificatele, avizele, autorizațiile emise de serviciul urbanism nu pot fi modificate sau anulate de cei care le-au emis, ci doar cu ordin de Prefect, inspectoratul în construcții sau prin instanța de judecată.

Din păcate, de cele mai multe ori documentele respective sunt anulate prin instanța de  judecată, în lipsa reacției celorlalte instituții, unde factorul politic este esențial în ocuparea funcțiilor de conducere.

În cazul de față, proprietarii de case trebuie să aloce timp și bani pentru taxe și avocați ca să obțină în justiție anularea unei autorizații de construire a unui bloc. Mulți renunță să lupte în instanță și ajung să fie vecini cu zeci de familii lângă proprietate sau să vândă, dar la un preț mult mai mic decât dacă zona respectivă ar fi rămas una exclusiv de case.

- Publicitate -

Chiar și odată anulată în instanță o autorizație, funcționarii care au emis-o rămân pe funcții și continuă să încaseze venituri deloc mici de la bugetul local, adică din taxele și impozitele celor pe care i-au defavorizat! (va continua)

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Ploieștenii reclamă că au caloriferele fierbinți când afară au fost 20 de grade Celsius. Explicația Termo Ploiești

Ploieștenii au reclamat că au caloriferele fierbinți în condițiile în care afară au fost înregistrate 20 de grade Celsius. Termo Ploiești susține că agentul...

Un polițist local din Gura Vitioarei i-a făcut propuneri indecente unei persoane, deși i-a spus că este elevă de 16 ani

Un polițist local de 47 de ani, din Gura Vitioarei, a demisionat după ce a purtat o discuție mai mult decât indecentă pe mesageria...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Mesaj ro-alert pentru un urs prins într-un gard la Valea Doftanei

Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate. ”Din informațiile...

Ploieștenii reclamă că au caloriferele fierbinți când afară au fost 20 de grade Celsius. Explicația Termo Ploiești

Ploieștenii au reclamat că au caloriferele fierbinți în condițiile în care afară au fost înregistrate 20 de grade Celsius. Termo Ploiești susține că agentul...

Un polițist local din Gura Vitioarei i-a făcut propuneri indecente unei persoane, deși i-a spus că este elevă de 16 ani

Un polițist local de 47 de ani, din Gura Vitioarei, a demisionat după ce a purtat o discuție mai mult decât indecentă pe mesageria...

Primarul din Câmpina a făcut o demonstrație de arte marțiale în fața elevilor [VIDEO]

Primarul orașului Câmpina, Alin Moldoveanu, a făcut o demonstrație de arte marțiale în cadrul proiectului Erasmus intitulat ”All different, all equal”, găzduit de Școala...

Cafenea Starbucks din București, închisă de comisarii ANPC. Ce nereguli au găsit [FOTO]

Comisarii ANPC au închis o cafenea din lanțul Starbucks din incinta București Mall, din sectorul 3 al Capitalei. Condițiile de preparare și vânzare a...
Emisiuni
- Publicitate -