- Publicitate -

Cum se construiesc blocuri în zonele de case din Ploiești. ”Scăpările” Urbanismului (I)

Data:

Distribuie articolul:

În lipsa unui Plan Urbanistic General al Ploieștiului, la care se lucrează din 2014, anumiți dezvoltatori imobiliari se folosesc de o portiță agreată de Urbanismul primăriei pentru a construi blocuri în zone de case.

- Publicitate -

Astfel, pentru a scăpa de mai multe restricții, în special de cele impuse privind regimul de înălțime sau de zonă, dezvoltatorii propun PUZ-uri (planuri urbanistice zonale).

În baza acestor documente, aprobate de autoritățile locale, ei obțin ridicarea restricțiilor de construire și schimbarea destinației terenurilor astfel încât Urbanismul primăriei să le elibereze autorizații de construire pentru blocuri cu cel puțin patru etaje în zone exclusiv de case.

Observatorul Prahovean publică doar câteva dintre ”scăpările” Urbanismului care permit o dezvoltare imobiliară în detrimentul proprietarilor de case, după ce a stat de vorbă cu mai mulți specialiști din domeniu și ”victime” ale sistemului. Aceștia din urmă se trezesc peste noapte cu șantierele unor blocuri și se vor confrunta cu probleme majore precum: poluare, trafic infernal – criză locuri de parcare, zgomot, lipsă intimitate, umbrire și lista poate continua.

- Publicitate -

Certificatul de urbanism diferit

Astfel, în baza certificării ISO 9001, Serviciul de  Urbanism are obligația a lucra doar pe baza unor formulare tip aprobate, pentru care există instrucțiuni de lucru privind circuitul documentelor, de la inițierea procedurii, până la arhivare.

Citește și Ședință cu scandal în Comisia de Urbanism a Primăriei Ploiești. Arhitectul șef: ”Dați-mă în judecată!” [VIDEO]

Spre exemplu, Primăria Ploiești nu folosește pentru un certificat de urbanism același formular pentru toți solicitanții, cum ar fi normal, astfel încât să asigure respectarea tuturor obligațiilor asumate de instituție.

Se poate observa cu ușurință că Urbanismul din Primăria Ploiești eliberează certificate de urbanism diferite, după criterii necunoscute, care vizează numele solicitantului. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple pentru că intervine un tratament discreționar al solicitanților, unii dintre aceștia fiind ”scutiți” de obținerea unor avize care necesită timp și bani. 

- Publicitate -

Verificarea legalității

Revenind la ISO 9001, orice lucrare/document trebuie verificat de conformitate, pentru a asigura respectarea modului de lucru aprobat. Există două tipuri de verificări: una de conformitate și alta de legalitate.

Prima vizează respectarea modului de lucru aprobat în unitate, care presupune în cazul de față formularul, modul de completare, circuit lucrare/document, încadrare în termene. Acest serviciu trebuie realizat de persoana care are studiile tehnice necesare întocmirii unei astfel de lucrări, cu experiență.

Citește și ”În loc de duș trebuie să puneți cadă!” Motivul pentru care un ploieștean nu-și poate extinde o casă cât o garsonieră

Verificarea de legalitate o include pe cea de conformitate, dar mai vizează și situațiile în care serviciului urbanism i se solicită modificarea modului de lucru aprobat. Acest serviciu poate fi realizat doar de o persoană cu studii tehnice și juridice, în cadrul unui serviciu cu astfel de competente.

- Publicitate -

La Ploiești, pe documentele emise de serviciul de Urbanism observăm că acestea sunt întocmite de un funcționar public, cu mențiunea că sunt verificate (fără a se preciza dacă este vorba de conformitate sau legalitate). 

La final sunt semnate de persoane care ocupa posturi cu atribuții la rândul lor de verificare, precum arhitectul șef, șeful serviciului de urbanism și, în cele din urmă, de primar.

Funcționarii nu răspund pentru autorizațiile de construire emise ilegal

Faptul că se ajunge să constatăm că sunt emise aceste documente cu nerespectarea obligațiilor legale (funcționarii fiind și sesizați de multe ori de populație privind nerespectarea PUG-ului existent sau legilor) naște mari semne de întrebare privind profesionalismul sau buna credință a celor implicați în acest sistem.

- Publicitate -

Potrivit legislației în vigoare, certificatele, avizele, autorizațiile emise de serviciul urbanism nu pot fi modificate sau anulate de cei care le-au emis, ci doar cu ordin de Prefect, inspectoratul în construcții sau prin instanța de judecată.

Din păcate, de cele mai multe ori documentele respective sunt anulate prin instanța de  judecată, în lipsa reacției celorlalte instituții, unde factorul politic este esențial în ocuparea funcțiilor de conducere.

În cazul de față, proprietarii de case trebuie să aloce timp și bani pentru taxe și avocați ca să obțină în justiție anularea unei autorizații de construire a unui bloc. Mulți renunță să lupte în instanță și ajung să fie vecini cu zeci de familii lângă proprietate sau să vândă, dar la un preț mult mai mic decât dacă zona respectivă ar fi rămas una exclusiv de case.

- Publicitate -

Chiar și odată anulată în instanță o autorizație, funcționarii care au emis-o rămân pe funcții și continuă să încaseze venituri deloc mici de la bugetul local, adică din taxele și impozitele celor pe care i-au defavorizat! (va continua)

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Exclusiv

Craniu de copil descoperit în zona dealului Merez. Cercetări arheologice la Ceptura

În zona dealului Merez, din Ceptura, au fost efectuate cercetări la un mormânt de inhumație cu ritual creștin.

A început evenimentul săptămânii: „De la cal la cai putere” pe Hipodromul din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Super mașini și concerte la Ploiești! Programul complet al evenimentului:

Meciul România – Belgia va putea fi urmărit din tribunele Hipodromului Ploiești. Surpriza organizatorilor evenimentului ”De la cal la cai putere”

Vă invităm să susținem împreună naționala de fotbal, vizionând meciul de sâmbătă seara, pe ecranul montat în fața tribunelor Hipodromului.  

Adrian Purcaru (PSD) revine la Primăria Azuga: „Orașul are nevoie de o dezvoltare economică”

Adrian Purcaru a reușit să câștige cel de-al patrulea mandat de primar la Azuga.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Un bărbat a fost prins sub autoturism în comuna Valea Doftanei

Intervenție a salvatorilor prahoveni

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”

Belgia-România. Primul 11 gândit de antrenorul Edi Iordănescu

În cazul unei victorii, tricolorii sunt calificați în optimile competiției.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

De ce a pierdut Andrei Volosevici alegerile pentru Primăria Ploiești [VIDEO]

Marele pierzător al alegerilor locale din 9 iunie

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Un bărbat a fost prins sub autoturism în comuna Valea Doftanei

Intervenție a salvatorilor prahoveni

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”
- Publicitate -