În timp ce proiecte imobiliare mari trec pe bandă rulantă în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei Ploiești, ploieștenii care solicită avizul pentru extinderea unei case la fel de mică precum o garsonieră sunt refuzați. Unii dintre ei pățesc asta doar și pentru că au prevăzut în proiectul băii o cabină de duș, în loc de ”cadă”.
Săptămâna trecută a avut loc la sediul Primăriei Ploiești o ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.
Pe ordinea de zi a figurat și proiectul unui ploieștean de extindere a unei locuințe de numai 37 de metri pătrați, situată într-o zonă ”defavorizată” a Municipiului.
Important de menționat: în aceeași ședință alte proiecte imobiliare majore au fost aprobate, la foc automat, deși unele dintre ele reprezentau blocuri care se vor construi în zone de case, fiind ridicate o serie de restricții, inclusiv cele de înălțime sau de funcționalitate.
Revenind la proiectul care viza extinderea unei locuințe foarte mici, de dimensiunea unei garsoniere, cu aproximativ 26 de metri pătrați, nu a ”trecut”.
Printre motivele invocate s-a numărat și unul absurd pentru anul 2023: în proiectul de extindere al casei, prezentat membrilor comisiei, care are o suprafață de 2,85 de mp, era prevăzut un duș și nu o cadă, așa cum prevede legislația în vigoare!
Singurul care a reacționat la această absurditate a fost consilierul local PSD, Robert Vîscan, membru al comisiei respective.
”Nu cred că acesta poate fi un motiv de respingere. Cei mai mulți preferă dușul pentru că este mai practic. Eu fac duș, de exemplu, deși am și cadă” a spus Vîscan.
”Așa scrie la lege, nu putem trece peste” a fost replica unui alt membru al comisiei.
Proiectul a ”picat”, astfel încât arhitectul va fi nevoit să facă modificările propuse de comisie, inclusiv să înlocuiască în proiect dușul cu o cadă.
Asta înseamnă că ploieșteanul va fi nevoit să mai aștepte până când documentația va fi din nou analizată și supusă unui nou vot.
Contactat de Observatorul Prahovean, consilierul Robert Vîscan a declarat că această situație nu este singulară.
”Au mai fost proiecte, inclusiv în mandatul trecut, când nu au trecut din acest motiv, că aveau duș în loc de cadă. Este de datoria specialiștilor să sesizeze legiuitorul să modifice astfel de aspecte care nu mai sunt de actualitate. În schimb, am văzut că proiecte imobiliare mari sunt aprobate fără să se pună multe întrebări. Eu nu sunt specialist, votez doar oportunitatea unui proiect”.
De exemplu, în ședința respectivă a fost votat un proiect imobiliar în cartierul Albert, care prevede construcția a două blocuri cu trei etaje într-o zonă de case.
Totodată a fost votată și schimbarea destinației din zonă de instituții și servicii în zonă mixtă instituții și servicii și locuințe, pe strada Poștei, care va permite construirea unui bloc cu 5 etaje. Și aici, majoritatea locuințelor sunt case cu cel mult un etaj.